Schimbarea de la Interne se amână!

DEMILITARIZARE //Alianța pentru Integrare Europeană-2 a optat din nou pentru un militar în funcţia de ministru de Interne

Au vorbit timp de o lună, cât au durat negocierile, despre necesitatea demilitarizării Ministerului Afacerilor Interne. Au lăsat să se înțeleagă că vor numi un civil în fruntea acestei instituții. Cu toate acestea, vineri, la învestirea în funcție a noului Guvern, premierul desemnat Vlad Filat a propus un nou general pentru funcția de ministru de Interne – Alexei Roibu, fost vicedirector al SIS, fost director al CCCEC și fost șef al Serviciului de Grăniceri.

Vedeți mai jos ce cred politicieni, foști colegi, dar și societatea civilă despre ministrul nou-numit.

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal:

“A demonstrat că poate apuca mafia de urechi”

”La timpul lui, a demonstrat că poate apuca mafia de urechi. Trebuie să facă curățenie în cadrul instituției, iar apoi cu niște oameni onești, curați și profesioniști se face ordine și în stat. Dacă nu ai făcut nimic în cadrul ministerului, nu poți să vorbești mai departe despre dreptate, principii și valori.”

Victor Catan, fost ministru al Afacerilor Interne:

”Cred că se va descurca”

”Am o părere bună despre domnul Roibu. Cred că se va descurca în noua funcție. Totuși dumnealui vine din afara sistemului și va avea nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a se acomoda și a intra în esență. Ministerul de Interne nu e Serviciu de Grăniceri, avem o activitate mult mai amplă”, a spus Catan.

Întrebat de ce crede că nu a fost lăsat în noua structură a Guvernului, fostul ministru a declarat: ”Nu știu. Nu a avut nimeni pretenții față de activitatea mea. S-a făcut tot posibilul pentru a ne încadra în obiectivele stabilite. E adevărat că anumite lucruri nu am reușit să le facem, dar de cele mai multe ori aceasta nu a depins de noi, ci de voința politică”.

Tudor Botnaru, fost director al SIS:

”Era mai bine dacă ar fi fost numit director al SIS”

”Îl cunosc foarte bine pe domnul Roibu pentru că am lucrat împreună. Părere mea este că era mai bine dacă domnia sa ar fi fost numit director al SIS. E un ofițer care a trecut prin toate etapele – de la lucrător operativ la director. Cunoaște foarte bine lucrul în cadrul SIS. Este un om cu caracter, demnitate și pregătire operativă bună.

Totuși domnul Roibu are și experiență pentru noua sa funcție. A lucrat timp de doi ani director al CCCEC și a demonstrat că e un bun administrator. Cred că, dacă va avea subalterni buni care îl vor susține, va face față noului său post, mai ales că e vorba de reorganizarea ministerului.”

Mihai Lașcu, președintele sindicatului angajaților din MAI, ”Demnitatea”:

”Nu e din sistem și e complicat de spus dacă va reuși”

”Nu-l cunosc pe domnul Roibu. Știu doar din informațiile care au apărut în presă că a lucrat la SIS, apoi la CCCEC și la Serviciul de Grăniceri.

Pot să vă spun doar că domnul Roibu nu este din sistem și de aceea este complicat de spus dacă va reuși să facă față în noua funcție. Totul depinde de ce va presupune reformarea MAI. Dacă ministerului îi va fi atribuită administrarea publică – e una, și nu e nevoie de om din sistem. Dar dacă MAI va trebui și de acum încolo să asigure ordinea publică și combaterea criminalității, e mai bine ca ministerul să fie condus de o persoană din sistem.”

Ion Guzun, jurist al Centrului pentru resurse juridice:

”PLDM a optat pentru un militar pentru a câștiga autoritate”

Nu-l cunosc pe noul ministru, dar biografia lui mi s-a părut interesantă. Adevărul e că numirea domnului Roibu ne-a cam surprins mai ales după ce se vorbise atâta despre demilitarizarea și depolitizarea Ministerului de Interne. Presupun că PLDM a optat și de această dată pentru un militar din motiv că nu este sigur de faptul că un ministru civil ar reuși să câștige autoritate în actualele condiții în interiorul MAI. PLDM nu are toată puterea, de aceea a preferat să nu riște”.

Sergiu Mocanu, politician:

“Roibu e mai slab decât Catan”

”Anterior, spuneam că ministru mai slab decât Catan nu se putea găsi. Acum înțeleg că am greșit. Roibu e și mai slab. El este un om al trecului care nu va reuși să facă reforma atât de dorită. Domnia sa nu are nici măcar deschiderea lui Catan spre dialog. A fost supus tuturor.

Filat a dat un semn prost numind această persoană în fruntea MAI. Nu înțeleg de ce s-a temut să îl numească pe Victor Bodiu în fruntea acestui minister.”

Ludmila Popovici, director executiv al Centrului ”Memoria”:

”Nu cred că va schimba multe lucruri în MAI”

”Nu am avut timp să mă interesez despre noul ministru, dar colegii cu care am reușit să vorbesc spun că nu prea sunt mulțumiți.

Domnul Roibu vine din sistem și pare să fie o persoană cu gândire veche, de aceea ne îngrijorează cum va reacționa domnia sa la obiectivele ce îi vor fi puse în față. Am temei să cred că, după învestirea noului ministru, nu se vor schimba multe lucruri în MAI.

O persoană civilă ar fi putut mai ușor schimba lucrurile acolo. Deja mi se pare că era mai bine dacă rămânea domnul Catan. Cel puțin, pe timpul său, MAI a demonstrat o mai mare deschidere față de societate. Acum va trebui să așteptăm să treacă o perioadă de timp pentru ca noul ministru să se acomodeze și să vedem ce poate face”.

Sondaj realizat de Mariana Rață

Alexei Roibu s-a născut la 17 noiembrie 1954, în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. A absolvit cursurile Universității Agrare din Chișinău (1976) și ulterior pe cele ale Facultății de Drept din cadrul ULIM (1998).

A lucrat în cadrul Comitetului de Stat pentru Securitate al RSSM, avansând de la funcția de lucrător operativ, până la cea de director adjunct al SIS.

La 12 februarie 2002, i s-a conferit gradul militar de general de brigadă.

În vara anului 2002, a fost numit în funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), instituție nou-creată la inițiativa președintelui Vladimir Voronin.

A fost decorat cu înalte distincții de stat.

În martie 2004, Guvernul l-a demis pe Alexei Roibu din funcția de șef al CCCEC pe motiv că instituția nu a examinat suficient de bine niște afaceri frauduloase cu făină de import din R. Moldova.

La 17 decembrie 2009, Roibu este numit în funcția de director general al Serviciului Grăniceri, comandant al Trupelor de Grăniceri.

Este căsătorit și are doi copii.

Mihai Godea, prim-vicepreşedinte PLDM:

“Nu ne-am propus să numim un ministru civil în fruntea acestui minister. Nu era o condiţie obligatorie. Au existat mai multe candidaturi, dar l-am ales pe domnul Roibu, pentru că la această etapă este cel mai adecvat. Am ţinut cont de experienţa domniei sale, de volumul de sarcini care stă în faţa MAI, de reforma care urmează a fi înfăptuită. În plus, domnul Roibu se bucură de suficientă autoritate”.