Sărbătoarea pistruiaţilor

 

Organizatorii au ales un loc sugestiv pentru a agăţa pozele cu pistruiate, sub nişte căsuţe pentru păsări. „Vă amintiţi, când eram mici, părinţii ne spuneau că, dacă vom strica cuiburi de păsări, ne vor apărea pistrui pe faţă. Vă imaginaţi câte cuiburi au stricat aceste fete ca să fie atât de frumoase”, glumeşte Nicolae, un pistruiat, admirând poze cu pistruiate.

Pistrui party pentru oamenii sărutaţi de soare

De obicei, sunt ascunşi sub un strat gros de cosmetică. Duminică însă cei pictaţi de mama natură şi-au etalat pistruii la o sărbătoare dedicată lor: „Pistrui Party”. Ideea ingenioasă i-a venit unei bloggeriţe din Chişinău care a reuşit să adune la eveniment sute de pistruiaţi. Să-i admirăm!

A decis să spargă stereotipurile şi să demonstreze tuturor frumuseţea pistruilor. Întrucât este şi ea posesoarea acestor minuni, Victoria Ungureanu şi-a zis ce ar fi să-i adune pe toţi pistruiaţii la un loc. Le-a dat întâlnire într-un parc din Chişinău unde s-au distrat la maximum. Până şi cei care nu au pistrui şi-au pictat câţiva pe obraji în semn de solidaritate.

„Aveam şapte ani, deveneam din ce în ce mai pistruiată. Mă jucam cu un văr mai mic, căruia, de la o zi la alta, începeau să-i apară pistrui. Știți cum a reacționat? Nu mă mai joc cu tine. Mă molipsești de pistrui!”, își amintește Victoria. Mult timp s-a simțit complexată, însă treptat s-a obişnuit cu ei, mai mult, au devenit o mândrie, pentru că o fac deosebită.

„Pistrui Party” este primul eveniment organizat de tânăra bloggeriţă. Deoarece îi plac provocările, Victoria a optat pentru un program interactiv și cât mai divers. La invitaţia ei, pe o reţea de socializare, a răspuns peste 200 de pistruiaţi.

Oxana Nicu poartă pistruii cu mândrie

La eveniment a fost prezentă şi stilista Iuliana Crețu care a machiat fetele, oferindu-le sfaturi. Ea le-a îndemnat „să-și aleagă un fon de ten ce corespunde nuanței tenului, și nu pistruilor”. Totodată, stilista consideră că aceste fete au un atu: „Roșcate și pistruiate sunt mai puține”, a remarcat specialista.

Originali de la Dumnezeu

Originalitatea lor a fost reprezentată printr-o expoziție de fotografii, blițurile nu au lipsit nici în timpul evenimentului. Fotograful Alex Pahomi spune că „asemenea evenimente ar trebui să se organizeze săptămânal, deoarece e foarte greu să găseşti un model pistruiat”. Pe lângă machiaj și fotografii, participanții au mai avut parte și de caricaturi realizate de artistul Alexandru Plăcintă. „Trebuie să ascundă pistruii? O… nu! Pistruii îi fac mai individuali, mai deosebiţi. Toată viaţa tindem să fim altfel!”, a menţionat pictorul.

Pistruiata! Pistruiata!

Zeamă de pătrunjel, suc de lămâie, diverse creme şi unguente, numai ce nu au încercat ca să scape de pistrui, povestesc cei care îi portă astăzi cu mândrie. Anastasia Efros a venit cu fiul ei la sărbătoarea pistruilor. Spune că ambii săi copii sunt pistuiaţi. „Eu eram foarte complexată, iar fiica mea este mândră şi îmi zice că şi-ar dori mai mulţi. Iar pentru ai pune în evidenţă îşi vopseşte părul într-un roşu aprins”, povesteşte femeia.

Caricaturistul Alexandru Plăcintă: „Pistruii te fac mai deosebit”

Și interpreta Victoria Lungu, care a venit să le cânte sărbătoriţilor, ascunde pistruii sub machiaj. „La țară, vara, toți copiii îmi ziceau Pistruiata! Pistruiata!… Iarna pistuii dispăreau. Când eram mică, nu știam că e o minunăție să ai pistrui”, spune artista. Ea recunoaște că și fiica ei se complexa în copilărie din această cauză, acum însă îi poartă cu mândrie.

Oameni sărutaţi de soare

Băieții de la „Comedy Club” le-a amuzat pe pistruiate cu glumele lor şi au remarcat cu seriozitate că pistruii de pe feţele fetelor sunt foarte frumoși şi „chiar sexy”.

Petrecerea a culminat cu o discotecă, sub razele soarelui. „Nu vă ascundeţi pistruii sub machiaj. Mândriţi-vă cu ei!”, i-a îndemnat Victoria pe toţi cei care au fost sărutaţi de soare pe obraji şi pe năsuc.

 

Victoria Bortă, stagiară