Sătenii despre Vasile Cazacu

Adolescentul care l-a împușcat pe Valeriu Popescu (șase ani) din Verejeni, Telenești, s-a deosebit întotdeauna, prin comportamentul său, de semenii săi, ne-a declarat o angajată a Centrului medical din localitate. Tânărul, potrivit sursei care a solicitat anonimatul, este ținut sub observație de către psiholog și neurolog. Stă de mai mulţi ani cu bunicii săi deoarece părinții trăiesc separat. Procurorii au declarat că a fost găsit cartușul în grădina unor vecini. Minorul suspectat de omor este cercetat în libertate, iar tatăl său a fost reținut pentru 30 de zile.

Victoria Popa

A doua zi după tragedia din această localitate, bunicul adolescentului suspectat de omorul copilului de şase ani a fost la Centrul medical Verejeni pentru a obţine un certificat care ar confirma că nepotul său are devieri psihice. „Da, a fost, chiar a doua zi după crimă. Noi nu avem dreptul să îi oferim un asemenea certificat. Dar copilul acesta a avut de mic convulsii. Are un extras în fișa medicală care demonstrează că suferă de epilepsie simptomatică. A mai avut o traumă cranio-cerebrală. Fișa de observație medicală este la bunici”, ne-a declarat o angajată a Centrului medical.

Aceeaşi angajată a mai menţionat că tânărul locuia cu bunicii săi. „Bunicul său a fost învățător, iar bunica educatoare. Sunt oameni cumsecade. Era la bunici, deoarece mama nu trăiește cu tatăl lui, Vasile Cazacu”. Potrivit aceleiaşi surse, mama adolescentului a venit din Italia a doua zi după accidentul tragic.

„Scandalagiul satului”

Primarul satului Verejeni, Ștefan Bârcă, ne-a spus că, atunci când a avut loc tragedia, bunicii tânărului nu erau acasă, ci în ospeție la cineva. „Adolescentul stătea cu ei, pentru că mama lui este în străinătate. Acesta nu are probleme mintale, dar este dependent de computer”, a precizat el. Vasile Cazacu va fi cercetat penal în izolator, conform unei decizii a Curţii de Apel Chişinău. Magistrații au acceptat solicitarea procurorilor privind plasarea în arest preventiv a bărbatului pentru următoarele 30 de zile. Vasile Cazacu este membru al Consiliului local Verejeni din partea PLDM.

„Da, a fost, chiar a doua zi după crimă. Noi nu avem dreptul să îi oferim un asemenea certificat. Dar copilul acesta a avut de mic convulsii. Are un extras în fişa medicală care demonstrează că suferă de epilepsie simptomatică. A mai avut o traumă cranio-cerebrală. Fișa de observație medicală este la bunici”, ne-a declarat o angajată a Centrului medical.

Învinuitul a recunoscut în instanţă că nu a păstrat arma de vânătoare într-un loc sigur. „Am lăsat-o pe pat, eu sunt vânător, am actele necesare. Aveam intenţia să o iau la lucru, să mă duc la vânătoare, dar mi-am adus aminte că trebuie să începem pescuitul. Aşa am urcat în maşină, iar arma a rămas pe pat”, a spus Vasile Cazacu pentru un post de televiziune. Bărbatul a spus anterior însă că păstra arma în safeu. „Am pus cheile acolo, sus, lângă safeu. Nu am idee cum au luat arma”, a spus el mai întâi.

El a mărturisit că era la serviciu în momentul în care s-a produs accidentul şi că ar fi aflat despre tragedie a doua zi dimineaţa de la ginerele său.Procurorul raionului Telenești, Petru Zmuncilă, a declarat, după anunțarea sentinței, că sunt riscuri ca Vasile Cazacu să ascundă şi să împiedice stabilirea adevărului.

Cartușul a fost găsit în grădina unor vecini

Procurorul a mai menţionat că bărbatul şi-ar fi ajutat fiul să ascundă infracţiunea. Acuzarea mai susţine că adolescentul care a recunoscut că a tras cu arma în prietenul de şase ani ar fi aruncat cartușul. „A fost găsit în grădina unui vecin”, a spus procurorul Zmuncilă.

O rudă de-a băiatului împușcat, Elena Melnicescu, ne-a spus că Vasile Cazacu a mai fost implicat în cazuri în urma cărora au suferit oameni. Și nu s-a întreprins nimic. „Dar noi nu o vom lăsa așa. Vom merge până în pânzele albe”, a spus ea. Despre purtările agresive ale lui Vasile Cazacu ne-a vorbit și unchiul lui Valeriu Popescu, Andrei Gandrabur. „El purta arma și când era băut. Asta o pot spune mai mulți. Iar cum se poartă el când e beat știe lumea din sat”, a spus el pentru JURNAL de Chișinău în ziua înmormântării minorului. Ștefan Bârcă a confirmat spusele consătenilor săi că Vasile Cazacu ar fi un scandalagiu și mulți săteni ar avea teamă de el. „Oamenii au dreptate. Ei se cunosc”, a adăugat primarul.

Amintim că minorul decedat pe 18 noiembrie curent a fost găsit a doua zi de la producerea tragediei într-o fântână de pe drumul unde locuiește minorul suspectat de omor. Medicul legist din Teleneşti, Veaceslav Năstas, ne-a declarat că copilul de şase ani a decedat la câteva minute după ce a fost împușcat cu o armă cu alice. „Toate alicele au intrat în interiorul corpului. A urmat o hemoragie internă masivă și acută”, a afirmat el. Băiatul suspectat de omor din imprudenţă este cercetat în libertate.

The following two tabs change content below.