Scheme dubioase pentru ra(i)derea băncilor

FRAUDĂ // Acţionarii Companiei de asigurări „Asito”: „Nu este un atac raider, ci hoţie”

Victor şi Viorel Ţopa, victime ale „atacurilor de tip raider” asupra CIA „Asito”, BC „Banca de Economii” şi BC „Victoriabank”, declară că se vor adresa zilele acestea cu o sesizare la Procuratura Generală (PG) prin care vor reclama înstrăinarea ilicită a pachetelor lor de acţiuni. La finele săptămânii trecute, preşedintele interimar Marian Lupu s-a întrebat de ce cei doi acţionari nu s-au adresat la organele de drept sau control, „ori nu se consideră pătimiţi, ori este un capital obţinut în mod suspect şi de aceea nu au găsit de cuviinţă să se adreseze”, a spus liderul PDM.

Svetlana COROBCEANU

Victor Ţopa a declarat că imediat ce a aflat că a fost deposedat de acţiuni s-a adresat la Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) şi Banca Naţională cu solicitări de blocare a pachetelor de acţiuni. „La 22 august, am aflat despre înstrăinarea acţiunilor de la Banca de Economii şi la 24 august  de la CIA „Asito” şi Victoriabank, dar nu ştiam în ce circumstanţe s-au produs acestea. Până săptămâna aceasta, accesul la hotărârile de judecată ne-a fost obstrucţionat. Acum cunoaştem circumstanţele în care au avut loc tranzacţiile. Nu este vorba de atac raider, care semnifică o preluare ostilă prin cumpărare masivă de acţiuni pentru a o obţine pachetul de acţiuni, ci de furt, trebuie să-l numim foarte clar, acesta e termenul adecvat situaţiei. La fel cum un hoţ fură o băncă, în cazul dat, cineva a utilizat o schemă prin care au fost furaţi acţionarii băncilor. Ne vom adresa pur formal la PG, ne-am mai adresat în 2010, ştim care e rostul acestor adresări, mai degrabă depun cereri în anticamera lui Plahotniuc decât la PG, CCCEC sau CNPF, controlate de acesta, cel puţin economisim timp”, a opinat Ţopa.

Milioane direcţionate spre Valea Verde

Avocaţii acţionarilor pătimiţi ne-au relatat că în cazul BC „Banca de Economii”, înstrăinarea pachetului de acţiuni a avut loc prin intermediul unui contract încheiat de o persoană, Sergiu Daţco din s. Valea Verde, raionul Căuşeni, care ar fi împrumutat la 20 februarie 2007 de la firma off-shore „Rietel Limited” din Noua Zeelandă 7 milioane de dolari, sumă ce urma a fi transferată în mai multe rate pe contul lui Daţco deschis într-o bancă, Agroprombanc, de la Tiraspol. Presupusa datorie urma a fi rambursată până la 20 februarie 2009.

Conform unui contract de cauţiune, SRL „Zilena Com” şi SRL „Minerva”,  s-ar fi obligat, în caz de neonorare a împrumutului, să garanteze transmiterea şi recunoaşterea dreptului de proprietate al companiei off-shore „Rietel Limited” asupra pachetului de acţiuni de 16% deţinut la Banca de Economii.

„Niciunul dintre reprezentanţii firmelor care ar fi garantat această datorie nu a auzit niciodată de Sergiu Daţco sau de firma off-shore din Noua Zeelandă. Contractele de cauţiune nu deţin semnătura fondatorilor sau administratorilor SRL „Zilena Com” sau „Minerva” ori a ştampilelor acestor companii. Dosarul nu conţine nici dovada transferului banilor pe numele lui Daţco”, ne-a spus avocatul precizând că la acest dosar fabricat nu există nicio dovadă a expedierii pe adresa acţionarilor a vreunei reclamaţii sau înştiinţări despre existenţa datoriei şi a garanţiei, deşi această obligaţie a creditorului este prevăzută expres de lege. Totuşi judecătorul de la Judecătoria Căuşeni, Gheorghe Marchitan, a luat o decizie în favoarea firmei off-shore.

„Milionar” cu adresă falsă

În încercarea de a afla opinia judecătorului Marchitan, reprezentanţi ai Judecătoriei Căuşeni ne-au informat că acesta se află în concediu medical.

Solicitată de JURNAL, Svetlana Ivanova, secretara primăriei Valea Verde, ne-a spus că în localitatea lor nu locuieşte nicio persoană cu numele Sergiu Daţco. „Ne-au telefonat şi de la poliţie şi ne-au întrebat, ba chiar au fost şi au verificat şi la faţa locului. Nu avem asemenea persoană în localitatea noastră”, ne-a spus ea.

Ar mai fi de remarcat că, la 13 iulie, a doua zi după ce a fost executată decizia Judecătoriei Căuşeni, acţiunile de la Banca de Economii ce aparţineau SRL „Zilena Com” şi FPC „Minerva” înstrăinate de compania Rietel Limited au devenit obiectul unei tranzacţii de împăcare într-un proces care a avut loc la Judecătoria Centru, judecător Garri Bivol.

În baza încheierii acestuia, acţiunile au trecut în proprietatea unei alte companii off-shore „Lectom Ltd”.

Căutat de poliţie

Aceeaşi schemă a fost utilizată şi în cazul preluării acţiunilor de la Victoriabank şi Asito.

Nu mai puţin curios este şi faptul că în cazul ASITO, datornic figurează un cetăţean, Valeriu Stratulat, din municipiul Chişinău, anunţat în urmărire generală de cinci ani. Acesta ar fi împrumutat de la compania off-shore „Lokkert Ltd” din Belize 4,5 milioane de dolari la 20 noiembrie 2008. Împrumutul urma a fi rambursat la 19 noiembrie 2010.

Dosarul mai conţine copia unui contract fals de cauţiune încheiat, chipurile, între compania off-shore şi companiile care deţin acţiuni la ASITO, Moldovan Investments Limited şi „Diamond Trading” LTD prin care s-a garantat restituirea împrumutului prin toate acţiunile deţinute de acestea în CIA „Asito” SA. La 15 iulie curent, printr-o încheiere a Judecătoriei Buiucani, este recunoscut dreptul firmei off-shore asupra acţiunilor celor două companii.

Fără acces la dosar

Avocatul acţionarilor pătimiţi a reiterat că niciun dosar nu conţine probe referitor la sumele împrumutate, că aceasta ar fi ajuns pe contul persoanelor care au luat credite. Niciunul din contractele prin care s-a garantat restituirea împrumutului cu cotele sociale ale societăţilor cu răspundere limitată nu a fost autentificat notarial. Păgubiţii nu i-au cunoscut niciodată pe aşa-numiţii creditori sau debitori. „Despre cele întâmplate am fost informaţi abia pe 22 şi 24 august. Nicio ordonanţă sau hotărâre nu a fost expediată sau recepţionată de victime”, a spus el.

Victor Ţopa consideră că în spatele acţiunilor prin care au fost deposedaţi de acţiuni s-ar afla aceeaşi persoană care i-ar fi deposedat anterior de 22% din acţiunile de la Victoriabank, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Anterior, referindu-se la aceste atacuri, Vlad Plahotniuc a declarat că AIE a făcut tot posibilul pentru a asigura supremația legii, respectarea drepturilor omului și drepturilor de proprietate. „AIE a acționat ferm, clar și solidar pentru a stopa problema. Trebuie să implementăm legi ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a spus el.

Victor Ţopa la fel ne-a comunicat că 1/4 din acţiunile furate de la ÎCS Insurace Consult SRL şi Moldova Investments Limited, indirect aparţin lui Vlad Plahotniuc, dar acesta tace în privinţa furtului acestora.