Sancțiuni mai dure pentru consumul de alcool la volan

 

Munca în folosul comunității, anularea permisului de conducere sau susținerea repetată a examenului la șoferie. Sunt doar câteva dintre măsurile care ar putea fi implementate de către Ministerul Justiției și Inspectoratul Național de Probațiune (INP).
Miercuri, 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, specialiști din cele două instituții au anunțat că numărul persoanelor care au urcat la volan în stare de ebrietate a crescut, din acest motiv au venit cu mai multe propuneri pentru înăsprirea pedepselor. „Majorarea cuantumului de amendă care a fost făcută în anul 2016 nu s-a soldat cu rezultate viabile. A crescut atât numărul persoanelor aflate sub probațiune, cât și al celor care au urcat la volan în stare de ebrietate. Nu e suficient nici mecanismul ținerii persoanelor în evidența probațiunii. Acestea recidivează și comit și alte infracțiuni. Faptul că persoanele sunt private de dreptul de a conduce nu înseamnă că ele nu urcă la volan”, a spus Ghenadie Ceban, director adjunct al INP.

Șeful Inspectoratului Național de Probațiune a dat exemplul altor țări care au încercat și au reușit să lupte cu șoferii care consumă alcool înainte de a urca la volan. „S-ar putea ca atunci când vom găsi un șofer beat la volan, pentru a doua oară, să-i confiscăm permisul pentru mai mult timp și chiar să-l supunem la muncă în folosul comunității, inclusiv la morgă”.

De cealaltă parte, responsabilul de evidența deținuților la Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Ion Rusu, este de părere că pedeapsa cu pușcărie pentru urcatul la volan în stare de ebrietate este prea drastică: „Persoanele care au comis aceste infracțiuni au vârsta între 21 și 40 de ani. Noi credem că pedeapsa cu închisoarea pentru conducerea în stare de ebrietate este prea aspră. Dacă nu a murit nimeni în urma acelui accident. Dar pur și simplu să condamni la 6 luni sau la un an un om, să-l lași să petreacă acest timp cu infractori care au comis crime extrem de grave este prea mult”, opinează Ion Rusu.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)