Scandal la Şcoala de Arte din Cuhneşti, r. Glodeni, unde au învăţat Valentina Naforniţă şi Alex Calancea

Directoarea vrea să construiască o şcoală nouă, unii profesori vor să treacă cu sediul în liceul din localitate

Picture 035

Şcoala de arte Cuhneşti

 

La începutul lunii decembrie 2014, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc un incendiu la Şcoala de Arte din satul Cuhneşti, raionul Glodeni. Focul s-a aprins, după cum spun pompierii, de la coşul de fum şi a distrus mai bine de jumătate din clădire. După incendiu, cei peste 70 de elevi ai şcolii au fost nevoiţi să înveţe într-un magazin vechi, fără încălzire. În această vară, şcoala a fost renovată parţial, nu departe a fost procurat un teren unde în viitor va fi construită o nouă şcoală. Până atunci, copiii vor fi nevoiţi să se înghesuie în cele trei încăperi reparate ori să parcurgă zilnic 4 km până în satul Balatina, la una din filialele Şcolii de Arte. Pe 21 septembrie, Şcoala de Arte împlineşte 25 de ani de activitate, Alex Calancea împreună cu Band-ul său şi câţiva artişti va prezenta un concert în satul Cuhneşti.

La prima vedere, Şcoala de Arte, proaspăt renovată parţial, arată frumos, însă, în spatele ei, găseşti pereţi arşi, bucăţi de acoperiş, bârnele de lemn ce n-au fost înlăturate după incendiu (foto). Când deschizi uşa la sala de dans, nimereşti direct în camerele mistuite de incendiu, ceea ce prezintă un pericol pentru copiii care îşi fac studiile acolo. Din discuţiile cu profesorii şi chiar cu directoarea Violeta Huzinschi, ni s-a confirmat că nu a fost creată nicio comisie pentru a evalua situaţia instituţiei. Cu toate acestea, din 2 septembrie, copiii merg la ore.

Picture 030

Şeful Secţiei Cultură Glodeni, Veaceslav Barat, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că luni, 7 septembrie, trebuia să vină o comisie raională pentru a evalua situaţia de la Şcoala de Arte, dar nu a fost. „Lipseşte un membru al comisiei, de aceea vom merge săptămâna viitoare”, a declarat acesta. La Ministerul Culturii, şefa Direcţiei arte, învăţământ artistic şi industria culturală, Aliona Strâmbeanu, ne-a comunicat că nu se permit orele într-o instituţie de învăţământ fără a se asigura condiţii pentru studii şi fără o evaluare a situaţiei, mai ales dacă a avut loc un incendiu.

Conflict între profesori şi directoare

Dacă în anii trecuţi în colectivul didactic existau mici neînţelegeri şi supărări, după incendiu profesorii de la Şcoala de Arte s-au împărţit în două tabere – una o susţine pe directoare, iar alta e împotrivă. „Problema este că am refuzat să muncim fizic, să participăm la lucrările de reparaţie a şcolii după incendiu. Chiar şi dacă s-a reparat, există un risc pentru copii, s-au reparat doar trei camere, în rest, în spate, sunt pereţii arşi”, spune Victor Schin, coregraf. „Noi nu ne temem de lucru fizic, dar nu vrem să fim slugile ei. Ea se foloseşte de tinerii specialişti. Cine îi iese din cuvânt devine automat duşman”, se plânge Veaceslav Crăciun, profesor de acordeon, care munceşte de patru ani în şcoală. Toată lumea ştie că cealaltă echipă de profesori care o susţine pe directoare sunt rudele apropiate ale acesteia, care au muncit toată vara la reparaţie fără a fi remuneraţi. „Eu nu le-am plătit pentru munca la construcţii în acest an celor cinci profesori care îmi întorc spatele, i-am rugat omeneşte să mă ajute, să reparăm încăperile şcolii ca să avem unde lucra, dar ei au refuzat. În ceilalţi ani, când le dădeam câte 1000 lei pe zi pentru că munceau la reparaţia Şcolii de Arte de la Balatina, eram bună, acum când nu am bani, nu mai sunt!”, ne explică Violeta Huzinschi, directoarea. Aceştia neagă că ar fi primit bani în anii trecuţi. „Nu am primit niciun ban, dar am muncit ca nebunii”, se indignează Petru Perdeleanu, profesor de chitară.

Picture 021

Locul unde va fi construită noua şcoală de arte

 

Directoarea vrea şcoală nouă, unii profesori vor să muncească în liceul din sat

După incendiu, consiliul primăriei din localitate i-a propus directoarei Şcolii de Arte să treacă să-şi continue studiile în liceul din sat. „Eu am venit cu iniţiativa de a trece în blocul din liceu, dar nu pot să insist deoarece nici Şcoala de Arte, nici liceul nu se subordonează primăriei”, ne comunică primarul satului Cuhneşti, Ion Beţişor. De asemenea, grupul de profesori spune că e mai bine să treacă să activeze în incinta liceului, deoarece nu va trebui să se investească mulţi bani, în plus copiilor le va fi cel mai uşor şi confortabil. Nici după incendiu şi nici acum directoarea nu vrea să lucreze în liceu, motivând că acel bloc este foarte deteriorat.

„E mai simplu să construieşti o şcoală nouă decât să repari acel bloc. În 4-5 ani, şcoala va fi gata, dar până atunci vom lucra aici, la şcoala veche, vom face lecţii şi în coridoare, ce să facem, nu avem alternativă”, spune aceasta. Directorul liceului, Vladimir Furdui, o contrazice pe aceasta, spunând că acel bloc are nevoie de reparaţie, dar nu este deteriorat. „În acel bloc nu este încălzire, dar sunt sobe. Oricum, liceul are sistem de încălzire şi va fi nevoie doar de tras ţevile. În plus, vor trebui mai puţini bani, iar copiilor le va fi mult mai uşor, fără a umbla prin ploaie şi frig. Totul se poate, doar dacă ar fi dorinţă”, argumentează directorul Liceului
Teoretic din Cuhneşti.

Preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă, ne-a explicat care este defapt motivul principal în acest conflict. „Este un conflict intern între directoare şi câţiva profesori. Am fost la liceu, am văzut, acolo trebuie făcute investiţii serioase, în afară de aceasta, liceul nu ne aparţine de drept, şi ne temem să nu pierdem banii, investiţiile. Suntem motivaţi să construim o şcoală nouă, până atunci vom găsi soluţii de compromis”, explică acesta.

Picture 026

„Vrem şcoală nouă, dar nu s-o construim noi”

După incendiu, din fondul consiliului raional Glodeni, au fost alocaţi 300 mii lei, din care 100 mii au fost transferaţi pentru proiectul noii şcoli, restul pentru reparaţia vechii şcoli. „Eu nu-i înţeleg, după incendiu nu doreau să lucreze la liceu, acum, când proiectul este gata, vor la liceu. S-au transferat 100 mii lei pentru proiect, pe 21 septembrie, la concertul aniversar, acesta va fi înmânat directoarei cu devizul de cheltuieli. O sa fie nevoie de câteva milioane pentru construcţie. Banii vor fi din bugetul republican, consiliul raional, din donaţii. Iar sătenii vor lucra la construcţii gratis”, ne spune şeful Secţiei Cultură Glodeni, Veaceslav Barat.

Am discutat cu mai mulţi săteni, care ne-au spus că, în primul rând, nu se pricep la construcţii şi nu vor să muncească gratis. „Nu suntem de acord, anul trecut au făcut lecţii în magazinul de lângă şcoală, fără încălzire, anul acesta iar pe drumuri? Mai bine treceau la liceu”, ne spune indignată doamna Valentina. O altă mămică, al cărei copil studiază la Şcoala de Arte, ne spune că nu poate să meargă la construcţii, deoarece soţul nu este acasă, ea mai are un copil mic. „Anul acesta s-a mărit şi taxa, am acceptat, numai să văd rezultate. Vrem şcoală nouă, dar nu s-o construim noi, e vorba despre copii şi trebuie să o facă specialiştii, nu sătenii”, remarcă Angela.

Preşedintele Sindicatului Şcolii de Arte, Sergiu Lipcan, nu este de acord cu munca pe gratis. „Destul cât am muncit noi, profesorii, gratis, şi ni s-au încălcat drepturile, acum directoarea vrea să-i fie slugă şi populaţia din sat. Aici e vorba despre copii, despre siguranţa lor, pentru nişte rezultate bune, este nevoie de multă muncă în condiţii decente”, spune acesta.

Cum se va rezolva problema vom afla pe parcurs, până atunci însă este doar un lucru sigur – aniversarea a 25-a a Şcolii de Artă, unde va concerta Alex Calancea împreună cu Band-ul său. Acesta a declarat pentru JURNAL de Chişinău următoarele: „Nu vreau să mă bag în discuţiile rurale, este de datoria mea să-i ajut. O să fac un concert frumos în sat împreună cu Band-ul, Cristina Pintilie, Andrian Glavan. Şi în Chişinău voi face un concert, iar banii adunaţii îi voi dona Şcolii de Artă”.