Şapte paşi spre fericire

Ana Potorac trăieşte cu speranţa că într-o bună zi va putea simţi pământul sub picioare

         Natalia Potorac din or. Floreşti avea tot ce-şi dorea pentru a fi fericită – casă în inima oraşului, un soţ iubitor, educa două fetiţe şi era în aşteptarea celui de-al treilea copil. Aceste momente frumoase din viaţa Nataliei le-a întunecat într-o clipă nenorocirea ce s-a abătut asupra familiei. A treia fetiţă, Ana, s-a născut cu o maladie care i-a cutremurat. Verdictul medicilor: „Anişoara are paralizie cerebrală”.

 

Adriana Vasilcov

 

Cu 17 ani în urmă, familia Potorac a început lupta împotriva bolii incurabile a fiicei lor. Bani nu aveau, tot venitul pe care îl aducea capul familiei, Mihail Potorac, nu acoperea nici jumătate din tratamentul necesar Anei. Medicamentele costisitoare nu mai aveau efect, Ana trebuia să urmeze o sumedenie de operaţii care i-ar fi îmbunătăţit măcar puţin situaţia. Mama Natalia ne povesteşte cu lacrimi în ochi prin câte a trecut pentru a-şi ajuta fiica. „Lucram cu ziua pentru a-mi ajuta fata. Nu puteam să văd cum i se încrucişează mâinile şi picioarele… nu puteam să văd cum luptă cu durerea. Mi-au propus să mă dezic de ea… S-o dau la orfelinat, dar ştiu că fără ea n-o să pot trăi”, spune femeia. Cu timpul, familia Potorac a reuşit să adune bani pentru prima operaţie care i-a costat 700 de euro. După prima intervenţie chirurgicală, Anişoara putea mişca puţin picioare. Părinţii afirmă că pentru Ana urmările acestei operaţii au fost uimitoare. „Să vedeţi cât de fericită era!”

 

Disperarea unei mame

 

Familia Potorac speră să adune bani pentru cele şase operaţii necesare Anişoarei, fiecare intervenţie chirurgicală costă  600-700 de euro. În cât timp familia Potorac va aduna această sumă colosală e greu de imaginat. Bugetul acestei familii este format din salariul lui Mihail Potorac în valoare de 1200 de lei, şi pensia de invaliditate a Anişoarei, de 600 de lei. Chiar dacă i-a fost greu, Natalia n-a cerut ajutorul nimănui. Tot sprijinul ei era soţul care niciodată nu i-a spus că s-a săturat de o viaţă plină de griji şi nevoi. Durerea din sufletul Nataliei nu mai are margini, femeia caută cu orice preţ să-şi pună fata pe picioare. Natalia se mândreşte cu fetiţa ei şi le spune tuturor că Ana e foarte deşteaptă. Să ştiţi că femeia nu minte, fetiţa e un adevărat înger înzestrat cu răbdare şi bunătate.

 

Vrea să devină medic

 

Recent, Ana a atins vârsta de 17 ani. Veselă, zâmbitoare, optimistă, dornică de a-şi atinge scopurile. Îi place foarte mult să primească oaspeţi, mai cu seamă se bucură când o vizitează colegele de la gimnaziul în care şi-a făcut studiile. Chiar dacă învăţa acasă, colegele o vizitau des, profesorii de la Liceul „M. Costin” din  or. Floreşti veneau şi făceau cu ea orele. Colectivul pedagogic afirmă că Ana e foarte capabilă. Deşi se află într-o stare foarte grea, ea nu renunţă la visele ei. Doreşte să devină medic şi să salveze vieţi, crede în Dumnezeu şi, atunci când se roagă la El, Anişoara rosteşte patru cuvinte: „Doamne, ajută-mă să merg…”.

 

Ana Potorac trăieşte cu speranţa că într-o bună zi va putea simţi pământul sub propriile picioare. Fata mai are nevoie de şase operaţii, un pas spre fericire ea deja l-a făcut fiind operată la Tula (Rusia). Dacă n-aţi rămas indiferenţi faţă de această problemă şi doriţi să-i oferiţi un ajutor Anei, sunaţi la numărul de telefon 069456968 sau scrieţi-ne la adresa redacţiei: [email protected] .

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)