Scheme de recrutare online a minorilor

Procurorul Veaceslav Soltan, şeful Serviciului tehnologii informaţionale al Procuraturii Generale, a dezvăluit, în cadrul unei conferinţe de presă, schemele prin care pedofilii racolează copiii prin intermediul internetului.

Jocurile online sunt una din metodele prin care copiii sunt recrutaţi. Potrivit procurorului, majoritatea recrutărilor se fac de bărbaţi cu vârsta peste 30 de ani. Pentru anumite favoruri precum completarea contului virtual sau acordarea anumitor beneficii jucătorului, persoanele fac cunoştinţă cu minorii. Pedofilii  încearcă prin anumite metode să-i convingă pe minori să-şi dezgolească organele genitale în faţa camerelor web. Ulterior, pedofilii şantajează minorii folosind imaginile înregistrate. Potrivit procurorului, o altă platformă de recrutare a minorilor sunt reţelele de socializare.

 

Durata de investigare a unor infracţiuni de ordin informatic este mare, de aproximativ 11 luni. Potrivit lui Veaceslav Soltan, investigarea nu este  tărăgănată din cauza incompetenţei procurorilor, ci a procedurii de schimb şi colectare a informaţilor şi expertizei. Totodată, procurorul afirmă că în R. Moldova nu sunt deocamdată puse la punct mecanismele de investigare a crimelor din domeniul pornografiei infantile.

 

V. V.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)