„Şcoala” lui Todua

Construcţia din s. Parcani, raionul Şoldăneşti pentru care s-au cheltuit 14, 3 milioane de lei

În timp ce comunistul Zurab Todua îi numea proşti pe moldovenii de la sate, tatăl său, Djumberi Todua, construia o şcoală-colos într-un sat fără copii

Timp de zece ani au construit o şcoală pentru care au cheltuit 14,3 milioane de lei, iar acum nu ştiu ce să facă cu ea. Se întâmplă în Parcani, Şoldăneşti. Întreaga construcţie a fost finanţată din bugetul de stat, iar pentru finisarea ei ar mai fi nevoie de încă vreo cinci milioane de lei.

Construcţia e „conservată” de patru ani. În 2012, în sat s-au născut zece copii, la toamnă, în clasa întâi vor merge şapte copii. Din cei 53 de elevi, 35 frecventează un liceu din Şoldăneşti de care îi despart cinci km.

Oamenii din sat privesc ca la o minune clădirea care a înghiţit o groază de bani pe timp de sărăcie, conştienţi că aici nu mai poate fi deschisă şcoală din moment ce nu au copii în sat. Nu au canalizare, nici apeduct, iar drumurile sunt degradate ca în majoritatea localităţilor din R. Moldova. Dacă cei 14 milioane de lei ar fi fost alocaţi pentru adevăratele necesităţi ale oamenilor, satul, potrivit primarului de Parcani, ar fi arătat „ca o păpuşă”.

Promisiune comunistă

Construcţia impunătoarei clădiri din Parcani a început încă în 1989. Fuseseră ridicaţi pereţii şi pus acoperişul. Republica Moldova a devenit mai târziu stat independent, a venit marea criză, şantierul s-a închis, iar oamenii din Parcani au continuat să-şi ducă copiii în şcoala mică, veche de 150 de ani, dar trainică şi încăpătoare. Construcţia începută în perioada sovietică începea să se ruineze. La începutul anilor 2000, în fruntea satului a fost ales un primar comunist, Anatolie Baloş. Una din promisiunile acestuia în campania electorală a fost că va finisa construcţia şcolii. Zis şi făcut, în 2003, după ce o parte din clădire se ruinase deja, în sat a venit o delegaţie în frunte cu deputaţii comunişti Djumberi Todua şi Gheorghe Musteaţă. „Pe lângă clădirea nefinisată a şcolii, mai era o clădire nefinisată cu două etaje care urma să fie centru medical. Pe atunci, eram consilier local. Todua, urmat de alţi comunişti, a vizitat ambele construcţii. Pentru una erau necesari vreo 15 milioane de lei, pentru cealaltă – doar 2 milioane. Ei nu s-au interesat câţi copii sunt în sat, au zis însă că clădirea care necesita mai puţini bani este prea mică. ‘Nam nujna bolşaia şkola’, au spus ei, şi iată că acum ne-am pomenit că avem această clădire, dar n-avem copii şi nici surse pentru finisarea ei. Dacă o ţinem ca pe un monument, va începe să se ruineze şi nu ne va ierta nimeni pentru cât am cheltuit pentru ea”, spune actualul primar de Parcani, Vasile Lopaci.

Finanţare stopată în 2009

Întreaga sumă de 14,3 milioane de lei a fost alocată din bugetul de stat în anii 2003–2008. În 2009, odată cu plecarea comuniştilor de la guvernare, finanţarea a fost întreruptă. „Au fost planificaţi şi în proiectul de buget pentru 2009 trei milioane de lei, dar la adoptarea bugetului, acest punct n-a trecut”, ne mai spune primarul. În 2012, primăria a câştigat un proiect finanţat de fondul ecologic şi clădirea a fost conectată la apeduct şi canalizare. Ar mai avea nevoie de bani pentru punctul termic şi amenajarea teritoriului. De când se tot construieşte, geamurile s-au scorojit deja. Şi ele se cer schimbate, constată primarul.

„Şcoala” lui Todua

Oamenii din sat îşi amintesc că foştii deputaţi Djumberi Todua şi Gheorghe Munteanu monitorizau activ construcţia clădirii şi le vizitau deseori satul. Ambii ocupă pe moment funcţia de consilieri în Consiliul raional Şoldăneşti din partea PCRM. La întrebarea de ce a fost necesar să construiască o clădire atât de mare la Parcani, în lipsa unor calcule elementare legate de numărul de copii care se nasc în sat, Todua ne-a răspuns iritat că nu are timp să discute acest subiect.

„Noi am vrut să facem un lucru bun pentru oamenii din sat, nu sunt de vină că cei care au venit la putere au oprit finanţarea, nu am eu timp pentru asemenea discuţii”, a spus acesta într-o rusă stâlcită şi a închis telefonul.

Amintim că fostul deputat Djumberi Todua este tatăl deputatului Zurab Todua, unul dintre ideologii PCRM, care s-a remarcat anul trecut cu declaraţia că „intelectul înalt şi cultul cunoştinţelor nu e caracteristic pentru moldovenii de la ţară”. Mark Tkaciuk s-a grăbit atunci să-l contrazică: „Aceasta nu e opinia partidului”. Declaraţia ţintea în mare parte în electoratul partidului.

Reliţchi: „Veneau bani fără a cere”

Preşedintele raionului Şoldăneşti, Alexandru Reliţchi (PLDM), care se află în fruntea raionului încă din 2007, îşi aminteşte că banii pentru această şcoală veneau din bugetul de stat fără ca autorităţile raionale să-i ceară. „Cei doi deputaţi se ocupau de toate treburile. Noi eram împotriva acestei construcţii. În 2007–2008, banii veneau pe cont fără ca noi să-i cerem. Ne-am mirat să vedem vreo patru milioane. Nu pot să spun dacă erau şi alte interese, interesul politic era evident – comuniştii au zis şi au făcut”, afirmă Reliţchi.

Preşedintele raionului mai spune că, în şcoala primară din Parcani, au rămas vreo 20 de copii şi că, pe viitor, se planifică transportarea acestora la liceul din Şoldăneşti. În ce priveşte „colosul” de la Parcani, în viziunea sa, ar fi bine să fie finisată construcţia şi poate, pe viitor, să fie deschisă aici o tabără pentru copii.

Sărăcia versus prostia

Construcţia de la Parcani i-a mirat până şi pe auditorii de la Curtea de Conturi care au verificat în primăvara anului curent activitatea financiară în acest raion. „Zece ani se investesc bani, o dăm în exploatare şi o închidem. Bravo! De ce eşti sărac? Pentru că eşti prost. De ce eşti prost? Pentru că eşti sărac. Iată un exemplu care reprezintă una din cauzele sărăciei noastre”, a constatat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean.

Potrivit raportului CC, în raionul Şoldăneşti, sunt 18 obiective nefinisate unde, în perioada 2003–2012, au fost făcute investiţii capitale în valoare de peste 39 de milioane de lei.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu