Samaranch, promotorul mişcării olimpice în Republica Moldova

Juan Antonio Samaranch a fost unul dintre promotorii mişcării olimpice în Republica Moldova. Datorită aportului acestuia, Moldova a cucerit două medalii la Jocurile Olimpice de la Atlanta şi două medalii la Olimpiada de la Sydney. El a dirijat mişcarea internaţională olimpică mai mult de 20 de ani.

Juan Antonio Samaranch s-a născut la 17 iulie 1920 într-o familie bogată din Barcelona. A studiat comerţul după care a fost numit în 1967 preşedintele Comitetului Olimpic Naţional din Spania. A fost o figură proeminentă în ultimii ani ai regimului dictatorial al generalului Francisco Franco, fiind numit ambasadorul Spaniei în URSS şi Mongolia în 1977-1980.

Cotidianul francez „Le Figaro” a scris că a fost recrutat de KGB în anii ‘70, înainte de a fi ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). În 1991 a fost distins cu titlul de marchiz de regele Spaniei. După ce şi-a îndeplinit misiunile diplomatice, Samaranch a fost ales preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, devenind al şaptelea lider al forului olimpic. Preşedinţia CIO a durat din 1980 până în 2001.

Samaranch s-a internat în spital după ce a părăsit preşedinţia Comitetului fără să mai candideze la un nou mandat, cu diagnosticul oboseală cronică, iar în 2007 a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace. A fost internat ultima oară în octombrie 2009 după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla Monaco. După ce a plecat de la şefia forului olimpic, a fost numit Preşedinte Onorific pe Viaţă al Comitetului Internaţional Olimpic. A fost căsătorit cu Maria Tereza Salichias Rowe, tată a doi copii, un băiat şi o fată.

Juan Antonio Samaranch a vizitat Republica Moldova de două ori, ca ulterior să fie numit Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.

A murit la 21 aprilie 2010, într-un spital din Barcelona, în urma unui stop cardiorespirator.