Scenarii post-referendum

În timp ce liderii AIE îşi revin după ruşinoasa înfrângere de duminică, analiştii politici contactaţi de JURNAL au încercat să identifice posibile soluţii care ar putea ajuta cele patru partide să iasă din situaţia jenantă în care au ajuns. Modificarea art.78 în Parlament şi apariţia unei a treia forţe sunt, după părerea unor experţi, două dintre scenariile care s-ar putea realiza în viitorul apropiat.

Victor Popa, doctor în drept: „Art.78 mai poate fi modificat în Parlament”

Vorbind despre soluţii care ar mai putea fi aplicate, doctorul în drept Victor Popa susţine că acum AIE fie va trebui să caute un consens politic cu PCRM pentru a modifica art. 78 în Parlament, fie va trebui să meargă la anticipate cu problema nerezolvată. „I-am auzit pe unii speculând zilele acestea că, din moment ce referendumul a eşuat, norma legală stabileşte un termen de doi ani în care guvernarea nu mai poate reveni asupra acestei probleme. Fals. Referendumul a eşuat din cauza prezenţei slabe la vot a alegătorilor, nu din cauza că aceştia nu sunt de acord cu modificarea modalităţii de alegere a şefului statului. Aşa că, dacă va exista voinţă, art. 78 poate fi modificat în Parlament şi Voronin a propus acest lucru”, ne-a declarat Popa. Totuşi, modificarea articolului buclucaş din Constituţie poate fi posibilă abia în noiembrie, când se împlineşte jumătate de an de la înregistrarea celor două proiecte de lege de modificare a Constituţiei. „Avem proiectul propus de PCRM şi cel înaintat de AIE. Acum cineva va trebui să cedeze, ceea ce e puţin probabil. De aceea, şansele ca AIE să intre în alegeri fără a modifica art. 78 sunt mari”, crede doctorul în drept.

Anatol Ţăranu, analist politic: „Forţa a treia ar putea fi o soluţie”

Una dintre principalele soluţii pe care le identifică analistul politic pentru situaţia creată este apariţia unei a treia forţe care să asigure recăpătarea încrederii populaţiei în partidele democratice. „Referendumul a demonstrat că alegătorii şi-au pierdut încrederea în Alianţă. Problema democraţilor în acest moment este de a nu pierde puterea, ceea ce acum pare o perspectivă mai mult decât realistă. Apariţia unei a treia forţe spre care să se canalizeze voturile alegătorilor dezamăgiţi ar putea fi o soluţie pentru evitarea revenirii comuniştilor la putere”, crede Anatol Ţăranu. Analistul politic este sigur că alegerile anticipate nu pot fi evitate, de aceea, recomandă el, partidele din AIE trebuie să îşi revadă comportamentul şi să se concentreze pe un mesaj mobilizator şi anticomunist. „În ultimul timp, partidele din AIE au fost concentrate mai mult pe interese egocentriste. În loc să se gândească la anihilarea comuniştilor, ei s-au preocupat de altceva”, susţine Ţăranu. Referindu-se la soluţia pe care o propune liderul AMN, Serafim Urechean (un staff şi o listă comună –n.r.), analistul afirmă că aceste propuneri sunt irealizabile.

M. R.

The following two tabs change content below.