Schema jafului de la Banca Socială

banca_soc_businesspress_md

Un portal a publicat astăzi, 9 iulie, copii ale unor documente în care se explică rulajele financiare ale mai multor companii. Acestea se referă în special la creditele obținute de către companii afiliate omului de afaceri Ilan Şor. Astfel, în baza datelor acumulate la nivel intern, organele de control din R. Moldova au decis să solicite informații despre fluxul mijloacelor bănești de la instituții bancare din străinătate, dar și asistența juridică a organelor abilitate din străinătate.

Unul din documente descrie o schemă aplicată de câteva ori de aceeași companie – Agercom Grup. Schema funcționa în felul următor: în prima zi se lua credit în lei de la Banca Socială, suma era convertită în euro, apoi transferată pe contul unei companii străine pentru achiziția tehnicii de calcul. A doua zi, banii erau returnați, se converteau înapoi în lei și era achitat creditul luat cu o zi înainte.

La 14 august 2013, Dufremol a contractat un credit de la Banca Socială în valoare de 8,5 milioane de lei, cu care a achitat o parte a contractului de cesiune încheiat cu Victoriabank.

Comentând aceste documente Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, a menţionat: „Solicitarea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie privind transferurile bancare ale companiei Dufremol din Holdingul Șor cu companii din Marea Britanie era ascunsă de către Gheorghe Papuc (fost ministru de Interne) și Simion Rusu (fost director-adjunct al SIS, general KGB în rezervă), la indicația șefului cel mare, obstrucționând supravegherea, care se sancționează penal”.

„Când căutam acea solicitare, mi se dădea de înțeles să fiu atent. De fapt, de dispariția autospecialei cu tot cu arhiva Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, Gheorghe Papuc s-a ocupat. El era bun la făcut lucrurile să dispară”, a precizat Sagaidac.

„Apropo, poliția a ajuns la vreo concluzie privind dispariția și distrugerea autospecialei cu arhiva BEM, Băncii Sociale și Unibank sau este de asemenea în curs de investigație, pe motiv că nu sunt martori?”, se întreabă el.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)