Sandulachi riscă până la opt ani de puşcărie

Pantelei Sandulachi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Cazul fostului deputat Pantelei Sandulachi, care a încasat de la stat 400.000 de euro ca prejudiciu moral şi material pe motiv că i-ar fi fost tergiversată examinarea unor dosare în care era acuzat de falsificarea mai multor acte publice, revine în atenţia publică. Fostul deputat va compărea în faţa magistraţilor pentru samavolnicie soldată cu prejudicierea bugetului de stat cu 700.000 de lei.

În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat statul să îi achite fostului deputat Sandulachi un prejudiciu moral şi material în valoare de 400.000 de euro (echivalentul a 6.250.480 de lei) pentru tergiversarea examinării unui dosar de-al său. Chiar dacă decizia instanţei nu era irevocabilă, Ministerul Finanţelor a dispus executarea acesteia şi a transferat pe contul bancar al fostului deputat 6.250.480 de lei moldoveneşti.

Ulterior, procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel Chişinău, care lăsa bugetul de stat fără mai bine de 6 milioane de lei. În consecinţă, după mai multe procese de judecată, CSJ a decis ca Sandulachi să primească doar 1.000 de euro, iar restul banilor să îi restituie statului.

Potrivit procurorilor, deşi cunoştea despre decizia CSJ din 19 iulie 2012, având în cont încă peste 990.000 de lei din cei 6.250.480 de lei (echivalentul sumei de 399.000 de euro), fostul deputat a ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar încă 700.000 de lei, pe care i-a folosit în scopuri personale.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, care a autorizat ilegal, în 2012, transferul din bugetul de stat a 400.000 de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de cinci ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea.

Fostul ministru a fost condamnat de aceeaşi instanţă de judecată care a emis titlul executoriu prin care lui Pantelei Sandulachi i s-a atribuit 400.000 de euro. Negruţă a fost condamnat că nu a contestat decizia în instanţele superioare.

Până în prezent, cei 399.000 de euro nu au fost restituiţi statului de către Pantelei Sandulachi, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar, fapt prin care au fost aduse prejudicii grave intereselor publice. Dacă fostul deputat va fi găsit vinovat, riscă de la trei până la opt ani de detenţie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)