Şcolarizarea ţiganilor în România // „Merg la şcoală doar pentru permis de conducere”

„La noi este o cutumă potrivit căreia fetele nu au voie să meargă la şcoală. În cea mai mare parte, merg la şcoala primară ca să ştie să scrie şi să citească, şi atât… Dacă o fată a atins vârsta de 17–18 ani, este o ruşine că nu este căsătorită, că nu are copii. Eu nu mai respect această cutumă. Fetele mele merg la facultate. În opinia mea, cel mai important lucru este educaţia”, ne-a declarat preşedintele Partidei Romilor din Craiova, Romeo Tiberiade.

Conform ultimului recensământ din România, în neamurile lăutarilor, florarilor, ţiganilor de vatră, procentul de şcolarizare este de 100%. „Doar că după clasele a doua–a treia începe să se piardă, oamenii îşi iau copiii şi pleacă în străinătate din cauza sărăciei. Se înregistrează o creştere a abandonului şcolar. Şi eu am reuşit, datorită programului ‚A doua şansă’ , să putem aduce atât pe părinţii celor mici, cât şi pe copii la programul after school”, povesteşte Tiberiade despre iniţiativele sale.

La neamul căldărarilor, ţigani tradiţionali, procentul de şcolarizare este de 15 la sută şi, după aia, începând din clasele a patra–a cincea, abandonul şcolar de sută la sută. „Ei merg la şcoală, mă refer la cei din neamul căldărarilor, pentru că au nevoie de patru clase ca să obţină permisul de conducere. Şi atât. Abandonul şcolar are la bază în primul rând lipsa de educaţie la părinţi. Am fost la penitenciarul de minori şi cel de maximă siguranţă cu exemple mele. Avem studenţi/studente, avocaţi, am mers în comunităţi ca să demonstrăm o altă existenţă. Foarte mulţi sunt uimiţi, curioşi, însă foarte puţini dintre ei vor să urmeze aceste exemple”, observă el.