Sate „frumoase” doldora de gunoişti

1902908_430449107092365_921891881_nŞeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, Dumitru Rusu, susţine că orice primar care este un bun gospodar creează în localitatea sa serviciul comunal

Deşi Inspectoratul Ecologic de Stat luptă împotriva gunoiştilor neautorizate, până în prezent, nu au fost obţinute succese mari. Satele continuă să fie împânzite cu gunoişti. În 2013, în 1456 de localităţi au fost depistate 4110 gunoişti, dintre care 3280 au fost lichidate. Amenzile aplicate pentru gunoiştile neautorizate au ajuns la 1 314 900 de lei. Inspectorii pe ecologie dau vina pe aleşii locali, iar aceştia din urmă se justifică prin lipsa mijloacelor financiare.

În fiecare an, în perioada 22 martie–22 mai, Ministerul Mediului, împreună cu Inspectoratul Ecologic de Stat şi alte subdiviziuni subordonate ministerului de resort, organizează acţiuni de salubrizare a localităţilor din Republica Moldova. Anul curent, într-o şedinţă de guvern, premierul Iurie Leancă a cerut instituţiilor abilitate să se antreneze într-o acţiune care să aibă loc în ultima săptămână din Postul mare, la care ar participa toţi cetăţenii R. Moldova.

„Vreau să vedem cum putem contribui la o strategie pe dezvoltare a mediului. Am ajuns la concluzia că statul trebuie să-şi facă datoria, dar fără contribuția cetățenilor, a autorităților locale, nu vom putea avea niciodată un mediu curat și sănătos în jurul nostru. Împreună să facem astfel încât Republica Moldova să fie una curată de gunoiști, deșeuri, să avem o atitudine mult mai responsabilă”, a declarat premierul. Premierul este de părerea că trebuie înăsprite sancţiunile pentru persoanele care nu protejează mediul înconjurător.

Impactul serviciului comunal

În raionul Cimişlia, din cele 23 de primării, doar Satul Nou, Valea Perjii, Hârtop, Mereni şi Ecaterinovca pot fi considerate sate curate, deoarece în cadrul acestora este instituit serviciul comunal responsabil de amenajarea mediului, inclusiv colectarea gunoiului menajer, a spus pentru JURNAL şeful Inspecţiei Ecologice din Cimişlia, Dumitru Răcilă.

Potrivit acestuia, în raionul Cimişlia, sunt 32 de rampe de gunoişti, dintre care 25 nu corespund normelor sanitare ecologice. Acestea sunt amplasate lângă fântâni, pante, cea mai mare fiind chiar la marginea oraşului Cimişlia formată din 1972.

În raionul Cimişlia doar şapte gunoişti sunt autorizate. În prezent, pe teritoriul raionului Cimişlia se desfăşoară un proiect de management al deşeurilor, care va dura până în 2020. „Au fost alese patru rampe de depozitare a gunoiului, unde vor fi prelucrate deşeurile”, explică Dumitru Răcilă. Acesta a declarat că toate primăriile din raion au elaborat deja un plan de lichidare a gunoiştilor neautorizate pe perioada 22 martie–22 mai. Pe 11–12 aprilie curent, în toate localităţile din raionul Cimişlia, se vor organiza acţiuni de salubrizare.

Solicitat de JURNAL, şeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, Dumitru Rusu, a spus că „în satele şi raionul Criuleni a început perioada de salubrizare a localităţilor. În perioada 22 martie–22 mai, se face curăţenie în toate localităţile, pe străzi, cimitire, izvoare, în parcuri, se lichidează gunoiştile neautorizate. E un plan de acţiuni coordonate de către autorităţile publice locale cu autoritatea publică raională.

Unele sate au întreprins măsuri de salubrizare. Pe 11 aprilie curent, în raionul Criuleni, se va desfăşura o amplă acţiune de salubrizare”, a explicat Dumitru Rusu.

Acesta a mai menţionat că curăţenia va fi controlată de către angajaţii Inspecţiei ecologice a raionului, care vor efectua controale inopinate. În opinia lui Dumitru Rusu, orice primar care este un bun gospodar creează în localitatea lui serviciul comunal.

În raionul Cahul, doar şapte sate sunt curate

Şi în raionul Cahul lupta cu gunoiştile neautorizate este acerbă. „În fiecare an, se lichidează aceleaşi gunoişti. Şi aceasta se întâmplă din cauza lipsei serviciului comunal în sate şi a dialogului autorităţilor publice locale cu locuitorii satelor. Însă există şi sate curate, precum sunt Cucoara, Văleni, Colibaşi, Alexanderfeld, Slobozia Mare, Burlacu, dar şi sate împânzite de gunoişti: Tătăreşti, Câşliţa-Prut, Zârneşti, Doina, Andruşul de Sus”, a spus pentru JURNAL inspector principal Inspecţia Ecologică Cahul, Galina Macriţchi.

Potrivit acesteia, din martie până în prezent, a întocmit 17 procese-verbale pentru gunoiştile neautorizate. „Aleşii locali dau vina pe lipsa mijloacelor financiare”, a explicat inspectorul.

Salvarea este la Fondul Ecologic Naţional

Referindu-se la situaţia gunoiştilor autorizate şi neautorizate de pe teritoriul Republicii Moldova, şefa Secţiei Inspectare, sol, deşeuri şi substanţe chimice, Veronica Focşa, a spus că pe teritoriul RM sunt 1084 de gunoişti amenajate de către autorităţile publice locale cu suprafaţa de 1103,05 ha. După spusele funcţionarei, pe parcursul anului trecut, din cele 1456 de localităţi au fost depistate 4110 gunoişti, dintre care 3280 au fost lichidate.

Veronica Focşa mai spune că inspectorii de mediu ai agenţiilor şi inspecţiilor ecologice raionale au efectuat în 2013 1675 de raiduri de salubrizare, în baza cărora au fost întocmite 3355 de procese-verbale, iar amenzile aplicate au constituit 1.314900 de lei, dintre care au fost achitate 695.170 de lei.

De la Veronica Focşa mai aflăm că lichidarea gunoiştilor neautorizate se face cu susţinerea financiară a Fondului Ecologic Naţional şi a autorităţilor publice locale.

Caseta

AMENZI

Conform articolului 154 din Codul Contravenţional al RM, amenzile aplicate pentru gunoiştile neautorizate constituie între 4000 şi 6000 de lei pentru persoane fizice; între 400 şi 800 de lei, pentru persoane fizice, între 1000 şi 2000 de lei, pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

 

The following two tabs change content below.