„Satul Moldovenesc Buciumul” a lui Tătaru – lichidată

Guvernul a decis, astăzi, lichidarea Întreprinderii de Stat „Satul Moldovenesc Buciumul”, deoarece nu a prezentat nici un spectacol în ultimii doi ani, dar a primit de la Bugetul de stat, în 2009, peste 600 de mii de lei. Mai mult, „Satul Moldovenesc Buciumul” este în acelaşi timp şi întreprindere municipală.

„Această întreprindere a primit de la Bugetul de stat 630 de mii de lei în 2009, dar nu a prezentat niciun spectacol”, a spus ministrul Culturii, Boris Focşa.

Premierul Vlad Filat a venit imediat cu o replică. „Domnule Focşa dumneavoastră nu aţi văzut spectacolele, dar ele au fost şi încă de prost gust. Acestea s-au desfăşurat în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Dumneavoastră nu aţi fost vizat şi nu aţi trecut prin ceea ce s-a întâmplat atunci”, a spus Filat, făcând referire la escapadele directorului întreprinderii, Tudor Tătaru.

„Directorul insistă că Întreprinderea nu poate fi lichidată pentru că cade sub incidenţa legii teatrelor şi circurilor…”, a spus Focşa.

„Pe mine mă interesează mai puţin ceea ce crede domnul respectiv. Pe mine mă interesează ce se întâmplă cu acest patrimoniu dacă lichidăm prin hotărâre de Guvern această întreprindere”, a menţionat premierul.

Focşa a informat membrii Cabinetului de Miniştri că patrimoniul nu aparţine statului, ci Primăriei municipiului Chişinău. „Nu este nicio decizie de a transmite patrimoniul statului. Procedura nu a fost dusă până la capăt şi mai degrabă a fost una politică”, a reacţionat ministrul.

„Punct, am înţeles. Cel puţin luaţi buciumul şi duceţi-l la minister”, a glumit Filat.

De asemenea, în cadrul şedinţei Executivului, s-a luat hotărârea de a lichida şi întreprinderea de stat „Registrul Cinematografelor”, care nu a prestat nicio activitate de la formarea ei.