Sănătatea preşcolarilor, la control

 

Potrivit CNAM, analizele la copii se fac gratuit doar cu îndreptarea de la medicul de familie

Ce analize sunt necesare şi obligatorii pentru ca cei mici să înceapă sănătoşi noul an şcolar

Deşi majoritatea părinţilor copiilor preşcolari au vizitat deja medicii pentru a afla starea generală a sănătăţii odraslelor lor, sunt şi din cei care, pe ultima sută de metri, bat la uşa medicului de familie. De menţionat că, fără rezultatele la analizele generale, un copil nu se poate înscrie în clasa I, aceeaşi situaţie este şi în cazul micuţilor care merg pentru prima dată la grădiniţă.

Dacă aveţi copii de vârstă preşcolară şi nu aţi reuşit să-i duceţi la medicii specialişti care le vor face un control medical general, grăbiţi-vă. Până la începutul anului şcolar au rămas zile numărate şi, fără un certificat care ar confirma că micuţul este apt din punct de vedere al stării sănătăţii, nu va fi admis la studii. „Este vorba de o serie de analize prevăzute de standardele de supraveghere a copiilor. Copiii cu vârsta de şase ani urmează să-şi facă analize generale ale sângelui, urinei şi maselor fecale la helminţi. Copiii de trei ani care merg la grădiniţă îşi fac aceleaşi analize”, a menţionat Polina Loboda, vicedirector pentru asistenţa mamei şi copilului a IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Botanica.

Mergem la medicul de familie

Primul lucru pe care trebuie să-l facă un părinte al unui preşcolar este să păşească pragul cabinetului medicului de familie. Acesta îi va face îndreptare la medicii specialişti care urmează să investigheze starea de sănătate a copilului sub mai multe aspecte. Aceeaşi procedură este obligatorie şi pentru copiii care merg pentru prima dată la grădiniţă.

„Fiecare copil, pentru a fi înscris la grădiniţă, trebuie să-şi facă mai multe analize şi să fie examinat de către medicul neuropatolog, pediatru şi otolaringolog. Părinţii trebuie să meargă la medicul de familie care îi va face îndreptările către specialişti. E obligatoriu să o facă, pentru că şi un copil care, la prima vedere pare a fi perfect sănătos, ar putea să fie bolnav de vreo maladie contagioasă şi, odată ajuns în colectivul de copii, îi poate pune în pericol”, ne-a comunicat Virginia Bezărău, asistentă medicală la o grădiniţă din Soroca.

Cum pregătim copilul?

Polina Loboda, vicedirector pentru asistenţa mamei şi copilului a IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Botanica, mun. Chişinău, susţine că situaţia alarmantă la capitolul persoanelor bolnave de tuberculoză i-a motivat pe unii directori ai instituţiilor de învăţământ să solicite şi o informaţie dacă în familiile viitorilor elevi nu sunt persoane contaminate. „Un copil care are în familie pe cineva bolnav de tuberculoză îi poate contamina şi pe alţii din clasă. E foarte grav”, a menţionat specialista.

Pe părinţii ce preferă să meargă direct la laborator, medicii de familie îi atenţionează că este o cale greşită care ar putea să le golească şi buzunarele. „Toate investigaţiile de laborator la copii se fac cu îndreptare de la medicul de familie şi sunt absolut gratuite. Din laborator, în fiecare zi, rezultatele sunt distribuite medicilor de familie care au făcut îndreptările. Apoi părinţii îşi fac programare şi, în funcţie de rezultatele analizelor, se recomandă, în caz de necesitate, tratament”, a subliniat Polina Loboda.

Un lucru important, dar puţin cunoscut de părinţi este cum să-şi pregătească copilul înainte de examenele medicale.

Toate investigațiile de laborator se recomandă de efectuat dimineața, pe nemâncate. Pentru sumarul de urină se colectează prima urină de dimineață în recipient steril, după o prealabilă toaletă cu apă caldă și săpun. Materiile fecale pentru examenul coproparazitologic și coprocultură se colectează în recipient special steril în dimineața respectivă. Obligatoriu pentru coprocultură este să se colecteze materialul până la administrarea de antibiotice sau peste 10–14 zile de la finalizarea tratamentului. Recipientele pot fi cumpărate din farmacii.

Pericolul maladiilor asimptomatice

Toate rezultatele analizelor medicale trebuie interpretate de medicul de familie. Numai medicul, în baza rezultatelor acestor analize şi ale altor investigaţii, poate stabili un diagnostic corect

Medicii atenţionează că unele maladii sunt asimptomatice, şi cu cât mai mult părinţii amână să-şi ducă copilul la medic, cu atât mai îndelungat poate fi tratamentul. „Sunt părinţi care nu ascultă sau se fac că nu ne aud. De cele mai multe ori, părinţii nu au posibilitatea să ţină copiii acasă pe întreaga durată a tratamentului şi îl aduc la grădiniţă, deoarece nu au cu cine să-l lase. Copilul vine la grădiniţă, starea lui se agravează şi părinţii, în consecinţă, trebuie să stea şi mai mult timp cu el acasă. De exemplu, grădiniţa nu poate să-l alimenteze separat pe un copil cu afecţiuni renale, căruia îi este interzisă mâncarea condimentată cu sare sau piper. Mai bine să-l ţină acasă pe toată durata tratamentului”, recomandă sora medicală Virginia Bezărău.

Medicii de familie atenţionează că o serie de analize sunt necesare pentru ca cei mici să înceapă sănătoşi noul an şcolar, dar şi pentru a preveni diferite epidemii.

Svetlana Panţa 

 

 

 

The following two tabs change content below.