Sărmanii deputaţi

PROVIZORAT // Din cauza frigului, parlamentarii evită să vină la muncă

De-i frig, de plouă, de bate vântul, deputații Parlamentului R. Moldova ar trebui să vină la serviciu, dar nu o fac. Iarna friguroasă din acest an le-a dat mare bătaie de cap aleșilor poporului care au înghețat în birourile de la Ministerul Agriculturii și de aceea unii dintre ei au decis să lucreze la partid.

Chiar dacă mulți dintre actualii parlamentari sunt milionari (potrivit declarațiilor de avere – n.r.), doar unul dintre ei și-a făcut reparație la birou. Și nu una simplă, ci o reparație pompoasă pentru care a cheltuit peste 250 de mii de lei. Restul așteaptă noua „casă” care promite să fie foarte luxoasă. Șeful Aparatului Parlamentului vine însă cu o veste proastă. Chiar dacă astăzi s-ar găsi cele 130 de milioane de lei necesare pentru finisarea lucrărilor de reparație de la Parlament, instituția ar fi gata abia peste nouă luni.

La partid e mai bine

Deputatul liberal Vlad Lupan nu ascunde. Din cauza frigului din această iarnă, a evitat să lucreze în biroul său de la Ministerul Agriculturii (instituție care a acceptat să-i primească în gazdă pe deputați până va fi reparată clădirea Parlamentului – n.r.).

„Clădirea e veche și iarna a fost foarte frig acolo. Îți înghețau mâinile în timp ce lucrai, dar asta nu înseamnă că nu mi-am îndeplinit obligaţiile. Am fost  la toate ședințele comisiei, lucrez la proiectele pe care le am, dar de multe ori nu la birou”, a mărturisit Lupan în cadrul unei emisiuni TV.

Același lucru îl afirmă și șeful fracțiunii democrate, Dumitru Diacov. Chiar dacă în biroul pe care îl are la dispoziție s-a făcut reparație (achitată de colegul său de partid, Vlad Plahotniuc – n.r.), Diacov susţine că îi este mult mai comod să lucreze la partid. „Nu cred că e principial să stau în acea clădire. Important e că îmi fac treaba”, spune deputatul.

Cu computer şi ceainic de acasă

Şeful fracţiunii liberal-democrate, Mihai Godea, și deputatul comunist Eduard Muşuc au avut noroc. Birourile lor sunt plasate în partea sudică a clădirii, iar acolo frigul s-a simțit mai puțin. Totuși deputații se plâng de condițiile modeste în care sunt nevoiți să lucreze. „Cu excepția conducerii Parlamentului, a șefilor de fracțiuni și a președinților de comisie, ceilalți deputații stau câte 4-6 într-un birou. Fiecare are la dispoziție o masă, un scaun și un telefon. Unii au primit și câte un calculator. Cei care însă nu s-au învrednicit, fac la fel ca mine, vin cu laptopul de acasă”, explică Godea.

Și Mușuc și-a adus de acasă ceainic, tacâmuri, setul de birotică și computer. Deși nemulțumit de condițiile de muncă, deputatul afirmă că fracțiunea sa a preferat să se acomodeze acestor condiții și nu a urmat exemplul colegilor din PD care au cheltuit bani pe reparații.

Confort de 250 de mii de lei

Colegul democrat la care se referă Mușuc este prim-vicepreședintele Parlamentului Vlad Plahotniuc. Chiar din prima zi când a venit la birou, fostul businessman a dat indicații ca timp de trei zile să îi fie făcut biroul lună. Reparația l-a costat 250 de mii de lei, pe care i-a achitat din propriul buzunar. Acum însă se poate mândri cu cel mai frumos birou din tot Ministerul Agriculturii. Iar pentru a nu fi pizmuit de colegii de fracțiune, Plahotniuc a achitat și lucrările de reparație din birourile lor, inclusiv reparația în biroul președintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Dar, chiar și așa, Lupu nu prea dă pe la minister, preferând să stea la Reședința de stat care i-a fost pusă la dispoziție pentru calitatea sa de președinte interimar al republicii.

Reparația de la Parlament va mai dura

În condiții bune sau proaste, deputații vor fi nevoiți să mai stea la Ministerul Agriculturii încă cel puțin un an. Șeful Aparatului Parlamentului, Adrian Fetescu, ne-a comunicat că, chiar dacă s-ar găsi acum bani pentru lucrările de reparație de la Parlament, care se ridică la 209 milioane de lei, deputații ar putea reveni în vechiul lor sediu abia peste nouă luni.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, până în prezent au fost executate doar 40% din volumul total al lucrărilor de reconstrucţie a clădirii Legislativului. Mijloacele financiare alocate în acest scop au constituit 79 de milioane de lei.

Amintim că lucrările de reconstrucţie au început în luna mai 2009, iar finisarea acestora depinde de suma alocaţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2011.

Pentru închirierea birourilor de la Ministerul Agriculturii, Parlamentul nu plăteşte nimic.

Mariana RAȚĂ

The following two tabs change content below.