„Săracii” procurori

NECESITATE VITALĂ // Procuratura cere bani de la Guvern. Guvernul deocamdată tace

Aproximativ 100 mii de dolari SUA, de această sumă ar avea nevoie Procuratura generală pentru elucidarea cazurilor de dublu asasinat de la Ialoveni şi Durleşti şi tentativa de omor eşuată din 18 mai curent de la Ialoveni. Banii ar fi necesari pentru procurarea unui utilaj tehnico-criminalistic şi logistic performant, inclusiv aparataj pentru efectuarea expertizelor ADN.

„Încă nu sunt gata toate rezultatele expertizei”, a menţionat procurorul Victor Rotaru care anchetează cazul dublului asasinat de la Durleşti în urma căruia au decedat doi tineri. Expertiza obiectelor sustrase în timpul perchiziţiei la domiciliul învinuitului se face în laboratoare din România. Persoana reţinută este un tânăr cu devieri psihice căruia i se incriminează că ar fi şi autorul dublului asasinat de la Ialoveni din septembrie 2010. Procurorul este convins că dacă R. Moldova ar dispune de utilajul tehnic necesar nu ar trebui să apeleze la ajutorul colegilor din România şi să aştepte „cu lunile” rezultatele. „Am face expertiza în două zile”, susţine Rotaru. Mama tânărului reţinut nu are nevoie de expertize, ea este ferm convinsă că fiul ei nu a comis aceste infracţiuni odioase. „Jenia meu este la închisoare, dar miercurea trecută, cineva a împuşcat doi tineri de la Ialoveni. Ei tot erau singuri în maşină. Am înţeles că au rămas vii”, a spus Maria, mama învinuitului.

Agresorul „mut”

Nu putem trece cu vederea asemănările izbitoare dintre cele trei cazuri. Doi tineri, pe timp de noapte, aflându-se în maşină sunt atacaţi de o persoană cu armă de vânătoare. Din fericire, cuplul care a fost agresat recent la Ialoveni, pe data de 18 aprilie, a rămas în viaţă. Tânărul de 25 de ani a fost rănit în piciorul stâng, iar prietena sa de 23 de ani s-a ales cu câteva zgârieturi. Bărbatul victimă, fiind poliţist, avea armă pneumatică asupra lui şi a reuşit să tragă de două ori în direcţia agresorului. Cel din urmă a reuşit să fugă. Nu se ştie dacă poliţistul a nimerit sau nu în atacator, la fel cum nu este cunoscut cum arăta acesta. Era noapte. „Am văzut că fata a declarat pentru presă că agresorul are înălţimea de 1.70 m. Este o părere subiectivă”, a menţionat Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale. Procurorul a mai menţionat că, în urma interogării victimelor, a aflat că în timpul confruntărilor dintre atacator şi poliţist, persoana cu armă de vânătoare nu a scos niciun cuvânt.

Aparataj cu tot cu specialişti

Bratunov a menţionat că deşi toţi aşteaptă de la procurori rezultate, şi cât mai rapide, aceştia nu pot lucra deoarece nu au cu ce. „Noi nu avem aparatajul necesar şi din acest motiv am solicitat ajutor financiar de la Guvern pentru procurarea utilajului, inclusiv a celui pentru efectuarea expertizelor ADN”, a spus procurorul. Mai mult, Bratunov a menţionat că, în cazul în care vor fi dotaţi cu tot necesarul, va apărea o altă problemă. „Noi nu avem specialişti care ar putea face expertizele ADN”, a recunoscut şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale. Tot ce a putut face procuratura este crearea unui grup, format din şase procurori, specializat în documentarea şi descoperirea infracţiunilor de omor cu o rezonanţă socială sporită.

Guvernul „mut”

„În cadrul procuraturii există o secţie pentru descoperirea  cazurilor excepţionale, însă până în prezent nu exista un grup de procurori care să se ocupe anume de cazurile de rezonanţă. Prin urmare, procurorii erau nevoiţi să ancheteze în paralel mai multe infracţiuni grave”, a explicat Maria Vieru, şefa Serviciului de presă PG. Dublul asasinat de la Durleşti, cu o jumătate de an înaintea căruia a fost dublul asasinat de la Ialoveni şi recenta tentativă de omor din aceeaşi localitate au grăbit luarea deciziei de creare a grupului de procurori specializaţi în elucidarea crimelor de rezonanţă. Prin urmare, şase procurori în frunte cu Corneliu Bratunov vor fi cei care îşi vor axa activitatea doar pe descoperirea crimelor de rezonanţă. Aceştia susţin că sunt suficient de pregătiţi profesional pentru a ancheta asemenea cazuri de infracţiune. Acum procurorilor nu le rămâne decât să aştepte răspunsul de la Guvern – le dă sau nu acesta bani pentru aparataj. „Deocamdată, nu avem niciun răspuns de la Guvern”, a menţionat Vieru.

P.S.

„Avocatul mi-a spus că fiul meu nu va sta la închisoare, dar o să-l ducă la spitalul de psihiatrie”, spune mama tânărului reţinut, bănuit pentru dublele asasinate la Durleşti şi Ialoveni. În acest moment, expertiza psihiatrico-legală a învinuitului încă nu a fost făcută.

Procurorul General, Valeriu Zubco, a decis instituirea în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a PG a unui grup specializat în descoperirea infracţiunilor de omor cu o rezonanţă socială sporită.

Procuratura Generală, 20 mai 2011

PG s-a adresat Guvernului Republicii Moldova în vederea dotării membrilor grupului cu utilaj tehnico-criminalistic şi logistic necesar, inclusiv cu aparataj pentru efectuarea expertizelor ADN. Notăm că Republica Moldova este unicul stat din Europa care nu dispune de utilaj de acest fel.

Ialoveni, 10 septembrie 2010

Poliţiştii au descoperit într-o maşină cadavrul unui bărbat de 31 de ani, alături de care zăcea corpul neînsufleţit al unei tinere de 19 ani. ambii împuşcaţi din armă de vânătoare.

Durleşti, 31 martie 2011

Într-un automobil BMW, poliţiştii au depistat două corpuri fără suflare – al lui Ilie, un tânăr de 18 ani, şi al iubitei acestuia, Olguţa, de 15 ani. Ambii au fost împuşcaţi dintr-o armă de vânătoare.

Ialoveni, 18 mai 2011

Un tânăr de 25 de ani care se afla într-o maşină cu o tânără de 23 de ani au fost atacaţi de un agresor cu armă de vânătoare. Ambii au rămas în viaţă, dar nu-şi amintesc cum arată atacatorul.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.