Sarah Connor, Fundaţia Orange şi CIU au inaugurat un nou laborator de computere

PROIECTE SOCIALE //  Liudmila Climoc: “Fundaţia Orange îşi propune să susţină copiii defavorizaţi, cu dizabilităţi fizice şi senzoriale în scopul facilitării integrării acestora în societate”.

Toate privirile copiilor erau orientate numai spre cunoscută interpretă Sara Connor atunci când aceasta a intrat într-o aulă a Şcolii republicane medii fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici din Chişinău. Cu zâmbetul  pe buze şi cu o satisfacţie sufletească deosebită, interpreta a răspuns la toate întrebările copiilor curioşi. În afară de faptul că Sarah Connor  i-a făcut să zâmbească pe adolescenţii din faţa ei pentru că a încercat să înveţe ceva din limbajul lor mimico-gestual, diva a tăiat împreună cu directorul şcolii, Vasile Goloborodiko,  panglica simbolică la inaugurarea celui de-al şaselea laborator de computere. Toţi copiii erau fericiţi de darul oferit de Fundaţia Orange Moldova şi, prin limbajul semnelor, au transmis gândul că noile tehnologii le vor uşura procesul de învăţare şi comunicare. Mai mult decât atât, Viorel Cireşe, elev în clasa a XII-a, a spus că “voi putea comunica cu prietenii mai uşor prin intermediul site-urilor de socializare”.

Viorel Cireşe are 20 de ani şi este orfan. El este complet surd. Nu are pe nimeni în lumea asta, ne-a spus tânărul. El spune că computerul este un obiect care te ajută să cunoşti şi să-ţi dezvolţi memoria şi e util în viaţă. “Folosesc computerul numai când aveam posibilitatea, foarte rară, până acum. Îl voi folosi acum mai des”, ni s-a destăinuit tânărul. Este originar din Cahul şi nu are părinţi. A crescut într-un orfelinat de la sudul republicii. Învaţă aici, iar la sfârşitul săptămânii merge cu un coleg de-al său la el acasă, unde este primit de părinţii acestuia cu căldură. L-am întrebat ce vrea să devină în viaţă, tânărul a spus că ar dori să lucreze la orice fabrică, numai să fie primit, pentru a putea câştiga o bucată de pâine. Profesoara de alături care m-a ajutat să-l înţeleg prin intermediul limbajului mimico-gestual l-a rugat să-şi spună numele cu voce. Cu mare effort, Viorel a scos câteva sunete, din care am desluşit doar primele două litere din prenumele său.

Visul nostru s-a transformat în realitate

“De azi vom avea ocazia şi marea fericire de a intra în posesia unui cabinet modern de informatică. Noi vă mulţumim mult pentru generozitatea şi grija dumneavoastră. Visul nostru s-a transformat în realitate. Pentru noi, cei cu dizabilităţi auditive, practicarea internetului are o imensă importanţă. În sfârşit, vom avea ocazia să cunoaştem mai mulţi oameni şi lucruri noi, utile pentru viaţă. Grija şi darul să vă fie răsplătit înzecit”, a spus cu greu Viorica, una dintre elevele şcolii, din clasa a XII-a.

Solicitată să spună care este opinia despre noul laborator inaugurat, Mihaela Grecea, profesor defectolog, director adjunct la Şcoala republicană medie fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici din Chişinău a comunicat că „pentru aşa fel de copii este un proiect extraordinar, pentru că ei nu pot să vorbească şi le este mai uşor să comunice prin intermediul internetului. Computerul este o sursă fundamentală de cunoaştere şi comunicare, prin asta li se va dezvolta mai uşor şi vorbirea”.

La această instituţie de învăţământ îşi fac studiile 51 de copii cu deficienţe de auz, cu frecvenţă şi fără frecvenţă. La fără frecvenţă, elevii vin numai la cele trei sesiuni, de iarnă, primăvară şi vară, programa şcolară fiind identică cu cea a instituţiilor de învăţământ în care studiază copii sănătoşi. După absolvirea celor treisprezece clase, copiii primesc atestat de studii medii, cu care pot să-şi continue studiile sau să se angajeze la lucru. „Avem copii care s-au aranjat bine în viaţă, unii învaţă la universităţi, chiar le-au absolvit, alţii sunt angajaţi în câmpul muncii”, a mai spus defectologul Mihaela Grecea.

Succes nelimitat la informaţii

Sala de festivităţi a şcolii a fost plină de copii, care au vrut s-o vadă pe Sarah, să-i ia autografe şi să afle cât mai multe despre viaţa minunatei interprete. La evenimentul de lansare a laboratorului de computere, Sarah Connor a menţionat: “Este foarte important să fim alături de aceşti copii. Ei sunt creativi şi trebuie să le oferim şansa să fie creativi, să descopere lumea şi să experimenteze aşa cum o facem noi. Cred că este important că Orange susţine asemenea proiecte”. Timp de o zi, la invitaţia companiei Orange, autoarea piesei “From Sarah with love” s-a aflat la Chişinău şi a susţinut un concert live de excepţie pentru promovarea noului său album “Real Love” în cadrul unui turneu european.

Liudmila Climoc, director general Orange Moldova, membru al Consiliului Fundaţiei Orange, a spus privind copiii din sală că este bucurosă să se afle alături de copii, îndeosebi atunci când le poate aduce bucurii. “Fundaţia Orange îşi propune să susţină copiii defavorizaţi, cu dizabilităţi fizice şi senzoriale, în scopul facilitării integrării acestora în societate. Una din posibilităţile cele mai moderne de facilitare a procesului de integrare sunt noile tehnologii, lumea computerului şi a internetului. De aceea suntem convinşi că, oferindu-le o clasă de computere, ei îşi vor face noi prieteni, se vor pregăti mai bine de ore şi vor avea succes nelimitat în aflarea informaţiilor. Cineva dintre voi, prin intermediul computerului, va putea obţine o profesie în viaţă”.

„Şcoala republicană medie fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici a fost selectată drept beneficiară a proiectului  împreună cu Ministerul Educaţiei. Directorul instituţiei a identificat o sală pe care am renovat-o împreună, cu suportul financiar al Fundaţiei Orange Moldova, am mobilat-o şi am dotat-o cu echipament tehnic modern”, a comunicat Angela Muşet, directorul Centrului de Informaţii Universitare.

Directorul Şcolii republicane medii fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici,Vasile Goloborodko, spunându-le mulţumiri în numele copiilor şi al colectivului pe care îl conduce, a comunicat că şi-au dorit un asemenea laborator de mult timp:  „Acest laborator de computere creat de Fundaţia Orange şi de centrul de Informaţii Universitare a devenit mândria şcolii noastre. Copiii se adună în clasă şi stau ore în şir în faţa computerelor pentru a învăţa cum să le utilizeze, a cunoaşte lumea internetului, deoarece, până acum, majoritatea dintre ei au avut un acces redus la noile tehnologii informaţionale”.

Laboratoarele de computere sunt create după standardele solicitate de Ministerul Educaţiei, conform programului SALT, ceea ce presupune că fiecare sală trebuie să fie dotată cu cel puţin 11 computere.

Laboratorul de computere este al şaselea lansat în cadrul proiectului “Utilizarea tehnologiilor informaţionale în instituţiile speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale”, implementat de Fundaţia “Orange Moldova” şi Centrul de Informaţii Universitare şi susţinut de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Scopul proiectului este de a le asigura copiilor, în special celor cu dizabilităţi, un nivel înalt de educaţie prin facilitarea accesului acestora la tehnologiile informaţionale noi.

Până la finele anului 2010, vor mai beneficia de laboratoare de computere următoarele instituţii speciale de învăţământ: Şcoala-internat specială pentru copii orbi şi slab văzători din Bălţi; Şcoala-internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Hânceşti.

În total, din 2008 până în prezent, în jur de 1200 de copii au beneficiat de posibilităţile oferite de laboratoarele de computere create cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)