Sarea iodată, pericol sau leac pentru organismul tău?

NUTRIŢIE // Află care sunt pericolele şi beneficiile pe care le produce sarea

Vorba din bătrâni „ca sarea în bucate” ar putea fi adaptată ca „sarea iodată în sănătate”. Află care sunt pericolele şi beneficiile pe care le produce sarea. Şi, mai ales, care este rolul iodului din ea.

Sarea iodată este sarea destinată consumului la care s-a adăugat iod. De ce s-a recurs la acest lucru? Pentru că iodul este un microelement nutritiv, indispensabil organismului ca şi calciul, fierul sau fosforul. Spre deosebire de alţi nutrienţi, acesta este mai puţin răspândit în natură. De aceea, este posibil ca, uneori, nevoia de iod a organismului să nu fie asigurată prin alimentaţia obişnuită. De ce ai nevoie de un anumit aport de iod? Deoarece el intră în compoziţia hormonilor tiroidieni, iar în cazul unui deficit, vei suferi boli grave ale ficatului, rinichilor, muşchilor şi, mai ales, ale creierului.

În lipsa lui, ţi se poate mări volumul tiroidei, te vei simţi obosit şi fără vlagă, vei avea tulburări de memorie şi poţi ajunge chiar la probleme legate de fertilitate. Mai mult, dacă te afli în perioada de creştere, organismul nu se mai dezvoltă normal şi rişti să rămâi cu retard mental ireversibil. Iar dacă eşti o femeie însărcinată, trebuie să ştii că o eventuală carenţă de iod creşte riscul mortalităţii infantile.
Totodată, nici prea multă sare nu e bună. În cantităţi mari, iodul provoacă transpiraţie abundentă, insomnie, îngreunează funcţionarea ficatului şi slăbeşte vederea.

Tratamentul bolilor respiratorii

Chiar dacă vremea începe să se încălzească, tulburările respiratorii, gripele şi alergiile sunt departe de a fi învinse definitiv. Sarea are numeroase calităţi terapeutice în afecţiuni sezoniere, şi nu numai. Se apropie vacanţa, aşa că te poţi folosi de efectele benefice ale sării vizitând ocnele. Aerosolii, particulele fine de minerale, au proprietăţi curative. „Aerosolii salini sunt indicaţi în special în bolile respiratorii cronice, cum ar fi rinoşinuzita, laringita cronică, bronşita cronică.

De asemenea, ameliorează simptomele rinitei alergice şi ale astmului bronşic. La persoanele care prezintă infecţii recurente respiratorii, determină o creştere a rezistenţei organismului cu rărirea episoadelor acute. Aerosolii ajută şi la detoxifierea organismului în cazul expunerii la noxe industriale”, spune dr. Corina Mella, medic specialist ORL.

 

Datorită concentraţiei crescute de clorură de sodiu şi de potasiu, aerul din salină are efecte antiinflamatoare şi dezinfectante. Mai mult, curele cu aerosoli constituie un remediu natural excelent pentru tulburările de somn, sforăit, anxietate şi favorizează renunţarea la fumat. Datorită valenţelor terapeutice multiple, astăzi, salinele artificiale, amenajate special pentru turiştii cu probleme de sănătate, sunt dotate cu paturi de dormit, piscine, săli de jocuri şi chiar săli de sport.

Soluţii

Dacă nu ai posibilitate să vizitezi salina de la Slănic Prahova, de exemplu, poţi aduce aerul vindecător la tine acasă. Poţi improviza o serie de soluţii saline, absolut naturale. Pentru răceală, de exemplu, poţi prepara o soluţie amestecând un sfert de linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de praf de copt şi 225 de grame de apă caldă.

Foloseşte soluţia pentru inhalaţii.

De asemenea, pentru durerile de gât poţi face gărgară cu soluţie obţinută din jumătate de linguriţă de sare adăugată la 225 de grame de apă caldă. Repetă procedura de câte patru ori pe zi. Când eşti stresat şi ai dureri de spate sau de picioare, fă-ţi băi cu sare ca să te relaxezi. Dacă îţi este mai la îndemână, îţi poţi procura un aparat de purificare a aerului cu filtru salin, conceput special pentru casă şi serviciu. Acestea conţin ventilatoare şi blocuri filtrante cu granule de săruri care împrospătează aerul din încăpere.

Aerul sărat, primul ajutor pentru copii

Aparatul cu aerosoli face minuni în cazul copiilor cu probleme respiratorii. În timpul utilizării acestuia, aerul inspirat trece printre granulele de sare, rezultând în urma acestui proces aerosoli salini, iar ei sunt asimilaţi în căile respiratorii superioare şi inferioare. Particulele de sare penetrează, protejează şi regenerează optim mucoasa respiratorie, iar după numai cinci–şase cure, terapia naturală asigură protecţia şi buna funcţionare a aparatului respirator.

Pentru ca efectele terapeutice să persiste pe termen lung, sunt indicate cam două săptămâni de aerosoli pe an. Atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor, toate aceste şedinţe se fac numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului specialist, în baza unui diagnostic.

Nu folosi aerosolii dacă ai o afecţiune cardiovasculară, cum ar fi hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă; suferi de boli renale cronice, care, de regulă, necesită restricţie de sare;

Cantitatea optimă de iod: dacă eşti un adult sănătos: 100–200 micrograme/zi;
sugarii: 40–50 micrograme/zi;
copiii cu vârste între 1 şi 3 ani – 70 micrograme/zi;
copiii cu vârste între 4 şi 6 ani – 90 micrograme/zi;
copiii cu vârste între 7 şi 10 ani – 120 micrograme/zi;
copiii cu vârste de peste 11 ani – 150 micrograme/zi;
femeile însărcinate – 175 micrograme/zi;
femeile care alăptează – 200 micrograme/zi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)