Sandu Gorgos: „Pentru Olga Ciolacu, cred că piesa lui Sasha Bognibov e foarte originală”

Lipsă de originalitate şi interpreţi acuzaţi de plagiat

În acest an, preselecţia naţională a concursului Eurovision 2012 a început cu probleme, scandaluri şi acuzaţii grave la adresa unor interpreţi cunoscuţi din showbizul moldovenesc.

Carolina CHIRILESCU

Primii care au fost eliminaţi din prima etapă a preselecţiei naţionale au fost, spre mirarea tuturor, Olia Tira şi „Sun Stroke Project”, cu piesa „Superman”, din cauza că nu ar fi originală. Mai mult, aceştia au fost acuzaţi şi de plagiat. După părerea unora, piesa „Superman” ar semăna cu trei producţii: „Mr. Originality” a trupei „Simplu”, cu hitul „Moscow” interpretat de Chinghizhan, dar şi cu „We no speak americano” de Yolanda Be Cool.

Poziţia oficială a „HaHaHa Production” este că piesa seamană, dar nu este plagiat. Deşi nu a fost demonstrat faptul că această piesă e plagiere, Olia Tira şi Sun Stroke Project au fost eliminaţi din concurs.

Sandu Gorgos: ,,Am propus să decidă publicul, dar demersul meu nu a fost acceptat”

Sandu Gorgos, compozitorul piesei ,,Superman”, a declarat că, odată ce a fost eliminată, a propus ca piesa să fie jurizată de public, cum a fost şi în cazul lui Pavel Turcu în 2010. Acest demers însă nu a fost acceptat şi, drept rezultat, au fost eliminaţi. „Cică, piesa nu este originală, cred că pentru Olga Ciolacu piesa lui Sasha Bognibov este foarte originală, asta cu tot respectul faţă de juriu”, menţionează compozitorul Sandu Gorgos.

Cu toate că necazurile s-au ţinut lanţ de Olia Tira, „Sun Stroke Project” şi Sandu Gorgos, aceştia nu disperă susţinând că piesa va răsuna la posturile de Radio şi TV, ei sunt siguri că va ajunge şi în topuri.

Şi Adrian Ursu şi Pasha Parfeni sunt acuzaţi de plagiat

În acest an, Eurovisionul a devenit o belea pentru mulţi dintre artiştii din Republica Moldova. Rând pe rând, aceştia sunt acuzaţi de plagiat, lipsă de originalitate şi lipsă de inspiraţie. După Olia Tira, şi Adrian Ursu a fost acuzat de plagiat. Şi acest interpret a colaborat cu Sandu Gorgos care i-a făcut aranjamentul muzical. Dacă anul trecut au fost eliminate din concurs piesele compozitorului Alexandru Braşoveanu, în acest an, are ghinion Sandu Gorgos.

Totuşi piesa „Be Yourself” de Adrian Ursu a rămas în concurs, iar artistul neagă că aceasta este plagiat, spunând doar că s-a inspirat din cântecul unei trupe din afară. Lista acuzaţilor continuă cu Pasha Parfeni, a cărui piesă, „Lăutar”, spun unii internauţi, se aseamănă cu piesa interpretului Milan Stankovic „Ovo je Balkan” care a reprezentat Serbia la Eurovision în 2010. Pasha recunoaşte că s-a inspirat, dar n-a plagiat.

Valentin Boghean: „Zvonurile astea sunt lansate de oamenii care controlează reţelele de socializare”

Valentin Boghean este unul dintre membrii juriului preselecţiei naţionale din acest an. Solicitat de JURNAL să-şi de-a cu părerea despre toate scandalurile şi acuzaţiile ce au avut loc în ultima perioadă, acesta a declarat: „Am decis să nu ne dăm cu părerea separat, nu avem scopul de a face din asta PR sau reclamă. Toate zvonurile astea sunt lansate de oamenii care controlează reţelele de socializare sau de cei care au ieşit din cursă.

Jurizarea începe în această săptămână, iar săptămâna viitoare vom face o conferinţă în cadrul căreia vom răspunde la toate întrebările mass-mediei. Atunci vom explica de ce au fost eliminate din concurs câteva piese. Rog să nu faceţi acuzaţii fără dovezi. În acest an, promit că totul va fi pe cinste şi pe dreptate, fără interese şi favorizări”.

Pe 29 ianuarie, din cele 60 de piese vor fi alese doar 21, care vor ajunge în finală. Finala naţională Eurovision va avea loc pe 10 martie, iar câştigătorul va fi ales în baza televotingului şi a notelor juriului.

Valentin Boghean: „În acest an, promit că totul va fi pe cinste şi pe dreptate, fără interese şi faforizări”

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)