Şantaj după gratii

Membrii grupării criminale condusă de Vladimir Moscaliuc, alias „Machena”, reuşesc să încalce legea chiar şi în timp ce se află după gratii. Unul dintre aceştia a sunat rudele colegului său de cameră şi i-a anunţat că îl va supune pe ultimul unor perversiuni sexuale dacă familia acestuia nu-i va plăti o mie de euro.

Deţinutul şantajist are 26 de ani şi este originar din Călăraşi.

A fost condamnat în 2005 la 12 ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni: însuşirea de bunuri în proporţii mari şi deosebit de mari, atragerea minorilor în activităţi criminale, furt, circulaţie ilegală de substanţe narcotice.

Nu este la prima condamnare. În 2000, a fost închis pentru prima dată şi, fiind eliberat condiţionat, şi-a continuat „activitatea” de criminal. Colegul său de celulă este originar din Chişinău şi se trage dintr-o familie care nu duce lipsa banului, lucru despre care a aflat şi membrul grupării criminale. Poliţiştii îl bănuiesc pe un taximetrist că ar fi ajutat deţinutul să intre în posesia banilor. Bărbatul a fost reţinut în flagrant, însă respinge acuzaţiile.

 

În urma percheziţiilor, în camera condamnatului au fost găsite două telefoane mobile, prin intermediul cărora oamenii legii cred că se efectuau apelurile. Angajaţii penitenciarului susţin că nu cunosc cum au ajuns telefoanele la deţinut. Fiecare colet adus unui condamnat este verificat minuţios. Puşcăriaşul riscă mai mulţi ani de închisoare pentru şantaj.

Poliţiştii trebuie pedepsiţi mai dur. Este prea blândă sentinţa judecăţii, astfel consideră procurorii care examinează dosarul celor cinci poliţişti din Soroca ce au ajuns pe banca acuzaţilor. Potrivit procurorilor, poliţiştii, depăşind atribuţiile de serviciu, au reţinut ilegal în stradă o persoană şi au transportat-o la comisariatul raional unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi un baston de cauciuc. Patru poliţişti au cerut de la victimă 1000 de lei pentru a înceta acţiunile violente şi a-l elibera.

De asemenea, procurorii mai susţin că în martie 2010 doi dintre inculpaţi, împreună cu o a treia persoană, la iniţiativa unei femei, l-au răpit pe soţul acesteia şi l-au dus într-o pădure din regiune unde l-au bătut cu bestialitate. Recent, instanţa de judecată i-a condamnat pe poliţişti la pedepse cuprinse între trei ani şi şase luni şi cinci ani de închisoare cu termen de probă pe o perioadă de trei ani.

Poliţiştii vor mai trebui să achite amenzi între 6 000 şi 10 000 de lei pentru prejudiciile cauzate. Procuratura din Soroca va ataca sentinţa instanţei de judecată prin care şase persoane, dintre care cinci angajaţi ai comisariatului din raion, au fost condamnaţi cu termen de probă pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, şantaj, răpirea unei persoane, vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale.

 

 

The following two tabs change content below.