Şcoala, mărul discordiei la Căpriana

EDUCAŢIE // „Nu toţi absolvenţii de gimnaziu sunt apţi şi pregătiţi să facă studii liceale”

 

În timp ce locuitorii din s. Căpriana, r. Străşeni, împreună cu autorităţile locale cer reorganizarea şcolii din localitate în liceu, motivând că spaţiul, colectivul pedagogic şi numărul de copii este suficient, şefa Direcţiei învăţământ Străşeni, Iulia Certan, este de părerea că pentru deschiderea unui liceu trebuie respectate anumite cerinţe stabilite de ME, iar şcoala din Căpriana nu şi le poate asuma integral. 

 

Victoria POPA 

 

„Când am ajuns să strigăm cu toţii în gura mare că trebuie să facem totul pentru a ridica moralul şi intelectul generaţiilor în creştere, pentru a lumina viitorul, ni se închid şcolile împiedicându-i pe copii să mai facă studii”, scrie, într-o scrisoare adresată JURNALULUI, Ana Sârbu, din satul Căpriana, raionul Străşeni. Femeia afirmă că scrisoarea este redactată în numele părinţilor, colectivului profesoral, consilierilor din Căpriana, care nu sunt de acord cu ideea de „a trimite copiii de-acasă la doar 15 ani, atunci când există toate condiţiile pentru un liceu, începând cu spaţiul din clădirea şcolii şi finisând cu numărul de elevi”.

 

Ana Sârbu are patru copii, dintre care cel mai mare învaţă la Chişinău. „Cheltuielile sunt peste puterile noastre. Soţul meu este invalid de gr. II şi necesită tratament permanent. Când facem rost de doi bani, nu ştim să procurăm medicamente pentru soţ sau haine, încălţăminte, produse alimentare pentru copii, ori să mai facem rezerve pentru copilul ce învaţă la Chişinău. Dar ce să facem cu ceilalţi trei? Sunt toţi eminenţi şi au deja o atitudine faţă de carte. După cl. a IX-a îi lăsăm să degradeze?”, se revoltă femeia.

 

Natalitate scăzută

 

Solicitată de JURNAL, directoarea adjunctă a Şcolii medii din Căpriana, Angela Lebădaru, spune că nu poate fi împotriva voinţei părinţilor. „Într-adevăr avem spaţiu, iar cu copiii din satele vecine Pănăşeşti şi Ciobanca s-au acumulat vreo 40 de cereri pentru clasele liceale”.

 

Nivelul natalităţii la Căpriana este scăzut. „În ultimii ani, la Căpriana se nasc în medie câte 35 de bebeluşi. În anul 2011, s-au născut 33 de copii, în 2012, avem născuţi până acum 9 copii. Pe moment, avem incluşi în registru 164 de copii cu vârsta de 1-7 ani, şi 269 de copii de 7-15 ani. Mai sunt locuitorii satelor vecine. Satul e cu perspectivă”, îşi dă cu părerea medicul de familie din Căpriana, Valentina Barbos, care are grijă de sănătatea a 2344 de locuitori.

 

Şi primarul de Căpriana, Tudor Scutaru, este de părerea că în localitate trebuie să se deschidă un liceu care să cuprindă şi satele vecine – Pănăşeşti şi Ciobanca, ai căror locuitori sunt de acord ca copiii lor să înveţe la Căpriana.

 

Sat cu viitor

 

„Ministrul Educaţiei ne cere să motivăm dorinţa noastră. Astfel am scris o scrisoare către Consiliul raional Străşeni, în care indicăm că localitatea Căpriana, împreună cu s. Pănăşeşti şi s. Ciobanca, au adunat 42 de cereri ale elevilor care doresc să înveţe în treapta liceală, spaţiu şi profesori sunt, iar satul are viitor”, afirmă primarul, gata să meargă până-n pânzele albe pentru ca la Căpriana să existe liceu, nu gimnaziu.

 

După spusele primarului de Căpriana, funcţionara Iulia Certan de la direcţia raională Străşeni este categoric împotrivă, iar localitatea Căpriana este una deosebită prin prezenţa complexul monastic.

 

 

La rândul său, şefa Direcţiei învăţământ Străşeni, Iulia Certan, susţine că „pentru ca şcoala din Căpriana să se reorganizeze în liceu trebuie să satisfacă anumite cerinţe: un număr suficient de elevi pentru deschiderea a două clase paralele – una cu profil real şi una cu profil umanist, a câte 25-30 de elevi în clasă. Deocamdată ei au doar 40 de cereri din două localităţi: Pănăşeşti şi Căpriana, ceea ce este insuficient pentru deschiderea a două clase. După capacitatea instituţiei ca spaţiu, este posibil să se formeze liceu, dar în privinţa colectivului didactic, am rezerve. Peste 50 la sută din profesori sunt deja la pensie. Un liceu are nevoie de un corp didactic bine pregătit pentru a-şi asuma responsabilitatea de a pregăti copiii pentru susţinerea bacalaureatului. În plus, cei din Pănăşeşti vin de ani buni la Străşeni şi îşi fac studiile în licee bune, consolidate. Nu toţi absolvenţii de gimnaziu sunt apţi şi pregătiţi să facă studii liceale”, consideră Iulia Certan.

 

„Lucrurile nu trebuie forţate”

 

Potrivit funcţionarei, colectivul pedagogic şi consiliul local urmează să prezinte responsabililor de sectorul de învăţământ din raion situaţia demografică pentru următorii ani, în special a elevilor din clasele a VII-VIII-a, pentru a vedea care va fi viitorul acestui liceu, şi alte argumente prin care să demonstreze că într-adevăr la Căpriana există toate condiţiile pentru deschiderea unui liceu cu perspectivă.

 

Decizia finală de reorganizare a şcolii în liceu o va lua ME, după prezentarea unui pachet de acte din partea autorităţilor locale şi raionale.

„Lucrurile nu trebuie forţate. Sunt licee în raion cu un număr mic de copii, care n-au viitor. E mai bine ca la Căpriana să fie un gimnaziu cu o reputaţie bună, de unde şi copiii vor ieşi cu cunoştinţe verificate, care mai apoi se vor încadra uşor în societate”, conchide Iulia Certan.

 

În raionul Străşeni funcţionează în prezent 12 licee.

The following two tabs change content below.