Sarkozy, un preşedinte contra Europei

Guvernul Franţei răspunde furios criticilor UE legate de expulzarea romilor, iar disputa cu Bruxellesul face valuri mari în Europa. Acest lucru l-ar putea pune într-o situaţie şi mai grea pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, scrie ziarul austriac „Die Presse”.

Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, nu a reacţionat chiar diplomatic la mustrările UE referitoare la politica Franţei vizavi de romi. Acest lucru spune foarte multe despre sensibilităţile guvernării preşedintelui Sarkozy, relevă ziarul menţionat. Cei de la Paris se declară furioşi, jigniţi şi chiar surprinşi de „obrăznicia Bruxellesului” de a se amesteca în afacerile interne ale Franţei.
Critica reprezintă totodată o nouă palmă pentru şeful de stat francez, şi aşa tot mai impopular, potrivit „Die Presse”. „Preşedintele Sarkozy este rănit, iar boxerii răniţi contraatacă extrem de impredictibil”, opinează un comentator radio francez.
Potrivit unui funcţionar de rang înalt din anturajul lui Sarkozy, cuvintele folosite de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, sunt „inacceptabile”. Cu toate acestea, funcţionarul a recurs la un ton mai diplomatic decât secretarul de stat pentru Afaceri Europene, afirmând că „a sosit vremea unui dialog de îmblânzire”. În cadrul UE, subiectul face valuri, ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, reproşând Parisului că „dăunează imaginii UE în lume”.

Sarkozy se confruntă cu sondaje catastrofale, provocate de scandaluri de corupţie, acuzaţii de rasism, reforme impopulare şi o nouă biografie nu prea plăcută a soţiei sale, Carla Bruni.

Preşedintele Franţei a pierdut acum din strălucire şi pe scena internaţională. Mulţi politicieni din UE sunt enervaţi tot mai tare de demersurile impredictibile ale lui Sarkozy. Angela Merkel poate spune ceva despre asta pentru că între ea şi Sarkozy domneşte glaciaţiunea după disputele legate de viitorul Europei. Forţa motrice tradiţională a politicii UE, motorul franco-german, se află de atunci în blocaj. Acum însă, în vremuri de restrişte, Berlinul îi întinde lui Sarkozy un sprijin, cu grandeţe diplomatică, arătând printr-un purtător de cuvânt că este dreptul Comisiei să controleze respectarea drepturilor UE, însă „astfel de luări de poziţie sunt mai folositoare dacă sunt mai moderate”. (Agerpres)

The following two tabs change content below.