SCANDAL! Primar cu casa în parc

Locuitorii Trebujeniului îşi acuză primarul de abuz

În campania electorală a promis va amenaja parcul de care se bucure locuitorii satului Trebujeni, raionul Orhei, dar după ce a devenit primar a început construiască o casă pentru fiul său chiar în parc. Deşi sătenii îi dezaprobă acţiunile, primarul de Trebujeni, Tudor Moraru, susţine lotul de teren i-a fost atribuit înainte de a ajunge primar, ca şi altor trebujeneni. Iar un parc nou şi frumos va fi amenajat în preajma casei fiului său.

Mai mulţi locuitori ai satului Trebujeni sunt indignaţi de faptul că actualul primar Tudor Moraru a decis să-şi construiască o casă chiar în mijlocul parcului situat în centrul localităţii. Casa va aparţine unuia dintre cei doi fii ai săi. „Oare nu are unde construi? I-a rămas şi un teren drept moştenire de la o mătuşă. De ce-i trebuie chiar în parc?”, se revoltă o săteancă.

Parcul de la Trebujeni este mândria satului sau locul în care îşi mai uită grijile sătenii. Aceştia îşi amintesc că arborii au fost sădiţi prin 1975, iar peste vreo cinci ani a fost construită o estradă pentru manifestările culturale. După anii 1990 a fost distrusă estrada, dar liziera de copaci s-a păstrat. Deşi delăsat, aici se odihneau copiii şi părinţii în timp ce aşteptau să intre la centrul medical. Sătenii mai spun că parcul este situat în zona râului Răut şi că primarul a schimbat destinaţia terenului doar ca să-şi realizeze moftul.

Astfel, parcul de odinioară a rămas un fel de trecere prin centrul satului, iar primarul a construit un podeţ, cu intenţia de a face alt parc de cealaltă parte a râului.

Mi-e milă de tineretul de azi

„La noi în sat, nu este nimic pentru copii, tineret, alţi locuitori. Nu avem nici grădiniţă. E un sat uitat de lume. Din fostul parc a rămas o bucată mică de teren, unde echipa de fotbal a satului îşi mai joacă meciurile. Restul este împrejmuit cu gard şi se construieşte”, a spus Ionela Brânză în vârstă de 21 de ani, mamă a unui copil de opt luni. O septuagenară din sat este de părere că parcul trebuia să rămână al tuturor, nu doar al unuia. „Şi aşa copiii nu au unde se odihni. Seara, la noi, numai în baruri poţi merge. Băuturi multe, prostii multe… Mie îmi este milă de tineretul de azi”, afirmă bătrâna.

Ala Benzin, unul dintre consilierii locali care se opun distrugerii parcului, afirmă că teritoriul are o suprafaţă de circa 0,90 ha. Moşia fiului primarului de 12, 85 ari a fost îngrădită. „E regretabil ce se întâmplă”, spune ea.

Consilierii de pe lângă primar

Solicitată de JURNAL, directorul Gimnaziului Trebujeni, Ludmila Buzilă, care e şi consilier local, a spus că satul nu duce lipsă de locuri de case, repartizate în afara parcului. „Chiar deunăzi, au fost repartizate şapte loturi pentru case. Nu cred că scandalul e întemeiat pe argumente serioase. Există interese şi unii încearcă să-l discrediteze pe această cale pe primar. I-a fost atribuit lotul, alături va fi parc, asta e”, crede ea.

Consilierul Grigore Guţan a spus că e de acord cu construcţia casei şi cu tot ce face primarul, pentru că, până la urmă, localitatea va avea un loc de agrement. „Va fi mult mai frumos decât a fost până acum. E construit deja un pod din buzunarul primarului, alături va fi şi un parc adevărat, că înainte aici păşteau vitele. Aşa a promis primarul”, ne convinge consilierul.

Acte anulate de judecători

Deşi consilierul Ştefan Roşcovan susţine că tot ce face primarul este absolut legal, aflăm că actele pe care le are fiul primarului, Dorin Moraru, adică certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie obţinute în 2009 pentru ridicarea casei, dar şi deciziile Consiliului local Trebujeni din anii 2010 şi 2011, au fost anulate acum un an prin decizia Judecătoriei Orhei. Potrivit judecătorilor, Consiliul local Trebujeni nu a ţinut cont de faptul că terenul dat este situat în perimetrul fâşiilor riverane de protecţie a apelor, care face parte din domeniul public al statului.

Acolo-i mare dezordine, ca-n filmul indian.

Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Ion Caliniuc, lucrările de construcţie în cauză nu au fost coordonate în prealabil nici cu organele de mediu. „Viitorul proprietar nu ne-a prezentat toate actele pe care le deţinea – un teren se află în proprietatea privată a lui Dorin Moraru, fiul primarului, al doilea, de aceeaşi mărime, e la balanţa primăriei şi acolo a început construcţia unui loc de agrement. Pe moment, pentru cel de-al doilea lot primăria nu are niciun proiect. La 4 iulie 2012, am făcut două procese-verbale. Unul se referă la iniţierea lucrărilor de construcţie fără coordonarea cu organele de mediu, pe care Dorin Moraru l-a semnat. Al doilea consemnează vătămarea vegetaţiei, pentru că în timpul construcţiei au distrus vreo 44 de arbuşti de liliac. Amenzile nu au fost achitate. În urma unui act de control, le-am sistat lucrările, obligându-i să-şi legalizeze acţiunile. Acolo-i mare dezordine, ca-n filme indiene”, se dă cu părerea funcţionarul.

Va fi mai bine

Dorin Moraru, fiul primarului de Trebujeni, susţine, la rândul său, că are şi certificat de urbanism, şi autorizaţie de construcţie, obţinute în acest an, deci are tot pachetul de acte necesare pentru a-şi construi casa. Cică, actele au fost verificate de o comisie care a venit recent la faţa locului. „Unde-mi construiesc eu casă nu este parc. Este alături de fostul parc. Ce fel de parc este lotul, dacă nu are niciun copac?”, întreabă fiul primarului. Potrivit lui, în locul lotului care-l deţine cu titlu de proprietate au fost cândva case, dar oamenii au plecat de acolo, pentru că  Răutul ieşea deseori din albie, inundând curţile oamenilor. În ultimii 20 de ani, nu au mai avut loc revărsări.

„Tata a venit cu promisiuni atunci când a candidat la funcţia de primar şi le va îndeplini. Acum a construit un pod, iar în viitorul apropiat va construi şi un loc de odihnă pentru oamenii din sat, un teren de joacă pentru copii şi un teren de fotbal pentru tinerii din sat. Cred că în centrul Trebujeniului, peste un timp, va fi mai bine decât a fost până acum”, a spus fiul primarului.

Reglări de conturi

Şi primarul de Trebujeni, Tudor Moraru, afirmă că nu face nimic ilegal. „Am fost verificat recent. Judecătoria Orhei a anulat deciziile consiliului, dar nu şi decizia prin care i s-a atribuit un lot de teren pentru construcţie feciorului meu în 2009. Alături de lotul lui, mai sunt şi alţii care deţin terenuri. Atunci nu eram primar, prin urmare, nu puteam favoriza ceva”, se apară conducătorul satului. Primarul mai spune că toată zarva e pornită de oameni care nu-l au la inimă.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.