Săptămâna supărărilor

Negocierile dintre PLDM, PD şi PL în vederea constituirii unei alianţe de guvernare au fost marcate săptămâna aceasta de supărări şi replici dure din partea liderilor celor trei partide.

Primul a ieşit la rampă Marian Lupu. El a susţinut luni un briefing în care s-a plâns presei de presiuni şi ameninţări din partea PLDM.

În aceeaşi seară, în cadrul unei emisiuni TV, Vlad Filat i-a dat replica, sugerând că în acest fel liderul PD încearcă să-şi decline responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Liderul PLDM a declarat că se simte încolţit de colegii din PD şi PL, care ar fi discutat la întâlnirea lor secretă de sâmbăta trecută repartizarea funcţiilor în stat.

Mihai Ghimpu nu s-a lăsat mai prejos. În chiar seara următoare, el a anunţat la un post de televiziune că nu e mulţumit de modul în care vrea Filat să împartă puterea în stat. „PLDM vrea 54 % din Guvern”, a declarat preşedintele PL, amintind de toate neplăcerile provocate de premierul PLDM în ultimul an şi jumătate.

În pofida acestor nemulţumiri, consultările dintre PLDM, PL şi PD continuă, iar liberalii şi liberal-democraţii sunt aproape siguri că o alianţă de centru-dreapta  va fi creată. Deşi evită să se pronunţe asupra acestui subiect, PD a anunţat săptămâna aceasta că a încetat negocierile cu PCRM, până când va fi clară oferta din partea PLDM.

Între timp, ziarul rusesc „Moskovski Komsomoleţ” scrie că Moscova pregăteşte în grabă o “ofertă” moldovenilor – reintegrarea ţării prin soluţionarea conflictului transnistrean în schimbul coaliţiei dintre PD şi PCRM.

M. R.