Scapă de insomnie cu suc de dovleac

Dulceag şi înmiresmat, dovleacul nu este doar leguma gustoasă care ne duce cu gândul la plăcintele aromate ale bunicii. El are o valoare nutritivă ridicată şi ajută organismul să traverseze cu bine anotimpul rece.

Ne scapă de insomnie

Dacă vi se întâmplă des să aveţi nopţi albe, un pahar cu suc de dovleac este cel mai bun remediu. Amestecaţi 50 ml suc de dovleac proaspăt cu o linguriţă de miere de albine. Tratamentul are şi o reacţie secundară plăcută, puteţi scăpa de pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului.

Reglează glicemia

Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.

Alungă astenia de toamnă

Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Consumând 50 de grame seminţe prăjite pe zi, ne asigurăm 300 miligrame de magneziu, doza zilnică recomandată de terapeuţi.

Previne cancerul

100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70 % din aportul zilnic necesar de vitamina A. Ea are rol esenţial în prevenirea cancerului, cataractei, aterosclerozei şi oferă organismului o protecţie antioxidantă extraordinară. Ajută la menţinerea sănătăţii părului, a unghiilor şi a pielii.

Tratează arsurile şi acneea

Miezul dovleacului, de care sunt prinse seminţele, este folosit, de sute de ani, în medicina populară, pentru tratarea rănilor, a eczemelor, arsurilor şi a acneei. Extern, el mai este folosit şi pentru a scăpa de migrene, prin compresele cu suc de dovleac. Calmează foarte repede şi dă o senzaţie de linişte.

Atenţie! Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric, dar şi cu diabet avansat. Persoanele care suferă de balonări şi cele care au fost diagnosticate cu afecţiuni cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.