Sătenii din Topala vor să trăiască fără frică

Cele cinci persoane reţinute, bănuite de acte de huliganism, au fost eliberate

28219_big

Foto: prime.md

 

Locuitorii din satul Topala, Cimişlia, intenţionau să organizeze un protest în cazul în care cei reţinuţi nu ar fi fost eliberaţi. După ce duminică, 14 iunie curent, nişte localnici au dat buzna în secţia de votare şi au vandalizat totul în calea lor, au fost arestate „la nimereală” cinci persoane. Ca rezultat, sătenii au ameninţat cu proteste. Însă, joi, ca prin minune, toţi cei reţinuţi au fost eliberaţi, oamenii legii ezitând să ne dea un răspuns clar de ce au fost reţinuţi.

Poliţistul de gardă al Inspectoratului de Poliţie din Cimişlia, un oarecare Popescu, ne-a comunicat joi, ora 10:50, că două persoane sunt în izolator, iar altele două, la procuratură, pentru a le fi prelungit mandatul de reţinere. Iar cei de la procuratură ne-au declarat că procurorul Botezatu, responsabil de acest caz, este plecat la inspectorat. În cele din urmă, Veaceslav Antoci, angajat al Secţiei Securitate Publică a Inspectoratului de poliţie Cimişlia, ne-a comunicat că toţi reţinuţii în cazul Topala au fost eliberaţi, fapt recunoscut de către săteni. „Au fost eliberaţi. Nu vom mai organiza niciun protest, vrem pace şi linişte”, ne-a spus Nadejda Costaş, directorul gimnaziului din localitate.

„De ce oamenii străini trebuie să decidă soarta satului nostru?”

Potrivit sătenilor din Topala, scandalul a fost provocat de faptul că ei au văzut cum fostul lor primar, Ion Gribineţ, din partea PD, a transportat în sat cu un microbuz şi o maşină de teren un grup de persoane străine, care au votat în favoarea lui. Mai mult, în ajun de alegeri, fostul primar le-ar fi făcut la peste o sută de persoane viză de reşedinţă temporară, pentru a obţine mai multe voturi.

În urma alegerilor locale generale din 14 iunie, au fost înregistrate trei cazuri penale anchetate de procurori. Este vorba de două cazuri de corupere a alegătorilor în satul Soltăneşti, raionul Nisporeni, şi în or. Otaci, precum și cazul de huliganism de la Topala, Cimişlia.

„I-a adus cu un microbuz, au votat, i-a hrănit, le-a dat de băut şi i-a dus acasă”, ne-a declarat Constantin Gheras. „Nu suntem împotriva lui, suntem revoltaţi că nu avem nicio lege, nicio dreptate. Lumea să teme să vorbească, le închide tuturor gura. Unor bolnavi le-a tăiat din ajutorul pentru încălzirea de iarnă, altora le-a suprimat indemnizaţiile. Suntem sub talpa lui! Când întreabă lumea de ce nu li se achită indemnizaţia, el le răspunde: ‚Nu maţi votat, nu vă dau!’”, ne spune doamna Zinaida, fost consiler.

De asemenea, sătenii au afirmat că ştiau că fostul primar va recurge la şmecherii pentru a câştiga alegerile. Văzând că tot mai multe persoane şi-au făcut viză de reşedinţă temporară, au colectat semnături şi le-au trimis Comisiei Electorale Centrale şi Procuraturii din Cimişlia. Sătenii însă nu au primit niciun răspuns. Autorităţile raionale au trimis la Topala doar câţiva poliţişti pentru a supraveghea ordinea publică. „Au fost aduşi de unde vrei oameni ca să-l voteze. De ce străinii să decidă soarta satului nostru? Ei pleacă, dar noi rămânem cu aceleaşi probleme!”, ne-a spus indignat Constantin Gheras.

Reţinuţii au fost luaţi de poliţie la indicaţia fostului primar

Fostul primar Ion Gribineţ lucrează în sat de 12 ani. În primii patru ani, localnicii ne-au spus că totul a fost bine, a făcut multe pentru sat. Nemulţumirile au pornit odată cu gazificarea localităţii, din cauza preţurilor exagerate la conectare. „Cerea de la oameni până la 28 de mii de lei. Cei de la Chişinău fură miliarde, iar ăsta din sat măcar cu miile. Totul pe spatele ţăranului. Cât se mai poate?!”, se revoltă doamna Liuba.

Localnicii au dat buzna duminică în secţia de votare, deoarece nu mai puteau tolera obrăznicia fostului primar. Au spart urnele şi au rupt buletinele de vot, iar mai târziu, când a sosit grupa operativă anunţată de Ion Gribineţ, au fost reţinute cinci persoane. „Au fost arestaţi doar cinci persoane, la indicaţia fostului primar. Printre aceştia era un tânăr cu handicap, care stătea sărmanul rezemat de gard, nu făcea nimic”, ne-a relatat directoarea Gimnaziului, Nadejda Costaş.

Oamenii legii nu au vrut să ne explice cum au fost reţinute cele cinci persoane şi de ce fostul primar nu a fost sancţionat pentru că a adus oameni din alte localităţi ca să-l voteze. Fiind întrebat dacă este adevărat ceea ce spun consătenii săi, Ion Gribineţ ne-a răspuns:„Lumea nu are ce face şi nu este adevărat nimic din cele ce mi se incriminează”. Şefa secţiei de votare, Irina Babin, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că toţi cei incluşi în listele adăugătoare pentru vot au viză de reşedinţă în satul Topala, doar că nu locuiesc pe moment acolo.
Noile alegeri vor fi organizate pe 28 iunie, fapt confirmat de către membrul CEC, Andrei Volentir.

Şi la Sângera s-au înregistrat violenţe

Scandalul a pornit aici din cauza că preşedinta unei secţii de votare i-a interzis unui reporter Curaj TV să filmeze. A doua zi, după alegeri, în oraşul Sângera, mun. Chişinău, câţiva susţinători ai candidatului socialiştilor au protestat în faţa sediului secţiei de votare cu pricina, fiind nemulţumiţi de rezultatele anunţate. Ei au invocat fraude, solicitând organizarea alegerilor repetate.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, membrul CEC Andrei Volentir a declarat că nu a primit nicio decizie privind repetarea alegerilor la Sângera. „Aşteptăm să ni se aducă toate probele pentru a le verifica”, a spus el.
Joi, președintele CEC, Iurie Cecan, a fost audiat în legislativ. Solicitarea a venit din partea deputatului PL Veaceslav Untilă, care s-a arătat nemulțumit de faptul că în unele localități, pe unele adrese, au fost înregistrate sute de persoane care ar putea participa la alegeri.

În cazul incidentului de la Sângera, Iurie Cecan a declarat că este la curent, însă nu ştie dacă au fost găsite buletine ştampilate. În ce priveşte persoanele care au fost înregistrate în preajma alegerilor în diferite localităţi pentru a participa la vot, acesta şi-a dat cu părerea că trebuie să se revină la vechea legislaţie din 2005, când populaţia avea dreptul să voteze la domiciliu, şi nu în funcţie de viza de reşedinţă.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)