Şcoală din Evul Mediu la Condrătești

copii foto de cxristina stratonElevii Gimnaziului „Pavel Buruiană” din Condrăteşti, Ungheni, învaţă în condiţii inumane

În Gimnaziul „Pavel Buruiană” din Condrăteşti, Ungheni, condiţiile de studii sunt din Evul Mediu. Elevii învaţă în această instituţie la o temperatură de maximum 8 grade Celsius. Şi aceasta în zilele în care temperatura de afară e mai sus de 0 grade, în celelalte zile, e frig de crapă pietrele. Deşi, conform standardelor sanitare, în instituțiile de învățământ, temperatura trebuie să fie aproximativ 20–22 grade C, minimul admisibil, 18 grade, elevii din Condrăteşti nu au mai visat la acest „lux” de decenii.

Când intri într-o sală de clasă, vezi profesorul şi elevii îmbrăcați în haine groase. La recreație e liniște pe coridoare, situaţie improprie pentru o şcoală. Aici e ciudat să vezi un elev părăsind sala de clasă fără necesitate, deoarece temperatura este sub 0 grade. „Am vrea şi noi să facem mai multe activități extracurriculare, însă este atât de frig încât nu putem rămâne după ore”, spune Marcica Movileanu, elevă în clasa a IX-a.

Recent, au fost aduse în școală dulapuri pentru vestiar, singura achiziţie substanțială în ultimii 20 de ani. Elevii au primit vestea cu entuziasm, și-au pus haina și lucrurile în dulap și stăteau fericiți cu cheile la brâu. „Prea scurtă însă le-a fost bucuria. În clasă e frig și nu le pot permite să stea prea mult fără hainele groase”, relatează Svetlana Stati, învățătoare.

„Prea scurtă însă le-a fost bucuria”

Cea mai mare dorință a elevilor este să fie cald în sala de sport. Iarna însă este imposibil acest lucru, temperatura în sala de sport este ca afară. „E frig în cantină, nu ne putem așeza pe scaune, pentru că sunt reci. Am dori să stăm la lecții fără haine groase, să fie cald și pe coridoare ca la recreație să nu stăm în clase”, spun elevii din clasele primare.

Conform standardelor sanitare, în instituțiile de învățământ, temperatura trebuie să fie aproximativ 20–22 grade C, minimul admisibil este de 18 grade. Însă termometrul din Gimnaziul „Pavel Buruiană” a înregistrat în acest an recordul de minus 8 grade Celsius. Cei 126 de elevi vin înghețați, fără speranța de a învăţa la cald, căci în școală e un frig cumplit. Astfel, elevii îşi fac studiile cu căciuli și în scurte. Dimineața, termometrul arăta 1 grad.

gimnaziu.foto de cristina stratonFrigul provoacă absenteismul şcolar

Potrivit directoarei gimnaziului, Nina Buruiană, clădirea instituției a fost dată în exploatare în 1986 şi, până în prezent, nu a fost efectuată nicio reparație. Gimnaziul cu capacitatea de 624 de elevi este frecventat pe moment de 126. „Însă şi aceștia, venind la școală, se îmbolnăvesc, căci aici nu se poate vorbi de respectarea normelor sanitare și de întreținere a instituției de învâțământ”, spune directoarea.

„În anul de studii 2000–2001, continuă directoarea, școala n-a fost încălzită deloc din cauza că sistemul de încălzire a fost defectat. Parcă problema fusese rezolvată, însă oricum e frig. Din 2001, sistemul de încălzire se află la subsolul instituției, fapt ce contravine normelor antiincendiare. Din cauza cazanului uzat și a insuficienței de cărbuni, sălile de clasă sunt încălzite superficial. Sunt încălzite doar sălile de clasă din blocul de studii. Coridoarele, galeria și blocul doi, în care sunt amplasate atelierele, cantina, sala de sport și sala de festivități nu au fost încălzite din 2000.”

Normele sanitare şi realitatea de la Condrăteşti

Conform standardelor sanitare, în instituțiile de învățământ, temperatura trebuie să fie aproximativ 20–22 grade C, minimul admisibil este 18 grade. Însă termometrul din Gimnaziul „Pavel Buruiană” a înregistrat în acest an recordul de minus 8 grade Celsius.

 

„Nimeni n-a mişcat un deget”

„Despre situația deplorabilă din gimnaziu au fost informați responsabilii Direcției Învățământ, Tineret și Sport din cadrul Consiliului raional Ungheni, reprezentanții Ministerului Educației, dar nimeni n-a mişcat un deget”, mai spune Buruiană.

Aceasta a mai menţionat că au fost depuse cereri de implementare a unor proiecte la Agenția de eficiență energetică în 2012. Însă, din cauza proiectului foarte costisitor și a numărului redus de elevi, cererile nu au fost acceptate.

„Din păcate, elevii noștri nu sunt prea fericiţi. De ani buni, nu mai avem nevoie de vestiare. E atât de frig în sălile de clasă încât nu-ţi poți lăsa haina groasă, căciula și mănușile. În laboratorul de fizică, termometrul arată dimineața 1 grad, peste zi, temperatura atinge 6–8 grade, în timp ce pe coridoare, mercurul arată între 0 şi –3. Cea mai mare dorință a elevilor este să fie cald în sălile de clasă, pe coridoare, în cantină şi în sala de sport”, spune Angela Andranovici, profesoară de fizică și matematică.

Reformă la 0 grade

„Despre ce fel de calitate a studiilor putem vorbi când lecțiile durează 35 de minute, mulți elevi se îmbolnăvesc, absentează sau pleacă de la lecții din cauza frigului. Optimizarea învățământului, trecerea școlilor la autogestiune ne pune într-o situație dificilă. Un asemenea local ar putea fi transformat într-o școală de circumscripție pentru mai multe sate din regiune”, opinează profesoara.

Sate uitate de Direcţie şi Guvern

Gimnaziul „Pavel Buruină” din Condrăteși, Ungheni, necesită o investiție bună pentru a putea fi transformat într-o școală de circumscripție, conform Proiectului de Reformă a Educației din Moldova. Elevii din satele vecine Drujba, Curtoia și Ghircești ar putea merge la Gimnaziul „Pavel Buruiană” din Condrătești. În aceste localităţi este aceeași situație ca la Condrătești.

Numărul elevilor în aceste şcoli este în continuă scădere, însă niciun sat nu are o școală cu capacitate de 624 de elevi. Condrătești se află la o distanță egală față de aceste sate. O altă condiţie este drumul bun, inclusiv pe timp de iarnă.

Direcția Învățământ, Tineret și Sport din Ungheni a promis să includă Gimnaziul „Pavel Buruiană” în lista școlilor care necesită suport financiar. Şeful Direcţiei Învățământ, Tineret și Sport Ungheni, Alexandru Ciuvaga, acuză primăria şi şcoala din localitate, care, după el, nu au depus niciun demers în acest sens. „E adevărat că situaţia e dificilă. Însă din moment ce Gimnaziul şi Primăria Condrăteşti nu şi-au bătut capul, am preluat iniţiativa. Astfel, din componenta raională vom aloca 170 de mii de lei şi, cu bugetul şcolii în valoare de 70 de mii lei, sperăm că vom putea schimba cazanul vechi.

Elevii de la Condrăteşti vor învăţa în continuare în frig. Sistemul de încălzire va fi schimbat probabil abia în vară, „despre acest lucru se va discuta în cadrul Consiliul raional în luna mai”, a notat Ciuvaga.

 Cristina Straton 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)