Scenarii apocaliptice pentru AIE

CRIZĂ // „AIE nu mai are candidatură pentru funcţia de şef al statului”

AIE va veni cu o soluţie de alegere a preşedintelui pe 21 septembrie, exact după ziua în care Curtea Constituţională (CC) va emite o hotărâre privind derogarea de la articolul 78 din Constituţie prin care se vrea alegerea şefului statului cu majoritatea parlamentară simplă. Oricare ar fi decizia CC, AIE nu va putea alege preşedintele pentru că Vlad Filat se opune schimbării Constituţiei. PD şi PL nu vor putea alege singure şeful statului. În acest caz, PCRM va înainta propria candidatură. În cazul în care AIE nu va susţine candidatura PCRM, aceasta va fi responsabilă de provocarea alegerilor anticipate. Dacă CC va da răspuns pozitiv solicitării PL şi PD, PCRM va scoate lumea la proteste. Acestea sunt prezicerile analistului politic Igor Boţan.

Vadim VASILIU 

Dumitru Pulbere, preşedintele CC, a declarat că timp de doi ani Constituţia RM este încălcată prin nealegerea şefului statului. Totodată, preşedintele CC a afirmat pentru JURNAL că ultimele informaţii apărute în presă care îi denigrează imaginea au scopul de a face presiuni asupra sa ca CC să dea un răspuns pozitiv pe 20 septembrie.

Pe de altă parte, Vlad Filat consideră inacceptabilă alegerea preşedintelui statului prin modificarea Constituţiei. Potrivit liderului PLDM, soluția care urmează a fi identificată trebuie să fie în strictă conformitate cu prevederile constituției. În acelaşi timp, premierul a menţionat că în cadrul ședinței din 6 septembrie nu s-a discutat despre eventuala modificare a acordului de constituire a coaliției de guvernare.

„PLDM are dreptate”

Analistul politic Igor Boţan susţine că consfinţirea derogării articolului 78 din Constituţie ar scinda scena politică. PLDM se opune acestei derogări. „Cred că PLDM are dreptate, deoarece în situaţia în care se află RM, o interpretare a CC care ar permite o derogare de la articolul 78 ar însemna subminarea principiilor statului de drept. Chestia asta mi se pare foarte periculoasă. Aceasta va deschide Cutia Pandorei şi cetăţenii nu vor mai avea încredere în politicieni”, a menţionat Igor Boţan.

„Alianţa nu mai are candidat”

În iunie, Vlad Filat a spus public cine este păpuşarul. „Voi tot întrebaţi, dar ştiţi cine este Păpuşarul? E Plahotniuc. Ce nu se vede?…”, a întrebat premierul cu indignare. Potrivit analistului, anume depistarea unui păpuşar a făcut ca alianţa să se dezbine. „Vlad Filat a declarat că atunci când s-a creat alianţa nu se avea în vedere că mai există un factor pe care el l-a numit păpuşar. Acum există un păpuşar care îşi plasează marionetele în poziţii-cheie. E clar că alianţa nu are o candidatură. Dacă nu are alianţa o candidatură, PCRM nu are teama că AIE ar putea trage de partea sa pe membrii săi pentru a vota această candidatură. PCRM va trece în ofensivă, va veni cu propria candidatură şi va pune alianţa într-o situaţie proastă: ori alianţa votează candidatura PCRM, ori AIE se face vinovată de provocarea alegerilor anticipate pe care le va pierde”, a declarat analistul.

Nu contează decizia CC

În opinia lui Boţan, chiar dacă CC va da un răspuns favorabil pentru PL şi PD, PLDM va ignora această posibilitate pe care le-o oferă CC. „Nu se ştie dacă vor fi alegeri anticipate, deoarece am văzut reacţia comuniştilor. PCRM nu se teme pentru că alianţa nu mai are candidatură”, a punctat analistul. 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)