Săracii finanţatori

ELECTORALA // După ce la alegerile precedente au votat şi morţii, PCRM este sponsorizat în actuala campanie electorală de fantome
Partidul Comuniştilor (PCRM) riscă să fie exclus din campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie din cauza unor finanţatori fictivi, înscrişi în raportul financiar depus de formaţiune la CEC.

Analizând acest raport, presa a descoperit că cel puţin doi dintre aşa-numiţii sponsori ai PCRM nu ştiu nici cu spatele de cei 500.000 de lei pe care i-ar fi dăruit partidului pentru a-şi face campanie electorală. Finanţatorii generoşi sunt doi tineri din r. Anenii Noi care abia câştigă de o bucată de pâine. Cazuri similare pot fi găsite şi pe listele altor partide înscrise în cursa electorală. Deşi ne-am fi aşteptat ca principalii finanţatori ai concurenţilor electorali să fie membrii de frunte ai partidelor sau oameni de afaceri, găsim printre sponsori pensionari, studenţi, şomeri.

Sponsorii PCRM

Cele mai multe semne de întrebare le provoacă lista de finanţatori ai PCRM. Potrivit acesteia, principalii sponsori ai partidului sunt nişte bieţi oameni din Anenii Noi, dintre care doi tineri anticomunişti. Fiecare dintre aceştia au donat partidului de la 120 până la 250.000 de lei. Mai mult decât şi-au permis să toarne în haznaua formaţiunii candidaţii de pe lista PCRM: Igor Dodon (150.000 de lei), Ghenadie Morcov (1105 lei) şi Igor Grigoriev (27,8 mii lei). Potrivit presei, printre sponsorii partidului se regăsesc mai mulţi angajaţi ai companiei „Moldconstruct Market” (în care Oleg Voronin a lucrat până acum câteva luni economist – n.r.), inclusiv unul dintre fondatorii acesteia, Antolie Koval, dar şi câţiva dintre fondatorii şi angajaţii tipografiei „Metrompaş”, despre care JURNAL a scris anterior că îi aparţine ginerului lui Vladimir Voronin. Cei 17 sponsori ai PCRM pomeniţi în raportul financiar al partidului au făcut donaţii de 2,597 milioane de lei.

Finanţatorii fără bani

Să revenim însă la tinerii pomeniţi mai sus. Anton Leviţchi (23 de ani) şi Vitalie Gusev (27 de ani) nici nu ştiu despre gestul generos prin care au sponsorizat partidul cu jumătate de milion de lei. „Asta e prea de tot. Am fost telefonat de mai mulţi jurnalişti care m-au întrebat dacă fiul meu a donat bani PCRM. La început, credeam că cineva glumeşte, dar văd că se îngroaşă gluma. De unde să ia Anton atâţia bani?”, ne-a spus Constantin Leviţchi, tatăl băiatului, precizând că fiul său nici măcar nu este simpatizant al PCRM, iar acum caută să împrumute bani pentru a pleca la muncă în Moscova. Vorbele tatălui tânărului sunt confirmate şi de datele de la Serviciul Fiscal de Stat. Potrivit portalului Unimedia, care citează surse din fisc, Anton Leviţchi nu a câştigat niciun leu pe parcursul ultimilor trei ani. Cu greu se descurcă cu banii şi familia lui Vitalie Gusev care, chipurile, a donat PCRM-ului 250.000 de lei. Contactată de Jurnal TV, mama băiatului afirmă că fiul ei e la muncă la Moscova şi încă a împrumutat bani pentru bilet.
Solicitat de presă, juristul PCRM, Sergiu Sârbu, afirmă că semnăturile acestor tineri sunt autentice, iar ei refuză să recunoască faptul că au donat bani pentru că au fost intimidaţi.

Unde-i Plahotniuc?

Lista sponsorilor PCRM nu este singura care provoacă nedumeriri. Şi printre finanţatorii Partidului Democrat se găsesc persoane care susţin că nu au donat niciun bănuţ partidului. Eugenia Baciu, o pensionară din s. Risipeni, r. Făleşti, afirmă că este susţinătoare a PD de mai mulţi ani, dar nu are bani pentru a-i dărui partidului. Cu toate acestea, în raportul PD se menţionează că femeia i-ar fi donat 30.000 de lei. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, bănuieşte că e vorba de o scăpare a filialei teritoriale a partidului.
„Nu cred că s-a făcut intenţionat. Dar cine ştie, poate fi şi o provocare”, afirmă acesta. De altfel, printre sponsorii PD, am găsit mai mulţi pensionari şi şomeri, dar nu şi numele businessmanului Vlad Plahotniuc, despre care liderii PD au declarat în repetate rânduri că este principalul finanţator al partidului. „Domnul Plahotniuc nu a donat încă bani. Abia urmează”, ne-a explicat Diacov. Deocamdată, PD-ul îl finanţează pe Plahotniuc. Potrivit raportului financiar, democraţii au cheltuit deja peste 600.000 de lei pentru publicitate la un post de televiziune al lui businessmanului. În total, PD a cheltuit deja în campanie 1,8 milioane de lei.

Culmea sponsorizării

Din lista finanţatorilor Partidului Liberal fac parte doar membri ai partidului. Cea mai mare sumă a donat-o deputatul Gheorghe Brega, 100.000 de lei, asta deşi potrivit declaraţiei de avere pentru 2009, parlamentarul a câştigat anul trecut doar 70.000 de lei. Colegul său de partid, Valeriu Munteanu, susţine că nu e neapărat ca banii să fi fost obţinuţi în ultimul an. Cam aceeaşi este şi explicaţia prim-vicepreşedintelui Alianţei „Moldova Noastră”, Victor Osipov, rugat să comenteze cum e posibil ca Serafim Urechean, care a câştigat în 2009 100.000 de lei, să doneze partidului în această campanie tocmai 200.000, iar deputatul Vasile Balan să ofere partidului 100.000, în timp ce venitul de anul trecut este de 102 mii de lei.

De-a dreptul surprinzător este raportul financiar al Partidului Umanist. În timp ce toată republica este împânzită de câteva luni de panouri publicitare cu Valeriu Pasat, formaţiunea declară la CEC cheltuieli de doar 20.000 de lei, iar singurul sponsor al partidului este jurnalistul Dumitru Ciubaşenco care a donat 21.000 de lei.
Tot un singur sponsor are şi Partidul Naţional Liberal. Preşedinta formaţiunii, Vitalia Pavlicenco, a făcut o donaţie de 300 de lei pentru campania electorală a PNL. Din aceşti bani, 220 de lei i-a cheltuit pentru deschiderea contului bancar şi autentificarea specimentului de semnături.

Riscă să fie scoşi din joc

Ca urmare a scandalului apărut în presă în legătură cu listele de finanţatori ai partidelor, CEC a expediat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi Inspectoratului Fiscal rapoartele financiare ale tuturor partidelor politice pentru a cerceta veridicitatea acestora. În cadrul unei conferinţe susţinută ieri, Bogdan Zumbreanu, şeful adjunct al Direcţiei urmărire penală, CCCEC, a explicat că la prima vedere în cazul cu finanţatorii fictivi ai PCRM sunt două componente de infracţiune. Una din acestea ţine de responsabilitatea CCCEC, iar cealaltă de responsabilitatea Fiscului. Procuratura Generală urmează să decidă cărei dintre cele două instituţii îi va încredinţa investigarea cazului. „Dacă se va demonstra că PCRM sau orice alt concurent a falsificat rapoartele depuse la CEC, aceste venituri vor fi declarate nevalabile, iar partidul ar putea fi avertizat sau chiar exclus din cursa electorală”, a menţionat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.