Scandal la „Moldexpo”

CONFLICT // Angajaţii Centrului Expoziţional „Moldexpo” îl acuză pe noul lor director de provocarea unui conflict de interese

Colectivul Centrului Expoziţional „Moldexpo” este nemulţumit de rezultatul concursului pentru desemnarea noului director general al centrului. Potrivit lor, candidatul ales, Arcadie Andronic, este fondatorul a două firme concurente cu Centrul „Moldexpo”, care, pe deasupra, au datorii la compania de stat de peste un milion de lei. Angajaţilor „Moldexpo” le e frică de faptul că noul director fie nu va mai întoarce datoria firmelor sale, fie va încerca să falimenteze întreprinderea de stat pentru a-şi înlătura concurentul principal de pe piaţă.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, tot el preşedinte al Consiliului de Administrare al „Moldexpo”, susţine că e prematur ca angajaţii Centrului de Expoziţii să îşi facă griji, Andronic încă nu a fost confirmat în funcţia de director.

„Vrem un director general onest”, îşi începe scrisoarea deschisă trimisă mass-media colectivul „Moldexpo”. Angajaţii companiei lasă de înţeles că soarta Centrului Expoziţional s-ar putea afla în pericol odată cu desemnarea lui Arcadie Andronic în calitate de director general. „Candidatura dlui Arcadie Andronic este incompatibilă cu funcţia de director general al C.I.E. “Moldexpo” din mai multe motive. El este fondatorul şi administratorul „Poliproject Exhibitions” SA, care desfăşoară activitate identică cu cea a „Moldexpo” SA şi este respectiv concurent direct, iar o altă companie al cărei fondator este Andronic („Exposervice” SRL) închiriază spaţii de la „Moldexpo”, se arată în scrisoarea colectivului Centrului Expoziţional.

Din datornic, creditor

Potrivit angajaţilor „Moldexpo”, ambele companii fondate şi conduse de Andronic mai au şi datorii de peste 1,2 milioane de lei la întreprinderea de stat pe care acum ar urma să o conducă datornicul. De asemenea, în calitatea sa de director al „Poliproject Exhibitions”, Andronic are încheiate cu „Moldexpo” contracte care în mod direct vizează direcţii şi activităţi de bază ale Centrului Expoziţional, cum ar fi realizarea proiectului investiţional „Complexul expoziţional şi de afaceri” şi folosirea spaţiului expoziţional al „Moldexpo”. Ţinând cont de aceste lucruri, colectivul se teme că, ajungând director al „Moldexpo”, Andronic ar putea să-şi favorizeze firmele pe care le-a fondat şi poate chiar să le ierte datoriile.

Favorizat de comisia de concurs?

Dan Spătaru, preşedintele sindicatului angajaţilor de la „Moldexpo”, susţine că membrii comisiei de concurs au fost avertizaţi în legătură cu acest conflict de interese, dar tot pe Andronic l-au desemnat câştigător. „Am avut senzaţia că unii membri ai comisiei au încercat să-l favorizeze pe Andronic”, ne-a declarat unul dintre membrii comisiei din partea „Moldexpo”.

Preşedintele comisiei de concurs, Simion Cociu, a confirmat că ştie despre relaţiile care există între firmele administrate de Andronic şi „Moldexpo”, dar ne-a atenţionat că nu membrii comisiei decid cine să fie angajat, ci Consiliul de administrare al companiei. „Toate documentele sunt la ei. Eu am certitudinea că, în baza documentelor depuse la concurs, Andronic este cel mai bun candidat”, ne-a explicat Cociu.

„Nu trebuie să vă faceţi griji”

Preşedintele Consiliului de administrare, Octavian Calmâc, tot el viceministru al Economiei, ne-a confirmat că procedurile de angajare a lui Arcadie Andronic încă nu au fost finisate. „Cunoaştem despre conflictul de interese care există. Dar vom ridica nivelul de luare a deciziilor şi astfel vom exclude toate pericolele. Directorul general va fi în situaţia de a executa doar deciziile adoptate de Consiliul de administrare. Cât priveşte datoriile, nu trebuie să vă faceţi griji, ele vor fi achitate. E prematur ca angajaţii „Moldexpo” să îşi facă griji”, ne-a mai spus viceministrul.

Arcadie Andronic nu a fost de găsit pentru a comenta temerile viitorilor săi subalterni.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.