Şcoala de contrabandişti

SURVOLARE // A luat cursuri de aeronautică pentru a face contrabandă cu ţigări

Încă o încercare eşuată. La exact o lună de la cazul în care un cetăţean al R. Moldova a încercat să treacă frontiera moldo-română cu motodeltaplanul încărcat cu pachete de ţigări, alţi doi moldoveni i-au urmat exemplul. Procurorii nu exclud versiunea că ar putea exista o reţea de contrabandişti „aerieni”.

Inventivitatea contrabandiştilor le face dureri de cap vameşilor şi grănicerilor. De dragul banului câştigat prin metode ilicite, unii indivizi sunt gata să-şi rişte viaţa. Controalele stricte şi scanerele instalate la punctele de trecere a graniţei dintre RM şi România i-au făcut pe contrabandişti să recurcă la o nouă metodă de transportare ilicită a mărfurilor – cea aeriană.

Pe 19 mai, într-un câmp din Scânteieşti, la aproximativ 20 de kilometri de Galaţi, un cioban a găsit cadavrul unui bărbat. Abia mai târziu a devenit cunoscut că acesta este un cetăţean al R. Moldova care s-a prăbuşit la ora 5.15 cu un motodeltaplan după ce a trecut frontiera moldo-română pentru a transporta ţigări de contrabandă.

Indiciul de la care a pornit poliţia română pentru a identifica persoana decedată au fost 10 bănuţi moldoveneşti găsiţi în unul din buzunarele decedatului. „Nu ştiam că soţul meu este pilot”, a spus Irina Cearneaschi, soţia deltaplanistului care a murit.

Pe 19 iunie, grănicerii moldoveni au reţinut în zona de frontieră din apropierea satului Taxobeni, raionul Făleşti, doi bărbaţi de 33 şi 38 de ani. Aceştia erau cât pe ce să decoleze cu un motodeltaplan încărcat cu 2500 de pachete de ţigări, dar au fost opriţi de semnalul de alarmă al patrulei de grăniceri care supraveghea zona.

Cum se formează reţeaua de contrabandişti

Procuratura din Făleşti care anchetează cazul nu exclude versiunea că ar putea fi vorba de o grupare specializată în contrabanda cu ţigări pe cale aeriană. „Încă nu am stabilit cine este proprietarul aparatului de zbor. De asemenea, nu ştim a cui este maşina cu care au încercat să scape de grăniceri bărbaţii reţinuţi. Ştim doar că are numere de înmatriculare de Ungheni, în timp ce remorca în care a fost transportat motodeltaplanul este înregistrată în Chişinău”, a declarat Sergiu Mititelu, procuror din Făleşti. Prin urmare, încă cel puţin două persoane sunt implicate în contrabanda de ţigări din 19 iunie curent. De menţionat că bărbaţii reţinuţi sunt de aproximativ aceeaşi vârstă cu pilotul decedat şi toţi trei sunt locuitori ai oraşului Chişinău.

„Organele de forţă ar trebui să ancheteze mai minuţios aceste cazuri. În cercurile noastre de piloţi este deja cunoscut că sunt anumiţi luptători care au anumite cunoştinţe în domeniul pilotajului şi predau ore particulare unor persoane pe care le mobilizează ulterior în contrabanda pe cale aeriană. Totul se face neoficial. Iar aparatele de zbor pot fi cumpărate foarte simplu prin intermediul internet-magazinelor sau anunţurilor de vânzare din ziare”, a menţionat un instructor din cadrul centrului aeronautic de instruire din Chişinău.

Specialistul consideră că dacă procurorii vor stabili cine este persoana care i-a instruit pe deltaplanişti şi cum au făcut aceştia rost de aparatele de zbor vor putea descoperi reţeaua de contrabandişti aerieni. „Vom analiza şi această versiune”, ne-a asigurat Sergiu Mititelu. Procurorul a spus că pe moment bărbaţii suspectaţi de contrabandă au fost eliberaţi cu condiţia că nu vor părăsi teritoriul RM. Dacă se va demonstra că aceştia fac parte dintr-o reţea de contrabandişti, riscă să nu mai vadă cerul albastru decât atunci când vor fi scoşi la plimbare împreună cu alţi deţinuţi din puşcărie.

Unul dintre bărbaţii reţinuţi în apropierea satului Taxobeni a declarat că a făcut cursuri de aeronautică la Chişinău. Potrivit administraţiei unui centru aeronautic cu utilizarea aviaţiei uşoare şi ultrauşoare din Chişinău, în R. Moldova, spre deosebire de România, nu există şcoli de pilotaj cu motodeltaplanul.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.