Scenarii transnistrene în ajunul sosirii Angelei Merkel la Chişinău

  Integrarea Transnistriei cu R. Moldova înseamnă transnistrizarea Basarabiei, iar federalizarea statului nostru are drept urmare recunoaşterea independenţei politice a Transnistriei. Şi în primul caz, şi  în al doilea caz, se menţine dominaţia Rusiei în această parte a Europei, care este şi va fi un pericol atât pentru R. Moldova, cât şi pentru Ucraina şi Occident. Şi dacă R. Moldova ar putea adera la UE şi fără Transnistria, apoi Ucraina, având în spate o zonă militarizată rusească, nu va putea adera nu numai la NATO, dar nici la UE. Mai mult, influenţa geopolitică a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei va spori considerabil (se are în vedere oraşul-port Odesa şi spaţiul limitrof).

Pentru a înlătura acest pericol pentru ambele ţări şi a contribui la o stabilitate durabilă şi de lungă durată, Occidentul, inclusiv UE, trebuie să  condiţioneze aderarea R. Moldova şi a Ucrainei la structurile  euroatlantice prin schimbul de teritorii şi implicarea plenară a UE, SUA şi NATO la realizarea acestui scenariu: Transnistria trece la Ucraina, iar nordul şi sudul Basarabiei – la R. Moldova.

În felul acesta, va fi înlăturat expansionismul ţarului Vladimir Putin din această zonă complicată a Europei. Înţelege Occidentul, inclusiv Germania, ce prezintă pentru ei o zonă militarizată rusească la frontiera de sud-est a UE şi NATO?

Înţelege conducerea politică a R. Moldova şi Ucrainei că acest scenariu nu are alternativă pentru înlăturarea pericolului geopolitic rusesc la frontiera dintre ţările noastre şi aderarea R. Moldova şi a Ucrainei la structurile euroatlantice? De altfel, aceste două ţări ar putea fi nişte vecine veşnice ale UE şi NATO.

 

 

Sergiu I. Chircă, profesor univ., deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)