Şase şefi pentru un poliţist

Noul ministru de Interne, Alexei Roibu, este nemulţumit de reformele implementate la minister pe timpul lui Victor Catan. În opinia sa, în cadrul instituţiei sunt prea mulţi şefi.

„Starea lucrurilor în interiorul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu atestă o modificare spre bine. MAI rămâne a fi ministerul poliţiei în care 50% din funcţiile din direcţii sunt cele de şefi. Astăzi, fiecare poliţist are şase şefi peste el. Despre ce operativitatea poate fi vorba în asemenea condiţii?”, s-a întrebat Roibu în cadrul şedinţei de bilanţ a Colegiului MAI.

În altă ordine de idei, ministrul a menţionat că nu poate garanta că, în cazul schimbării puterii de la Chişinău, angajaţii ministerului nu ar reveni la practica anterioară de subordonare politică. Pentru a evita astfel de situaţii este nevoie de un mecanism care încă nu a fost implementat.

O altă deficienţă moştenită de la fosta conducere a ministerului este, în opinia lui Roibu, faptul că până în prezent nu a fost implementat sistemul de evaluare a performanţelor. Poliţiştii continuă să creadă că cel mai relevant indicator al succeselor lor sunt datele statistice. De aceea, de multe ori evită să înregistreze infracţiunile pe care bănuiesc că nu le-ar putea soluţiona.

Referindu-se la reformele care urmează a fi întreprinse rapid şi „cu paşi hotărâţi”, Roibu a menţionat că ministerul va fi reformat din rădăcini.

„Vom „jertfi” unii angajaţi pentru a crea un sistem simplu şi efectiv de combatere a criminalităţii. Vom reduce din şefii aparatului central al MAI, iar promovarea comisarilor nu se va mai face la sugestia primarilor şi a preşedinţilor de raioane, ci a simplilor cetăţeni”, a spus ministrul, care le-a dat comisarilor trei zile la dispoziţie pentru a-şi convinge subalternii să înregistreze toate infracţiunile pe care le-au tăinuit până acum. În caz contrar, comisarii urmează a fi concediaţi.

Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a menţionat că, deşi are răbdare, aceasta este pe sfârşite. „Aştept şi cer rezultate. Nu trebuie să existe niciun fel de toleranţă şi nu aşteptaţi ca alte instituţii să facă ordine în minister (aluzie la CCCEC – n.r.). Trebuie să o faceţi singuri. MAI este un organism viu. Dacă nu îl puteţi trata cu medicamente, recurgeţi la intervenţii chirurgicale”, a conchis Filat.

M.R.

The following two tabs change content below.