Şatra lui Voronin

FLAGRANT // PCRM a plătit 2 milioane de lei pentru muzicanţi. Din bani publici?

Comisia pentru protecţia secretului de stat a desecretizat un demers al fostului vicepremier Victor Stepaniuc către ex-preşedintele Vladimir Voronin, prin care solicită aproape 2 milioane de lei pentru a plăti o serie de artişti, care urmau să cânte pentru PCRM în campania electorală. Surse din cadrul Guvernului au lăsat să se înţeleagă că dacă avem de a face cu o corespondenţă secretă între foşti demnitari, ar fi vorba de bani publici. La rândul său, Stepaniuc a respins aceste acuzaţii, menţionând că banii au fost achitaţi din fondul electoral al PCRM, iar corespondenţa respectivă era pe linie de partid, şi nu de Guvern. Voronin a semnat demersul respectiv cu nota: „Cu bani şi tîganii cîntă şi dansează!?”.
PCRM a înrolat 24 de interpreţi şi formaţii

Chiar dacă Republica Moldova era în criză, iar comuniştii nu recunoşteau acest lucru, aceştia se gândeau la concerte grandioase. Demersul respectiv a fost înaintat acum un an, în februarie 2009, atunci când comuniştii se pregăteau pentru alegerile Parlamentare din 5 aprilie. „În conformitate cu însărcinările primite de la Executivul Politic, am consultat condiţiile de evoluare ale unor grupuri de artişti în timpul campaniei electorale. În acest context, au fost constituite 3 grupuri principale de artişti, care sunt întărite respectiv pentru 3 zone electorale: Nord, Centru, Sud. În fiecare zonă se vor organiza aproximativ 30 de concerte, respectiv câte 2-3 concerte în fiecare raion. Alăturat, Vă prezentăm componenţa nominală a celor 3 grupuri şi solicitările financiare ale formaţiilor artistice şi interpreţilor pentru evoluarea în cadrul unui concert”, se arată în demersul lui Stepaniuc.
Grupul „Nord”: 602,5 mii lei
Comuniştii erau foarte generoşi, în special cu orchestra fraţilor Advahov, care activează pe lângă Primăria municipiului Chişinău. În document se arată că aceştia urmau să primească 420 de mii de lei pentru 30 de concerte.
Din zona grupului de la ,,Nord” mai făceau parte:
Zinaida Julea – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Valentina Cojocaru – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Vitalie Dani – 2,5 mii lei x 10 concerte : 25 mii lei
Nelly Ciobanu – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Pavel Stratan – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Nelly Stratan – 2 mii lei x 10 concerte: 20 mii lei
Andrei Porubin (prezentator) – 2,5 mii lei x 15 concerte: 37,5 mii lei
620 de mii de lei pentru „Centru”
Formaţia ,,Pro Bachus” – 14 mii lei x 30 de concerte: 420 mii lei
Ansamblul ,,Stelele Elatului” – 3 mii lei (5 persoane) x 10 concerte: 30 mii lei
Gheorghe Topa – 2,5 mii lei x 10 concerte: 25 mii lei
Mariana Şura – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Anatol Mârzenco – 2,5 mii lei x 15 concerte: 37,5 mii lei
Cristina Croitor – 2 mii lei x 10 concerte: 20 mii lei
Margareta Ivanuş – 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei
Anatol Caciuc (prezentator) – 2,5 mii lei x 15 concerte: 37,5 mii lei
Pentru zona Sud „doar” 480 mii lei
Formaţia ,,Retro” – 12 mii lei x 30 de concerte: 360 mii lei
Show-balet ,,Fan Fart” – 5 mii lei X 10 Concerte: 50 mii lei
Ian Raiburg – 2,5 mii lei x 10 concerte: 25 mii lei
Natalia Gordienco – 2,5 mii lei x 10 concerte: 25 mii lei
Sergiu Cojocaru – 2 mii lei x l0 concerte: 20 mii lei
Constantin Moscovici (prezentator) – 2,5 mii lei x 15 concerte: 37,5 mii lei
Stepaniuc l-a mai informat pe Voronin că în acelaşi timp, Ansamblul Naţional de dansuri ,,Joc” va susţine 10 concerte la cele mai importante acţiuni electorale din republică, costul unui concert estimându-se la 12 mii lei. (12 mii lei x 10 concerte: 120 mii lei). Suplimentar, Lenuţa Burghilă va susţine 30 de concerte, pentru care se solicită 60 mii lei. Total cheltuieli pentru toate cele 3 grupuri: 1 milion 882 mii lei, se mai arată în document.
De menţionat că sub antetul „Preşedintele Republici Moldova”, care demonstrează că acesta a ajuns pe masa lui Voronin este scris de mână: „Cu bani şi tîganii cîntă şi dansează!?”.
Voronin şi-a pus în cap romii
Preşedintele Centrului Naţional al romilor, Nicolae Rădiţă, consideră că Voronin a adus ofense serioase romilor. „Fostul preşedinte are prejudecăţi nefondate faţă de romi. Acum înţeleg de ce în opt ani nu a alocat un leu pentru romi. Vom cere explicaţii lui Voronin pe marginea acestui caz. Măcar să fi fost un rom printre interpreţi. Acesta lasă să se înţeleagă că romii ştiu numai să cânte şi să danseze”, spune revoltat Rădiţă.
Stepaniuc s-a adresat ca comunist, Voronin i-a răspuns ca preşedinte
Fostul vicepremier Victor Stepaniuc a încercat să dreagă busuiocul şi a explicat că de fapt a fost vorba de o scrisoare pe linie de partid, şi nu de una oficială. „Este vorba de o eroare tehnică. Era o scrisoare adresată pe linie de partid, dar pentru că am semnat ca vicepremier a fost catalogat ca un document oficial”, explică Stepaniuc. În acelaşi timp, se vede clar antetul „Preşedintele Republicii Moldova”. Fostul comunist a precizat că, din cauza crizei, Voronin a refuzat să fie înrolaţi atâţia interpreţi şi au fost organizate doar câteva concerte.
Raiburg: Primeam bani gheaţă
Interpretul Ian Raiburg a confirmat că a cântat în campania electorală pentru partide politice, inclusiv PCRM. „Nu ştiu dacă a fost vorba de zece concerte, aşa cum se menţionează în document. Eu nu am semnat niciun act când primeam banii. Erau bani gheaţă, pe care îi ofereau diferiţi intermediari”, spune artistul.