Schelălăiala

Kremlinul, gruparea separatistă de la Tiraspol şi şeful statului, Igor Dodon, au intensificat lansarea declaraţiilor alarmiste despre un nou război pe Nistru

Moldova intenţionează să ridice, în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, problema privind retragerea „pacificatorilor ruşi” din Transnistria. Potrivit reprezentantului permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru, prezenţa militarilor ruşi prezintă pericol pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. Această intenţie a autorităţilor moldoveneşti a impulsionat declaraţiile alarmiste ale oficialilor ruşi, ale liderului transnistrean şi, evident, ale preşedintelui RM, Igor Dodon.

Este cu adevărat iminentă redeclanşarea conflictului pe Nistru? Observatorii moldoveni consideră că un nou război pe Nistru nu avantajează Rusia şi nici Transnistria în contextul conflictului din estul Ucrainei.

Noua abordare a diferendului transnistrean de către Chişinău este însoţită, ca răspuns din partea Rusiei, de o discuţie alarmistă privind iminenţa redeclanşării conflictului transnistrean. Unul dintre primii care au semnalat acest pericol a fost vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. Aceeaşi ameninţare, potrivit kommersant.ru, nu este exclusă în opinia preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, acuzând oficialii de la Chişinău: „Nu cred că coaliţia aflată la guvernare are nevoie de un război, însă provocarea ce va duce la escaladarea tensiunii în jurul Transnistriei în ajunul alegerilor prezidenţiale din Rusia şi al campaniei parlamentare în Moldova este una care asigură succesul”, a declarat Dodon în cadrul unui interviu pentru TASS la 21 august curent.

„Dacă guvernul împreună cu majoritatea parlamentară, cu forţele din exterior, va încerca să declanşeze acest conflict şi să destabilizeze situaţia, eu, ca preşedinte, împreună cu poporul voi fi obligat să demit acest guvern cu ajutorul protestelor”, a declarat acelaşi Dodon.

 „Dacă înlăturăm pacificatorii, va fi război”

La rândul său, liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a amenințat Chișinăul cu un nou război în cazul în care vor fi retrase trupele ruseşti din Transnistria. „Pacea pe pământul nostru este asigurată de către forțele de pacificare, mai întâi de toate, de către Federația Rusă. Și dacă înlăturăm pacificatorii, va fi război. Potrivit Curții Constituționale a R. Moldova, aceste pământuri [regiunea transnistreană] sunt calificate drept ocupate. Aceasta presupune aplicarea forțe militare. Tiraspolul este pentru menținerea pacificatorilor. Acest subiect nu se discută”, a spus Krasnoselski.

Observatorul politic Oazu Nantoi califică aceste declaraţii şi campania mediatică drept o „schelălăială” dirijată de bagheta regizorilor de la Kremlin, pentru a sustrage atenţia de la faptul că Federaţia Rusă nu este atât de puternică din momentul în care a agresat Ucraina. În plus, „la 29 martie 2014, Vladimir Putin a avut loc o convorbire telefonică cu fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, în cadrul căreia a insistat ca problema Transnistriei să fie rezolvată la masa de negocieri. Din momentul în care a eşuat proiectul Novorossia, care presupunea proclamarea republicii Bugeac, cu implicarea directă a lui Igor Dodon şi a Irinei Vlah, şi Ucraina a rezistat ca stat, propaganda rusească a pornit această schelălăială”, a observat Nantoi.

 Agentura rusească din conducerea RM

Cu toate acestea, arată el, riscurile pentru RM nu dispar. „Atâta timp cât avem în stânga Nistrului trupe ruseşti ce fac parte din Districtul militar de Vest al Federaţiei Ruse şi cât avem agentură rusească la conducerea R. Moldova, nu sunt optimist în privinţa eliminării acestora”, a subliniat el.

Nici fostul ministru al Reintegrării, Eugen Carpov, nu consideră că ar exista temei real pentru acţiuni militare pe Nistru. „Aceste declaraţii sunt elemente de propagandă, de manipulare a opiniei publice, în special pentru cei din regiunea transnistreană, acţiuni ce fac parte dintr-un joc politic la nivel regional şi intern prin care preşedintele Dodon promovează interesele partidului său”, a menţionat el.

„Salut iniţiativa R. Moldova de a discuta la ONU problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, este o acţiune care trebuie realizată. E necesar să continuăm eforturile pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra prezenţei militare ilegale ruseşti pe teritoriul R. Moldova”, a adăugat el.

 Informaţiile false ale Moscovei

În ce priveşte declaraţiile alarmiste ale Moscovei, în contextul acţiunilor pe care le întreprinde Chişinăul şi al dezavantajului unui nou război pentru Rusia, „Kremlinului nu îi rămâne decât să colporteze informaţii false care ar putea influenţa mentalitatea cetăţenilor RM”, a mai spus Carpov.

De asemenea, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, consideră că războiul nu convine nimănui. „Toate părţile implicate în conflict îşi rezolvă problemele fără aplicarea armei, însă, de fiecare dată când regimul de la Tiraspol a avut nevoie să ameninţe cu forţa, a făcut-o fără să acorde vreo importanţă operaţiunii de pacificare. Şi aici mă refer la ocuparea din 2004 a terenurilor arabile de dincolo de drumul Râbniţa–Tiraspol, acapararea în acelaşi an a căii ferate de la Tighina, situaţia din portul Varniţa din 2006 etc.”, a precizat el.