Satiricus I.L. Caragiale a devenit Teatru Naţional

Prezentat pentru a 300-a oară pe scena Teatrului Satiricus I.L. Caragiale, spectacolul O scrisoare pierdută a reunit o sală plină duminică, 29 ianuarie, spectatorii şi artiştii omagiindu-l pe clasicul dramaturgiei române, Ion Luca Caragiale. O scrisoare pierdută în regia lui Sandu Grecu a obţinut Marele Trofeu Thalia–2002 şi premiul pentru cel mai bun spectacol al anului în cadrul Galei Premiilor UNITEM–2002. De asemenea, pentru această montare, Satiricus a câştigat trofeul Festivalului Internaţional al Comediei Balcanice din oraşul Vidin, Bulgaria.

Sandu Grecu: „Conferirea titlului de Teatru Naţional este recunoaşterea muncii noastre de zi cu zi”

Jucând acest spectacol de referinţă, Satiricus a marcat 160 de ani de la naşterea lui Ion Luca Caragiale, numele căruia îl poartă acest teatru, fondat pe 19 decembrie 1990. În seara când a fost sărbătorită aniversarea marelui dramaturg român, regizorul Sandu Grecu a anunţat publicul că teatrului i-a fost conferit titlul de Teatru Naţional. „Nu e decât recunoaşterea muncii noastre de zi cu zi. Iar O scrisoare pierdută e pentru noi cel mai drag spectacol”, a declarat Sandu Grecu, directorul Teatrului Satiricus care, din momentul fondării acestei trupe, a optat pentru o poziţie civică fermă, pentru valorile naţionale şi pentru democratizarea societăţii. Spectacolele sale atacă probleme sociale dintre cele mai grave, sunt caustice şi nu menajează oportunismul şi ipocrizia politicienilor corupţi.

După premiera cu O scrisoare pierdută, spectatorii strigau Jos comuniştii!

În 2002, când a avut loc premiera cu O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, spectatorii, la sfârşitul piesei, băteau din palme şi strigau Jos comuniştii!. După un deceniu din ziua premierei, actorii şi-au împărtăşit cu publicul bucuria prilejuită de conferirea titlului de Teatru Naţional pentru Satiricus, invitându-i pe oaspeţi să guste dintr-o tortă imensă, servindu-i şi cu câte o cupă de şampanie.

O tortă imensă de ziua lui Caragiale

Precizăm că într-o notă informativă vizând proiectul hotărârii Guvernului „Cu privire la atribuirea statutului de instituţie naţională Teatrului Satiricus I.L.Caragiale” (hotărâre adoptată pe 21 decembrie 2011) se menţionează că „Teatrul Municipal Satiricus I.L. Caragiale e un teatru de factură modernă, care dispune de un potenţial artistic impresionant şi de un repertoriu valoros, un teatru foarte îndrăgit de public, în special de tineretul studios. Este de fapt unicul teatru din Republica Moldova care îşi prezintă toate spectacolele cu sala plină. Teatrul Satiricus I.L.Caragiale este de asemenea unica instituţie de cultură din Republica Moldova care a promovat în ultimii opt ani două proiecte culturale de importanţă naţională: Integrala Caragiale şi Promovarea dramaturgiei naţionale în contextul evoluţiei generale a teatrului din Republica Moldova. Amintim că la Satiricus au fost montate paisprezece piese ale dramaturgilor basarabeni contemporani. 

Actorii din trupa condusă de Sandu Grecu au în palmares premii acordate la festivaluri naţionale, la Gala UNITEM. Teatrul Satiricus I.L Caragiale organizează anual 30-40 de turnee prin localităţile republicii, prezentându-şi spectacolele pe scenele caselor raionale şi săteşti de cultură, pe stadioane, în săli festive, în şcoli, licee etc. Satiricus efectuează şi numeroase turnee în străinătate, a participat la festivaluri internaţionale din România, Franţa, Spania, Germania, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Suedia, Ungaria, Irak, SUA.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit