Sănătatea ne va costa mai scump

MEDICINĂ // Taxele la serviciile medicale din cadrul instituţiilor de stat, contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) se vor majora cu circa 6 %, iar cele la serviciile contra plată vor creşte cu 30 %

Ministerul Sănătăţii a elaborat deja o procedură de revizuire a preţurilor la serviciile medicale. Proiectul este examinat de Ministerul Economiei şi, în cel mult o lună, Guvernul urmează să se pronunţe pe marginea noilor tarife. Autorităţile motivează scumpirile prin creşterea cheltuielilor instituţiilor medicale. „Aducerea preţurilor la normalitate nu este făcută în detrimentul populaţiei, ci cu scopul de a contribui la dezvoltarea instituţiilor medicale. Pe moment, acestea se confruntă cu probleme financiare foarte serioase. Persoanele asigurate nu vor resimţi aceste majorări”, a explicat ministrul Andrei Usatâi.

Liviu Vovc, vicedirectorul Spitalului de Urgenţă din Chişinău, îşi aminteşte că, acum un deceniu, a lucrat pentru prima oară la elaborarea taxelor pentru serviciile medicale ce urmau să fie contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). „Pe atunci am primit indicaţii de la conducerea Guvernului condus de Vasile Tarlev să instituim cele mai mici taxe, ca să nu trezim nemulţumiri în rândul populaţiei. O consultaţie la medic costa în jur de 10 lei, un masaj – 5 lei etc., taxe populiste, care, evident, nu puteau acoperi necesităţile instituţiilor medicale ”, ne-a spus Vovc.

Taxele comuniste au dus la ruinarea sistemului de sănătate

Victor Stasiuc, şef adjunct la Direcţia economie a Ministerului Sănătăţii, a declarat că prima şi ultima oară aceste taxe au fost indexate în anul 2007. Atunci taxa pentru serviciile medicale a fost majorată cu 9%. „Anul acesta, taxele pentru serviciile medicale prestate populaţiei prin intermediul CNAM vor fi indexate cu 6 la sută, iar taxele la serviciile medicale prestate contra cost populaţiei se preconizează a fi majorate cu 30 la sută”, a declarat el.

Solicitat de JURNAL, ministrul Sănătăţii a opinat că „aducerea la normalitate” a acestor preţuri nu se va răsfrânge asupra cetăţenilor care au asigurare medicală – 80 la sută din populaţie. „Tarifele instituite anterior au dus treptat la degradarea sistemului de sănătate. Cei care nu au poliţe de asigurare, circa 20 la sută din populaţie, de fapt, încalcă legea, pentru că asigurarea medicală este obligatorie”, a spus ministrul, lăsând să se înţeleagă că asupra acestei categorii de cetăţeni, dacă nu vor intra în posesia poliţelor, majorările se vor răsfrânge.

Jumătate din medici sunt pensionari

Deşi ar putea duce la nemulţumiri în rândul populaţiei, iniţiativa MS este susţinută de medici. „Gazul s-a scumpit, energia electrică riscă să se scumpească, pe când o consultaţie la un medic de categorie superioară costă 14 lei. Până şi la frizerie dacă mergi te costă mai scump”, e de părere şeful Spitalului raional din or. Drochia, Tudor Cojocaru. Acesta ne informează că instituţia medicală din subordinea sa este asigurată cu cadre în proporţie de 96,3 la sută. Jumătate din aceştia sunt medici pensionari. „Dacă pleacă aceşti medici, ne pomenim în situaţia spitalelor din raionul Leova sau Cantemir, care sunt asigurate cu cadre în proporţie de doar 50 la sută. Dimineaţa, primul lucru când ajung la serviciu mă interesez, dacă nu cumva, Doamne fereşte, s-a îmbolnăvit cineva dintre medici. Tinerii specialişti care vin în raioane sunt îngroziţi nu de salariul de mizerie, aşa cum se crede, ci, în primul rând, de lipsa aparatajelor medicale. Ei vin cu un nivel înalt de pregătire şi sunt foarte dezamăgiţi când vin şi nu au cu ce lucra, descoperă utilaje medicale cu o vechime de peste 30 de ani. Personal, susţin aceste majorări. Dacă mai continuăm să mergem pe calea aceasta, sistemul medical se va ruina”, a mai spus Cojocaru.

Investigaţii noi

Pe lângă lista cu noile preţuri, în lista serviciilor medicale prezentate pentru taxare în programul unic al asigurărilor obligatorii sunt incluse peste 100 de investigaţii noi.

Andrei Testemiţanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, a declarat pentru JURNAL că în cazul dat nu este vorba de o majorare a preţurilor, ci de investigaţii care până azi nu au fost efectuate, cum ar fi ultrasonografia vasculară, o serie de investigaţii ultrasonice la organele abdominale etc. „Până în prezent, nu prestam astfel de servicii, metodele sunt noi, Centrul a achiziţionat aparatajul şi, respectiv, costul acestuia trebuie rambursat. Susţin aceste indexări, deoarece mi se pare anormal ca o consultaţie la un terapeut sau la un gastrolog să coste circa 20 de lei”, a mai spus el.

Mircea Buga, directorul CNAM, a opinat că instituţia pe care o conduce are posibilitatea indexării tarifelor la serviciile medicale, fondurile de asistenţă medicală ale CNAM fiind în creştere cu circa 7 la sută. „Tarifele la serviciile medicale vor creşte pentru a da posibilitatea de salarizare şi întreţinere a instituţiilor medicale.

La serviciile de înaltă performanţă tarifele vor fi mai mari, pentru asistenţa spitalicească în domeniul chirurgical probabil tarifele vor creste mai mult, pentru asistenţa terapeutică probabil vor creste mai puţin sau chiar deloc. Suntem în aşteptarea documentului final cu tarifele aprobate”, a spus el.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.