Şantajul vinului revine

PRESIUNE POLITICĂ // Deşi invocă multe pretexte, Rospotrebnadzor nu a prezentat încă rezultatele analizei calităţii vinurilor moldoveneşti

Epopeea vinurilor moldoveneşti exportate în Federaţia Rusă continuă. Deşi susţine că acestea nu sunt bune decât pentru „a vopsi gardurile”, medicul sanitar-şef al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenko, nu a prezentat nicio probă care să demonstreze calitatea proastă a vinurilor din R. Moldova. De asemenea, din partea Rospotrebnadzor nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească. Experţii afirmă că subiectul calităţii vinului moldovenesc este intens politizat de autorităţile ruseşti. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău a solicitat un răspuns oficial din partea instituţiei conduse de Onişcenko. Până una, alta, producătorii vinicoli pierd milioane de lei din cauza imposibilităţii de a-şi vinde vinul pe piaţa rusească.

Potrivit declaraţiilor făcute de Ghenadi Onişcenko într-un interviu acordat postului de radio moscovit „Echo Moskvî”, drept motiv pentru blocarea celor 46 de autocamioane şi două vagoane cu vinuri moldoveneşti la terminalul Solnţevo de lângă Moscova a servit depistarea în compoziţia băuturilor a două substanţe periculoase pentru sănătate şi anume dibutilftalat şi pesticidul metalaxil. Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, afirmă însă că cele două substanţe sunt inofensive şi nici nu sunt incluse în lista indicatorilor de testare a vinurilor impusă de Federaţia Rusă. „ Aceste substanţe se găsesc chiar şi în apa care stă ceva timp într-o sticlă de plastic”, a remarcat Cosarciuc.

Cosarciuc, sigur de calitatea vinului

Ministrul afirmă că nu pune la îndoială calitatea vinului moldovenesc atâta timp cât R. Moldova exportă vinuri în 21 de state ale lumii şi până în acest moment nimeni, cu excepţia Rusiei, nu a avut pretenţii. „Dacă ar fi existat probleme privind calitatea vinului moldovenesc, acestea ar fi trebuit să fie semnalate şi de alte state în care îl exportăm”, ne-a spus ministrul. Pe de altă parte, Cosarciuc susţine că autorităţile moldoveneşti nu se grăbesc deocamdată să iasă cu o declaraţie oficială privind acuzaţiile aduse de şeful Rospotrebnadzor pentru că sunt în aşteptarea unui răspuns oficial din partea instituţiei conduse de Ghenadi Onişcenko.

Moscova loveşte în propriii businessmeni

Cât are totuşi de pierdut R. Moldova de pe urma noilor restricţii impuse de Federaţia Rusă? Potrivit informaţiilor oficiale, în primul trimestru al anului curent, în Rusia au fost exportate băuturi alcoolice în valoare de 17,8 mil. de dolari. Producătorii de vinuri din R. Moldova exportă pe piaţa rusească circa 45 la sută din producţia lor. Deşi cota Rusiei în exportul de vinuri moldoveneşti a scăzut cu circa 13 % după embargoul impus de Moscova în 2006, experţii sugerează autorităţilor să mai reducă această cotă până la cel mult 20 %. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre companiile moldoveneşti care exportă vin în Rusia au capital mixt moldo-rus. Astfel, stopând importul de vin moldovenesc pe piaţa rusească, autorităţile ruse lovesc în primul rând în propriii oameni de afaceri.

Filat e optimist

Rugat de presă să se pronunţe pe marginea exportului de vinuri în Rusia, premierul Vlad Filat s-a arătat încrezător că situaţia se va clarifica în scurt timp. „Relațiile cu Federația Rusă vor continua, vom elimina aceste bariere tehnice care s-au creat și vom depăși situaţia dificilă”, a ţinut să asigure prim-ministrul. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, afirmă la rândul său că este nevoie de doar două săptămâni pentru a rezolva problema creată.
Amintim că, marţi, şefului Serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onişcenko, a adus critici dure Guvernului condus de premierul Vlad Filat şi a recomandat moldovenilor să-şi vopsească gardurile cu vinul roşu din cele peste 170 de mii de sticle pe care l-au exportat în Rusia. „Guvernul Filat demonstrează că este incapabil. Autorităţile moldoveneşti nu au tras învăţăminte din lecţia de acum câţiva ani, atunci când au fost interzise vinurile moldoveneşti pe piaţa Rusiei. Domnul Filat trebuie să se concentreze la chestiuni mai serioase pentru Republica Moldova, şi nu la probleme pe care, se pare, le rezolvă acum”, i-a sugerat Onişcenko lui Vlad Filat. Şeful „Rospotrebnadzor” s-a ferit totuşi să spună dacă Rusia va impune un nou embargo pentru vinurile moldoveneşti.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)