Sărbători scumpePrețuri // „Numai pentru Paști am cheltuit 1500 de lei, la Blajini voi strânge cureaua”

Sărbătorile Pascale sunt un motiv în plus de bucurie, dar și de cheltuieli. „Am pus deoparte 1500 de lei, sper să las ceva și pentru Paștele Blajinilor”, îmi spune Angela Munteanu, pe care am întâlnit-o la intrarea în Piața Centrală din Chișinău.

Marina LIȚA

Primul loc spre care se îndreaptă este hala de carne. Preţurile o descurajează puțin. „Aproape 80 de lei pentru un kilogram de miel. Acesta care îmi place mie are șase kilograme, așa că trebuie să achit circa 500 de lei. Și e doar începutul”, spune femeia, care ia mielul, îl pune în sacoșă și se pornește mai departe.

Circa 80 de lei pentru un kg de carne de miel

Trece nepăsătoare pe lângă tejghelele pline cu carne de porc sau vită. Un kilogram de costiţă de purcel costă 50-65 de lei, 70 de lei trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să mănânci o friptură, iar dacă vrei piftie din picior de porc vei achita 40 de lei pentru un kg. Carnea de vită costă între 65 şi 80 de lei un kg, cea de iepure, 100 de lei kilogramul.

Poți găsi carne de miel mai ieftină dacă o cumperi în afara halei de carne, unde costă 70 de lei. „Nu au trecut analizele medicale, așa că mai bine achit mai mult”, îmi spune Angela Munteanu și ne continuăm drumul spre hala de lactate. „Un kilogram de brânză am să cumpăr. Am hotărât cu toată familia să ținem săptămâna aceasta post și va trebui să-i bucur pe ai mei cu ceva făcut special pentru ei. Pe lângă mielul copt, voi face și niște piftie din cocoş de casă. Cât erau părinții în viață, ne trimiteau păsări crescute de ei. Acum trebuie să cumpăr”, continua Angela pe o notă mai tristă.

Brânza de oi costă 70 de lei

La un colţ o bătrânică vinde trei cocoşi mari şi dolofani. „De unde sunteți, mătuşică?”, intră în discuție Angela cu femeia care-și așază, la vederea noastră, basmaua înflorată pe cap. „De la Băcioi. Vreți să cumpărați cucoșei? I-am crescut eu și sunt mari. Am văzut că în piață dau păsările cu 250 de lei, eu vi-i vând cu 200, căci trebuie să mă duc acasă, să mai fac una-alta”, spune bătrâna, care se bucură că va rămâne cu o pasăre mai puţin în coşul ei.

„Ar trebui să iau şi nişte brânză, dar mă uit că rămân cam fără bani”, se plânge femeia când vede că trebuie să scoată 70 de lei din buzunar pentru un kilogram de brânză de oi. „Odată pe an e Paștele, așa că am să cumpăr două kilograme, mai ales că vin și finii. Trei perechi avem. Când se adună toți împrejurul mesei, împreună cu copiii lor, e mai mare dragul”, zâmbeşte aceasta, în timp ce pune cumpărătura în geantă.

Zece ouă costă între 9 şi 20 de lei

La tejghelele cu fructe și legume ne reținem mai mult. „Vreau să iau și una, și alta, să nu fie numai carne, ci și vitamine pe masă, dar mă uit că nu-mi ajung bani. Asta pentru că mă gândeam să las ceva bani pentru Blajini, dar se pare că voi pleca acasă cu portmoneul gol azi”, iarăși revine Angela Munteanu la problema financiară. Roşiile costă circa 35 de lei kg, castraveţii – 55 de lei, ardeii – 45 de lei, ceapa verde – 16 lei, o legăturică de ridichi – 10 lei.

Femeia spune că ar vrea să cumpere ouă de casă, dar când se uită că pentru zece ouă trebuie să achite 20 de lei, ia din cele de fabrică, pentru care plăteşte nouă lei.

Dulciuri din Italia

Angela Munteanu spune că pentru dulciuri nu va cheltui mulți bani. „Sora mea se află în Italia și mi-a trimis un pachet cu dulciuri, iepurași și ouă de ciocolată, ciocolate simple și panetoane. Plus alte produse de acolo. Așa că cel puțin în această privinţă sunt asigurată”, spune femeia în timp ce îmi urează o zi bună și-și face loc prin mulțimea de oameni care circulă încontinuu prin Piața Centrală.

Interlocutoarea mea nu este singura persoană care se bucură de cadourile venite din Italia sau din alte state unde se află moldoveni. Microbuzele vin în preajma sărbătorilor pascale încărcate cu pachete în care fiecare trimite acasă împreună cu dorul de Moldova cozonaci, conserve de ton, dulciuri sau bani. „Mama este în Franța și ne-a trimis niște cozonac şi bomboane de-ale lor. A mai pus ceva acolo, dar nu știu tot ce-i în pachet”, spune Vitalie, care ridică repejor pachetul greu și se îndreaptă spre mașina parcată alături.

Din Franţa vin mai multe pachete decât din Italia

Tatiana spune că, de cinci ani, maică-sa îi trimite cozonaci italieneşti şi s-a obişnuit deja cu ei. „Cei moldoveneşti nu au acelaşi gust. Cumpăr doar o păscuţă mică pe care o sfinţim”, susţine femeia.

Unii șoferi ai microbuzelor se arată încântați de această perioadă, dar spun totuși că sunt din ce în ce mai puține pachetele trimise din Italia. Alții afirmă că nu s-a schimbat nimic și că moldovenii trimit la fel de multe pachete, în ciuda crizei. „Criza i-a bătut pe moldoveni la buzunare. Veneau din Italia trei microbuze pline cu pachete, acum vin doar două”, îi contrazice Ilie.

„În Franţa nu este criză, se trimit ca şi înainte pachete acasă”, se laudă şoferul Gheorghe. Acesta menţionează de asemenea că moldovenii expediază şi bani. „Nu a crescut preţul serviciilor de transport: e 1 euro 50 de cenţi pentru un kilogram, dacă îl trimiţi în Moldova şi 3 % din suma de bani trimisă acasă”, ne spune acesta, când este întrebat despre costul transportării pachetului.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)