Sărbătoare de poveste de Ziua Limbii Române

Sărbătoare mare pentru copii de Ziua Limbii Române. Țara de poveste a lui Guguță și-a deschis larg ușile pentru a-i primi pe toți micuții. Însoțiți de părinți, aceștia au venit cu sutele în Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, pentru a-l vedea pe băiețelul cu căciulă fermecată.

Pentru toți prietenii lui Guguță, Casa Limbii Române, împreună cu Primăria mun. Chișinău, au pregătit surprize și distracții de neuitat. Copiii au participat la diverse ateliere de creație. Au desenat, au recitat poezii, au dansat. Tot pentru ei au fost organizate diferite jocuri și concursuri cu premii.

De asemenea, micuții au avut posibilitatea să stea în banca lui Guguță și să facă poze sub căciula acestuia. La eveniment a participat și scriitorul Spiridon Vangheli. Copiii au făcut coadă pentru a primi autografe de la „tatăl” lui Guguță. Scriitorul a scris mesaje individuale pentru fiecare dintre fanii săi.

Vara aceasta, Spiridon Vangheli a împlinit 80 de ani. Iar evenimentul organizat de Ziua Limbii Române a fost un cadou deosebit și pentru maestru.

Cu această ocazie, scriitorul a ținut să le vorbească copiilor și părinților despre dragostea de țară și de limbă, despre demnitate și despre datoria noastră de a ne depăși condiția de popor umilit.

„Noi lăsăm în urmă niște copii cu probleme foarte încurcate. Datoria noastră este să le deschidem drumul, nu să le încurcăm. Trebuie să ne trezim ca să mișcăm ceva”, a fost mesajul scriitorului către cei maturi.

În 1971, cartea „Guguță” a fost distinsă cu Premiul unional în cadrul Concursului „Cea mai bună carte pentru copii”.

Mariana Raţă