Săraci şi etichetaţi // STIGMATIZARE

Un raport ce prejudiciază imaginea Republicii Moldova

An de an, Republica Moldova este implicată în diferite sondaje şi scandaluri care îi prejudiciază imaginea. 2012 nu este o excepţie în acest sens. La începutul lui ianuarie, presa străină tiraja faptul potrivit căruia moldoveanca Domnica Cemortan ar fi vinovată de scufundarea vasului de croazieră „Costa Concordia”.

 

Marina LIŢA

 

La câteva zile diferenţă, Yves Charpenel, preşedintele Fundaţiei „Scelles” din Franţa, a declarat în cadrul unui interviu pentru AFP că „în Moldova, o ţară extrem de săracă, 70% din femeile cu vârsta între 15 şi 25 de ani s-au prostituat cel puţin o dată”.

 

Autorităţile RM au reuşit să obţină promisiunea ca preşedintele fundaţiei respective să mai acorde încă un interviu, precum şi disponibilitatea de a realiza un nou raport în care să fie inclusă şi Republica Moldova. Şi asta doar după ce Oleg Serebrean, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, în colaborare cu mai multe asociaţii ale moldovenilor aflaţi în Franţa, a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost abordat Raportul global privind exploatarea sexuală – prostituţia la bazele crimei organizate.

„Datele care au fost prezentate presei din Franţa rezultă, în viziunea sa, din consultarea unor articole, studii și rapoarte ale câtorva ONG-uri, fundații și funcționari ai Comisiei Europene”, s-a justificat Yves Charpenel.

Scuze pentru prejudicierea imaginii

Deşi Valentina Buliga, ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), a adresat o scrisoare deschisă lui Yves Charpenel, preşedintele Fundaţiei „Scelles”, în care îşi exprimă indignarea faţă de declaraţiile făcute, până la ora actuală, ministrul nu a primit niciun răspuns din partea fundaţiei. „MMPSF consideră necesar ca autorii raportului să prezinte public informaţii suplimentare cu privire la sursa şi veridicitatea datelor utilizate în termeni cât mai restrânşi. De asemenea, pentru prejudicierea adusă imaginii poporului Republicii Moldova, cerem lui Yves Charpenel să prezinte scuze publice”, a spus ministrul.

 

La mijlocul lunii februarie, Organizaţia Internaţională a Migraţiei (OIM) şi Centrul Internaţional „La Strada” au adresat şi ei o scrisoare deschisă preşedintelui Fundaţiei „Scelles”, menţionând faptul că declaraţia lui Yves Charpenel este una superficială, subminând eforturile naţionale şi internaţionale depuse în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane.

„Se confundă noţiunile”

„În raport este confundată noţiunea de «exploatare sexuală» cu cea de «prostituţie», or prostituţia implică vânzarea/procurarea serviciilor sexuale. Termenul «trafic» include diferite tipuri de exploatare, cum ar fi exploatarea  prin munci, cerşit, prelevarea de organe şi alte forme de sclavie. E important de menţionat că şi băieţii sau bărbaţii pot fi exploataţi”, notează autorii scrisorii.

Aceştia susţin că raportul subminează gravitatea problemei exploatării sexuale a copiilor, prezentând-o drept un fenomen al prostituţiei. Iar afirmaţia lui Charpenel că persoane cu vârsta de până la opt ani au practicat în mod voluntar prostituţia este aberantă.

În scrisoarea de răspuns, Yves Charpenel mai menţionează încă o dată că a utilizat în timpul interviului modul condiţional, dar acesta nu s-a găsit în text. „În cazul dat, îmi pare rău să spun că măsurile de precauţie nu au fost redate în transcrierea interviului. Scopul nostru n-a fost nicidecum să stigmatizăm o ţară sau o categorie de oameni. Dimpotrivă, am intenţionat să denunţăm presiunile intolerabile la care sunt supuse majoritatea ţărilor precum Moldova şi populaţia lor din partea criminalilor”.

 

Deja vu

 

Charpenel a mai menţionat că RM a fost menţionată ca unul din mai multe pentru a reflecta clar complexitatea unui fenomen global.

 

Amintim că, în 2010, regizoarea franceză Anne Le Ny a realizat filmul „Les invités de mon pere” care prezintă istoria unei moldovence blonde, Tatiana, care se căsătoreşte din interes cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Autoarea filmului prezintă Republica Moldova ca statul cel mai sărac şi mai corupt din Europa, unde femeile sunt lipsite de scrupule şi gata să accepte orice pentru o viaţă mai bună.

 

Stigmatizare la 27 de euro

 

Deşi pelicula este inspirată dintr-un fapt real, care s-a întâmplat în familia regizoarei, aceasta a declarat că în viaţa reală persoana era o franţuzoaică ce provenea dintr-o familie nevoiaşă, pentru care contau doar banii. Ideea ca personajul să fie un imigrant ilegal a venit după ce a citit în presă mai multe articole despre familiile care acceptă persoanele aflate ilegal în Franţa.
Cu toate că mai multe asociaţii ale moldovenilor aflaţi în Franţa au semnat petiţia „Dacă-ţi pasă de imaginea ţării tale, ia atitudine! Fii solidar şi spune NU difuzării filmelor xenofobe!” împotriva difuzării acestei pelicule, filmul s-a bucurat de succes. Mai mult, doritorii de a privi pelicula acasă puteau să-l cumpere cu 27 de euro, în timp ce un oricare alt film pe DVD poate fi găsit la preţul de 9 euro.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)