Scandal şi note mici la bacalaureat // EDUCAŢIE

Sesiunea de bacalaureat 2012 s-a încheiat cu rezultate slabe, scandaluri, demiteri şi contestaţii

Rezultatele la examenele de bacalaureat din acest an sunt mai slabe decât cele de anul trecut. Notele de 9 s-au redus cu patru mii, iar cinci mii de lucrări au fost notate negativ. În acelaşi timp, ieri au început să fie verificate contestaţiile depuse de elevii nemulţumiţi de note.

Rezultatele publicate pe 29 iunie la avizierele celor 159 de centre de bacalaureat au dezamăgit circa cinci mii de absolveţi, lucrările cărora au fost notate negativ.

Conform datelor preliminare, din peste 111 mii de lucrări, circa cinci mii au acumulat punctajul maxim de 10. S-a redus însă numărul de note de 9 până la 11,05% (cu aproximativ patru mii mai puţin). Majoritatea testelor (33,68 %) au fost apreciate cu 7 puncte, 19,38 % cu nota 8, 17,59% cu 6, iar 9,82% cu 5.

Note mici

Împreună cu rezultatele sesiunii, în toate centrele de bac au fost transmise baremele de corectare. Sute de candidaţi care au rămas nemulţumiţi de apreciere au contestat timp de 48 de ore de la afişarea rezultatelor printr-o cerere la adresa preşedintelui centrului de bac în care au indicat părţile din lucrare care necesită verificare. Centrele de bac au primit lucrările contestate în zilele de sâmbătă şi duminică; examinarea a început pe 2 iulie.

Zeci de tineri riscă să susţină examenul de bacalaureat la anul, după ce nu şi-au putut vedea lucrările pentru a depune contestaţie conform regulamentului. La liceul „Constantin Negruzzi” din capitală, 300 de elevi au fost eliminaţi fără a şti motivul.

Copiuţe în lucrări

Nemulţumiţi, părinţii s-au adresat Ministerului Educaţiei (ME) şi Agenţiei de Evaluare şi Examinare, iar ieri a avut loc o întrevedere între părţi. Potrivit ME, lucrările au fost anulate nu doar pentru că elevii deţineau asupra lor telefoane mobile. O parte din teste s-au dovedit a fi identice, parţial sau integral, în unele lucrări evaluatorii au găsit copiuţe, iar în cazul altora, răspunsurile la unii itemi erau de la alt profil – din testul de la altă clasă sau chiar din testul aplicat în sesiunea 2011. Comisia Naţională de Examene a decis că elevii respectivi vor veni să susţină examenul în sesiunea de evaluare 2013.

Au fost demişi din funcţii 11 preşedinţi ai centrelor de bacalaureat şi zeci de asistenţi din toată ţara. Mai mult, pentru abaterile înregistrate, au fost deschise două dosare penale.

Admiterea în colegii şi şcoli profesionale

Ieri a început admiterea în şcolile profesionale şi colegii. Potrivit ME, în acest an, sunt oferite 13 mii de locuri bugetare şi 700 cu taxă, în şcolile profesionale. Pentru colegii au fost alocate 3460 de locuri cu finanţare bugetară (cu 23 de locuri mai mult faţă de 2011) şi 2735 în bază de taxă.

Admiterea în 2012 se va efectua la 79 de specialităţi. În acest an, a fost introdusă o nouă specialitate, achiziţii, pentru colegiile cu profil agricol.

Depunerea cererilor se va efectua în perioada 2 – 31 iulie. Anunţarea rezultatelor – până la 3 august 2012. În caz de neacoperire a locurilor, se va desfăşura concursul repetat în perioada 4–8 august 2012. Anunţarea rezultatelor concursului repetat se va efectua până la 10 august 2012. Candidaţii pot participa la concursul de admitere într-o singură instituţie de învăţământ.

Admiterea în universităţile din Republica Moldova va începe pe 16 iulie şi se va încheia pe 31 iulie. În total, în instituţiile de învăţământ superior de stat sunt disponibile 6745 de locuri cu finanţare bugetară şi aproape 14 mii de locuri cu taxă. Rezultatele admiterii la facultăţi vor fi publicate până pe 3 august. Concursul repetat pentru locurile neacoperite va avea loc între 4 şi 8 august.

Diana Musaelean

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)