„Scoateţi mâna din buzunarele studenţilor!”

Petru Jitaru, directorul „Global Business Consultanţă”, suspectat că ar fi sustras circa 4 milioane de lei de la tinerii care au dorit să plece la muncă peste hotare, a fost eliberat şi va sta 25 de zile în arest la domiciliu

Ieri, Judecătoria Buiucani a dispus arestul la domiciliu pentru Petru Jitaru, directorul firmei „Global Business Consultanţă”, suspectat că şi-ar fi însuşit prin escrocherie circa 4 milioane de lei de la 136 de persoane care au dorit să ajungă peste hotare. Veaceslav Cernalev, procuror la procuratura Buiucani, a declarat că vor contesta decizia în cauză în instanţa de Apel.

Svetlana COROBCEANU

Victimele, în cea mai mare parte studenţi, susţin că au fost traşi pe sfoară de compania „Global Business Consultanţă” care le-a propus contracte de muncă în SUA şi Canada. Aceştia sunt dispuşi să protesteze faţă de decizia Judecătoriei Buiucani. „Eu aş da încă 2000 de dolari, sumă de care am fost deposedată, doar să fiu sigură că se produce actul justiţiei!”, ne spune Iulia Ranga, una din tinere. „Au fost amabili cu noi. Cumnata lui Jitaru, Stela Andreev, ne-a zâmbit atunci când am păşit pragul acestei firme. E o afacere de familie. După ce am plătit, au dispărut, şi-au schimbat adresa, au deconectat telefoanele şi n-au mai răspuns nici la mesajele noastre din poşta electronică”, ne spune Ana Axente, absolventă ULIM, originară din Cantemir, care, în speranţa să ajungă la muncă în Canada, a achitat 3000 de euro. Petru Jitaru a fost reţinut în calitate de bănuit pe 4 noiembrie, pentru 72 de ore, după ce tinerii au protestat în PMAN.

„Mi-au luat banii părinţilor”

Ana a achitat banii în luna martie 2010. Nu a avut nicio bănuială privind corectitudinea angajaţilor firmei până în momentul în care i s-a spus că pentru taxele consulare nu se eliberează cec. Din experienţele anterioare ştia că aceste taxe se achită la bancă şi pentru ele neapărat se dau cecuri. Bănuielile au crescut şi mai mult văzând că, deşi a achitat banii, nu i se oferă contractul de muncă.

„La apelurile mele, mi se răspundea că partenerul canadian amână data semnării contractului. În februarie, mi-am dat seama că sunt minţită. Am mers la firmă cu scopul să reziliez contractul. Mi s-a spus că directorul lipseşte pentru că are vărsat de vânt. În martie – că e plecat la negocieri în Canada, în aprilie – că e la Bucureşti. Abia în iulie am reuşit să mă întâlnesc cu domnul Jitaru. Am reziliat contractul şi acesta mi-a promis că până în septembrie curent îmi restituie întreaga sumă”, ne spune sursa noastră. În luna iulie a primit o scrisoare, în care era informată că firma şi-a schimbat adresa de pe strada Bănulescu-Bodoni 43/A, pe Tighina 65. A mers la noul sediu al firmei. Aici a văzut un birou în reperaţii pe uşa căruia scria „inventariere”. La numerele de telefon anterioare nu i-a răspuns nimeni. „Am mers la Camera de Licenţiere. O doamnă de aici i-a telefonat lui Jitaru. Acesta i-a răspuns la telefon că a vândut firma şi nu mai poartă nicio răspundere faţă de noi. Am mers în aceeaşi zi şi am depus o plângere la procuratura Buiucani”, ne mai spune Ana. Tânăra ţine să remarce că, atunci când a vizitat noul sediu al firmei lui Jitaru, şi-a scris numărul de telefon pe uşă. „De pe 17 iulie până pe 21 iulie, mi-au telefonat peste 100 de persoane. Ne-am sfătuit, ne-am organizat şi ne-am adresat organelor de drept, dar nicio reacţie. Din iulie până în octombrie, cinci procurori audiaseră doar 50 de persoane. Abia după ce am ieşit în conferinţa de presă şi după ce am protestat în PMAN, Jitaru a fost reţinut”, ne mai spune sursa noastră.

Nemulţumiţi de decizia instanţei

Iulia Ranga ne spune că a pupat uşa de la noul sediu în ziua în care a mers să-şi ceară banii înapoi. „Vecinii mi-au spus că au văzut aici un grup de studenţi sub uşă, şi camere de luat vederi. Am fost şocată. La poliţie am aflat că sunt a 113-a persoană care am venit să depun cerere privind acest caz”, ne spune ea. Tinerii ne spun că îşi doresc banii, dar mai mult decât atât, să nu fie dezamăgiţi de actul justiţiei. „Ştim că se intenţionează în loc de arest de 30 de zile să fie cercetat în libertate. Este inadmisibil ca, într-o societate care pretinde că ar fi democratică, să fim ignoraţi! Dorim doar ca această persoane să scoată mâna din buzunarele studenţilor. Vom protesta în contra acestei decizii”, spun tinerii.

Amintim că studenţii au organizat pe 31 octombrie în PMAN o acţiune de protest pe marginea acestui caz. Potrivit unor surse, în 2008 Ambasada SUA a plasat pe site-ul său „lista neagră” a companiilor care se ocupă de angajarea în câmpul muncii a studenţilor în SUA. În acea listă era şi una din companiile lui Petru Jitaru. Ulterior, el a închis-o şi a deschis firma „Global Business Consultanţă”. „Cu noi au luat legătura studenţi care au ajuns prin intermediul firmei sale în 2009 în SUA. Acolo au fost întâmpinaţi de ucraineni şi ruşi. Contractul era încheiat pe numele unor pseudoangajatori. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu tinerii care au ajuns în 2007 prin intermediul firmei sale în Orlando, SUA. Atunci Jitaru a motivat că a fost tras pe sfoară de angajatorul american”, ne mai spune Ana.

„Jitaru nu are alte dosare penale. Nu sunt la curent cu alte cazuri decât cele din dosarul pe care îl instrumentăm acum”, ne-a spus procurorul Veaceslav Cernalev.

La rândul său, Jitaru susţine că e nevinovat. Acesta a declarat presei că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate şi că tinerii ar opera cu emoţii şi presupuneri. Compania „Global Business Consultanţă” a fost vândută, iar noului administrator, Paulini Tirnoschi, i-au fost transmise documentele ce ţin de clienţi, actele contabile şi banii aflaţi în gestiunea societăţii. Între timp, firma a fost vândută către un alt proprietar.

The following two tabs change content below.