Scoaterea amigdalelor te poate transforma într-un obez

AMIGDALITĂ // Amigdalele atunci când se inflamează îţi provoacă infecţii severe

Aerul rece de afară, virusurile sau bacteriile sunt principalii factori care îngreunează respiraţia şi provoacă dureri de gât insuportabile pe fondul inflamării amigdalelor. Totuşi, chiar dacă te numeri printre ghinioniştii care suferă enorm în zilele friguroase din cauza acestor formaţiuni, este de preferat să te gândeşti de două ori înainte de a apela la măiestria chirurgului în vederea extirpării.

Amigdalele sunt situate în perimetrul faringelui, de o parte şi de alta a gâtului şi au un rol extrem de important în procesul de imunitate. Ele contribuie la apărarea organismului de microbi, formând globule albe şi producând anticorpi care le conferă rolul de barieră la intrarea căilor respiratorii. Mai exact, amigdalele au rolul de a împiedica răspândirea infecţiei în organism. Inflamaţia acută sau cronică, de origine infecţioasă, a amigdalelor poartă denumirea de amigdalită. Afecţiunea se manifestă prin dureri de gât, dificultăţi la înghiţire, febră şi respiraţie urât mirositoare.

Chiar dacă boala este întâlnită mai des la copii, formele cele mai grave le suportă adulţii. Iar dacă ai o astfel de problemă şi simptomele persistă mai mult de 24 de ore sau dacă pe amigdale îţi apare un depozit albicios nu ezită să consulţi medicul. Însă, în ciuda acestor simptome greu de suportat, nici scoaterea amigdalelor nu este de preferat. Pe lângă o imunitate mai slabă, specialiştii avertizează asupra faptului că după operaţia de extirpare a formaţiunilor te poţi îngrăşa.

După intervenţie, arzi mai puţine calorii

Aşadar, amigdalele luptă cu infecţiile, dar atunci când se inflamează îţi provoacă infecţii severe la nivelul gâtului şi urechilor, îngreunându-ţi respiraţia. Există o serie de teorii conform cărora, odată supus operaţiei, poţi lua câteva kilograme bune în plus. Iar în timp, acestea pot duce la obezitate. Una din explicaţiile date de specialişti este aceea că atât timp cât ai amigdalele inflamate consumi mai multă energie pentru că nu respiri bine şi, implicit, mai multe calorii.

 

După intervenţie, ţi se eliberează căile respiratorii şi vei arde mult mai puţine calorii. Lucru dovedit deja de medicii americani în urma unor studii realizate pe copii. Mai mult, cercetătorii din SUA deja iau în calcul faptul că „epidemia de obezitate” cu care se confruntă statele americane ar putea fi pusă pe seama acestor intervenţii. Conform cercetărilor, din 500.000 de astfel de operaţii efectuate anual la copiii cu vârste sub 15 ani, 300.000 au produs deja supraponderali sau obezi.
Şi mănânci mai mult

O altă teorie invocată de medici în acest sens spune că amigdalele inflamate presupun o alimentaţie mai sărăcăcioasă. Când ai febră şi dureri groaznice de gât, îngerezi cantităţi mai mici de alimente şi ai un apetit mult mai scăzut. „Creşterea în greutate post amigdalectomie (n.r. – după intervenţia chirurgicală de extirpare a amigdalelor) are mai multe cauze, dar cea mai importantă este dieta nesănătoasă, cum ar fi consumul de alimente de tip fast-food. Aceasta este mâncarea preferată mai ales de copii”, spune dr. Eugenia Almasan, medic primar în medicina internă.
Când e cazul să ajungi la operaţie?

Operaţia de scoatere a amigdalelor este o intervenţie simplă, care durează maximum 20 de minute. Dar trebuie să o faci doar la recomandarea medicului ORL-ist. „Scoaterea amigdalelor este indicată să se facă numai de către medic, atunci când amigdalele sunt scleroatrofice, sau în amigdalite acute cu streptococ beta-hemolitic, amigdalite hipertrofice, sau abces amigdalian. În cazul în care ai un faringe anatomic lărgit, poţi avea de suferit pe termen lung, cu faringita cronică, mai ales dacă eşti şi fumător”, mai spune dr. Eugenia Almasan. Este bine să ştii că perioada de recuperare după o astfel de intervenţie este foarte scurtă. După numai trei zile în care trebuie să consumi mai mult lichide reci, îţi poţi relua regimul alimentar obişnuit.

Poţi deveni supraponderal şi dacă nu te tratezi

Nici lipsa unui tratament adecvat nu este de dorit. John Hayes, de la Universitatea Brown, şi colaboratorii săi de la Universitatea Connecticut au găsit legături între expunerea simţului gustului în timpul infecţiei, alegerea alimentelor şi obezitate. Studiul lor arată că, dintre femeile de vârsta medie, cele cu simţul gustului afectat preferă alimentele dulci şi bogate în grăsimi şi au câteva kilograme în plus.

De asemenea, copiii care au mai avut infecţii ale urechii mănâncă mai puţine legume, mai multe dulciuri şi se îngraşă tot mai mult. Acest lucru scoate în evidenţă faptul că deteriorarea gustului survenită în timpul infecţiilor gâtului şi urechilor poate conduce la obezitate.