Şcoala urmaşilor lui Ştefan cel Mare // Deşteaptă-te!

În satul Voloca, regiunea Cernăuţi, Ucraina, copiii se nasc români!

Deşi în toate şcolile din satele vecine disciplinele se predau în limba ucraineană, la Voloca se vorbeşte româneşte. „Nu ştiu cum am reuşit să rezistăm. Vreo şase ani în urmă, la şedinţa comitetului părintesc s-a discutat problema formării unor clase cu predare în limba ucraineană. Toţi au fost împotrivă”, îşi aminteşte Nicolae Mintencu, profesor emerit al Ucrainei, care de mai bine de 49 de ani predă la Şcoala generală din satul Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Însă există o altă problemă, care, speră profesorii, se va rezolva în scurt timp. „E un paradox. Absolvenţii noştri care vor să-şi continue studiile la facultatea de limba română a Universităţii de Stat din Cernăuţi, pentru a fi admişi, trebuie să susţină examen la limba ucraineană. Prin urmare, poţi să nu ştii româna şi să fii admis la facultatea de limba română – paradox!”, consideră Ion Bojescu, director adjunct al şcolii în care toţi elevii se consideră români.

Svetlana PANŢA

„Bine aţi venit în şcoala română dintr-un sat român în care locuiesc români!”, ne-a salutat directorul adjunct al şcolii din satul Voloca. În faţa instituţiei, vedem bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar alături flutură în bătaia vântului drapelul Ucrainei. „Noi suntem urmaşii lui Ştefan cel Mare. Strămoşii noştri au fost români, noi suntem români şi urmaşii noştri tot vor fi români”, a menţionat Nicolae Mintencu. Profesorul consideră că doar cei care se tem de umbra lor nu recunosc ce limbă vorbesc, dar, cum se mai spune, nu este pădure fără uscături. Şi în satul Voloca sunt locuitori care se consideră moldoveni şi vorbesc limba moldovenească. „Probabil lor le este frică. Dar vreau să vă spun că în Voloca sunt foarte puţini oameni care se numesc moldoveni. Acolo, în Noua Suliţă, situaţia este mai gravă. De fapt, asemănătoare cu cea de la voi. Dacă fostul vostru preşedinte Vladimir Voronin a spus că voi sunteţi moldoveni din Moldova, eu consider că voi sunteţi români din Basarabia, iar noi suntem români din Bucovina”, a opinat profesorul care, la orele de română, nu doar predă, dar şi cântă pentru elevii săi. „Vorbesc limba română, aşa m-au învăţat părinţii. Noi nu putem fi ucraineni, deoarece avem altă origine etnică”, a menţionat Cătălina, elevă în clasa a şasea.

„Aici vreau să trăiesc toată viaţa, în satul Voloca”

Beatricia este colega de clasă a Cătălinei, fata ne-a povestit că a fost uimită când în una din vizitele în satul vecin, copiii i-au spus că sunt moldoveni. „Ei spun că vorbesc o altă limbă, moldovenească. Dar eu îi înţelegeam, noi vorbim aceeaşi limbă, pe care o vorbesc acasă cu părinţii şi ei îmi spun că e limba română”, spune Beatricia. Oricum, orele de limba ucraineană nu lipsesc în şcoala din Voloca. „Vorbesc şi ucraineana. Studiem această disciplină de patru ori pe săptămână”, spune Cătălina. Dar să ne întoarcem cu şase ani în urmă, când în şcoala de la Voloca s-a discutat despre formarea unor clase cu predare în limba ucraineană. „Atunci, chiar şi profesorii de limba ucraineană au fost împotriva acestei modificări”, a spus mândru directorul adjunct.

De-ar şti Iuşcenko…

Pentru meritele sale, Nicolae Mintencu a fost numit profesor emerit al Ucrainei la limba română. „Sunt profesor de 49 de ani, din care 40 de română. Nu ştiu cum am fost numit, probabil aşa mi-a fost norocul. Iuşcenko, dacă ar fi ştiut că sunt profesor de limba română, nu şi-ar mai fi pus semnătura. Dar a făcut-o şi îi mulţumesc”, a spus profesorul, punând mâna la inimă. Celor care se consideră moldoveni şi vorbesc limba moldovenească, Nicolae Mintencu le spune că nu există o asemenea limbă: „Ar trebui atunci să fie şi limba bucovineană, şi transilvăneană, suntem români din diferite ţinuturi”.

Voloca este un sat cu adevărat frumos în care locuiesc oameni bogaţi, cuvântul lor are greutate, susţine directorul adjunct al şcolii din localitate. „Chiar dacă se întâmplă ca un român de la noi din sat să se căsătorească cu o ucraineancă, copiii acestora se vor considera români. Pentru că aşa este la Voloca – copiii se nasc români şi atunci când sunt întrebaţi ce limbă vorbesc nu stau mult pe gânduri, pentru că ştiu că limba pe care o vorbesc este româna”, a spus într-un final profesorul emerit al Ucrainei la limba română, Nicolae Mintencu.

Elevele din clasa a şasea care îşi fac studiile în şcoala din satul Voloca: „Acasă vorbim româna”.

 

 

 

 


Nicolae Mintencu: „Eu nu mă tem – sunt român! Cei care încă le este frică şi spun că sunt ucraineni trebuie să conştientizeze că îşi trădează astfel strămoşii. Ei trebuie să recunoască deschis că sunt români”

 

 

 

 

 

 

 

Ion Bojescu, director adjunct la şcoala din satul Voloca: „Pot fi număraţi pe degete copiii care au fost daţi de părinţi la şcolile cu predare în limba ucraineană din satele vecine”.

 

 

 


Şcoala română din Voloca în care învaţă copii care se consideră români

 

 

 

 

 

Alexandrina Cernov, profesor la Universitatea din Cernăuţi, membru de onoare al Academiei Române, a atras atenţia asupra nerespectării de către autorităţile ucrainene a prevederilor referitoare la învăţământul în limba română, punând astfel în pericol conservarea identităţii româneşti în această regiune. „Procesul de ucrainizare este foarte lent şi foarte ascuns. Absolvenţii grupelor româneşti de la diferite facultăţi ale universităţii noastre, dar care învaţă în limba ucraineană, venind din şcolile cu predare în limba română nu cunosc terminologia ştiinţifică necesară şi preferă să folosească manualele de limbă ucraineană. Aici este secretul de ce copiii preferă să scrie testarea în limba ucraineană. Este un proces foarte finuţ şi subtil de ucrainizare.”

The following two tabs change content below.