Şase ani după gratii pentru nimic

Un fost poliţist de la Edineţ, Marin Strungaru, a stat şase ani la puşcărie pentru faptele unei grupări criminale, care se ocupa cu traficul de organe. După ce şi-a ispăşit mai bine de jumătate de termen, fostul poliţist a decis să rupă tăcerea şi să divulge numele adevăraţilor criminali, scrie jurnal.md.

Un medic de origine ucraineană, Mihail Zis, şi complicii săi din Republica Moldova, Alexei Vataga, Svetlana Rusu şi Nicolae Buruiană, riscă ani grei de puşcărie pentru trafic de organe. Aceştia sunt acuzaţi că au traficat opt persoane în Turcia, unde acestea şi-au vândut rinichii. Informaţiile au ieşit la iveală abia acum, după mai bine de opt ani, după ce victimele grupării criminale au depus mărturii în instanţă, iar persoana care a făcut puşcărie pentru faptele traficanţilor a divulgat numele acestora.
Anchetatorii care se ocupă de acest caz au declarat, pentru jurnal.md, că cele opt victime au ajuns în Turcia prin intermediul grupării criminale, conduse de medicul Mihai Zis, care a fost anterior judecat pentru trafic de organe în Ucraina.
Procurorul Patriciu Miron de la Procuratura Edineţ a precizat că acuzaţii Vataga, Rusu şi Buruiană sunt suspectaţi că l-au traficat, în anul 2001, pe un fost poliţist, Marin Strungaru, care şi-a vândut un rinichi în Turcia. După ce şi-a vândut un rinichi pentru 10.000 de dolari, fostul poliţist a ajuns la puşcărie, pentru că ar fi „sfătuit” două persoane să facă acelaşi lucru. Acesta a fost reţinut, în 2005, pentru recrutarea celor două persoane, şi condamnat la opt ani de puşcărie.
În cadrul anchetei, Strungaru a pledat nevinovat, argumentând că medicul Mihail Zis i-ar fi traficat pe cei doi cetăţeni, nu el. Fostul poliţist mai susţinea că după ce s-a întors din Turcia, în 2002, a povestit unei persoane despre „afacerea” pe care a făcut-o şi despre persoana care „i-a făcut rost de afacere”. „Nu bănuiam că cele două persoane, rude între ele, îşi vor vinde organele. Mai târziu, ambele au scris plângere împotriva mea”, susţinea Strungaru în cadrul anchetei.

Potrivit responsabililor de la Procuratura Edineţ, Strungaru a fost eliberat, recent, din puşcărie, înainte de ispăşirea termenului, după ce a făcut şase ani de detenţie. Dosarul a fost repus pe rol după ce fostul poliţist a rupt tăcerea şi a mărturisit numele complicilor medicului Mihail Zis, care, abia peste de cinci ani de la dezvinovăţirile lui Strungaru, îşi riscă libertatea.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)