SCENARII POSTELECTORALE // Transfugii vor decide guvernarea

Reprezentanții Blocului ACUM resping invitația PDM de a negocia o eventuală alianță și îi invită pe pedemiști să facă o coaliție cu socialiștii

Partidul Democrat a invitat partidele care au acces în legislativ să uite de orgolii și să se așeze la masa de negocieri pentru a guverna statul. Reprezentanții Blocului ACUM resping orice invitație din partea pedemiștilor și spun că cel care trebuie să demareze negocierile e PSRM deoarece are cele mai multe mandate. Socialiștii, la rândul lor, spun că vor negocia doar după ce își vor apăra victoria.

Au trecut alegerile din 24 februarie. Conform rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală, în Circumscripția Națională, PSRM a acumulat 18 mandate, blocul ACUM – 14, PDM – 13, Partidul Șor – 5. În circumscripțiile uninominale, PSRM a obținut 17 mandate, PDM – 17, blocul ACUM – 12 și Partidul Șor – 2.

Majoritatea concurenților electorali denunță fraudele comise și colectează probe în scopul de a contesta rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală. Singura formațiune care se declară mulțumită este Partidul Democrat, care și-a anunțat disponibilitatea să negocieze formarea unei coaliții de guvernare.

„Vrem să participăm la negocieri responsabile… Noi vom pune în prim-plan nu diferenţele doctrinare, ci interesul cetăţenilor noştri, pentru a oferi oamenilor o guvernare competentă, aptă să le facă viaţa mai bună. Oamenii vor fapte, nu vorbe!”, a anunțat cu aplomb Vladimir Plahotniuc, preşedinte al PDM.

Angajamentul ACUM, mai presus de orice alianță

Pentru Blocul ACUM PPDA-PAS, negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare sunt un subiect îndepărtat și imposibil. În acest moment, reprezentanții acestei alianțe sunt mobilizați să colecteze toate fraudele comise și să le prezinte la Comisia Electorală Centrală.

În ce privește invitația lui Vladimir Plahotniuc de a merge la negocieri pentru „interesul cetățenilor”, copreședinții blocului ACUM, Adrian Năstase și Maia Sandu, au fost tranșanți în sensul că nu vor face niciodată coaliție cu PD.

„Cum aș putea să stau la masa de discuții cu Șor? Cum s-ar uita oamenii la noi? Ne-am asumat un angajament și o să îl ducem până la capăt”, a declarat Năstase în cadrul unei emisiuni TV.

La rândul ei, Maia Sandu, a spus, „pentru cei care au avut urechi să audă”, în campania electorală, că orice alianță cu pediștii este exclusă. „În general, dacă ne uităm la cifre, PSRM este cel care are mai multe mandate, trebuie să meargă la partenerii lor de o viață, la Partidul Democrat… Să fie sănătoși acum să își asume consecințele abuzurilor pe care le-au comis împreună. Angajamentul nostru a fost să scăpăm țara de hoți”, a spus politiciana intransigentă.

Comentatorul politic Arcadie Barbăroșie consideră că Vladimir Plahotniuc are suficiente informații pentru a demara negocieri individuale atât cu deputați socialiști, cât și cu unul-doi deputați din Blocul ACUM. „PD va face alianță cu Șor și cu cei trei deputați independenți. Faptul că ar putea rupe și de la PSRM este evident prin temerile exprimate de către șeful statului, Igor Dodon”, a argumentat observatorul.

Reprezentanți PAS: „Socialiștii sunt cei indicați să invite la negocieri”

Odată ce au declarat că orice coaliție este imposibilă, reprezentanții PAS au subliniat că cei care ar trebui să demareze negocierile sunt PSRM, deoarece ei au acumulat cele mai multe voturi. „Rezultatele arată că PSRM are cele mai multe mandate. În mod normal, partidul ăsta ar trebui să înceapă consultările imediat după validare”, și-a dat cu părerea secretarul general al PAS.

De partea cealaltă, socialiștii ne-au comunicat că este „neprofesionist” să se vorbească pe moment despre negocieri, înainte de recunoașterea alegerilor de către Curtea Constituțională. La fel ca cei de la blocul ACUM, socialiștii denunță fraudele comise, invocând că mai întâi trebuie să îşi apere victoria.

„Noi am contestat rezultatele anunțate în unele circumscripții. Lucrăm pe alte dimensiuni, care ar putea să schimbe în general rezultatele alegerilor. În funcție de rezultatul final, vom putea lua o decizie în privința acțiunilor noastre de mai departe”, ne-a declarat socialistul Grigore Novac.

Socialiștii spun că nu regretă votul mixt

Acesta a mai spus că nu regretă faptul că PSRM a votat împreună cu pediștii pentru votul mixt, subliniind că nu au pierdut ei în circumscripțiile uninominale. „Noi nu am pierdut lupta în circumscripții, acolo unde s-a încercat să se smulgă din mâinile noastre victoria, am fost insistenți și am câștigat, de pildă, în raioanele Râșcani și Fălești. Vom face același lucru în alte circumscripții. Prin urmare, noi luptăm pentru mandatele noastre”, a declarat Novac, insistând că nu poate să ne spună nimic despre scenarii.

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că este dispus să accepte orice coaliție, cu condiția ca aceasta să excludă Partidul Șor.

Ieri, în cadrul unui interviu, pentru un post de radio, Igor Dodon, a mai precizat că alegerile anticipate ar fi o soluție mult mai bună decât trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta: „Eu cred că alegerile anticipate sunt o soluție mult mai bună decât trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta și crearea din nou a unei majorități nelegitime, care va învesti un guvern cu legitimitate redusă”.

Comentatorul politic Arcadie Barbăroșie consideră că Vladimir Plahotniuc are suficiente informații pentru a demara negocieri individuale atât cu deputați socialiști, cât și cu unul-doi deputați din Blocul ACUM. „PD va face alianță cu Șor și cu cei trei deputați independenți. Faptul că ar putea rupe și de la PSRM este evident prin temerile exprimate de către șeful statului, Igor Dodon”, a argumentat observatorul.

În cazul în care PDM nu va reuși să acumuleze suficiente mandate pentru a crea o majoritate, a estimat Barbăroșie, s-ar putea să avem anticipate în septembrie curent.